Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen
Allt om Android Tester * Nyheter * Guider * Tips Läs mer

Windows i molnet

Så funkar molntjänsterna i Windows 10

Windows 10 är Microsofts mest molnanknutna operativsystem någonsin. Vi går igenom några av de nyttigaste funktionerna som Onedrive och Office 365.

Du märker det direkt när du loggar in: Windows 10 är ett väldigt uppkopplat operativsystem. Det första som möter dig vid en ren installation eller uppgradering, är en uppmaning om att logga in med ditt Windowskonto. Eller skapa ett nytt.

Poängerna med att ha ett molknanknutet operativsystem är många. Man kan till exempel hålla det hundra procent uppdaterat men framförallt gör det vardagen lite smidigare för dig som användare. Såvida du inte har något emot att en hel del data samlas in om dig – vi kommer att gå in djupare på den frågan i en kommande artikel.

device_laptop_mini_start_CortanaMarket_1x_sv_SE

Dina inställningar överallt

En av de smidigaste funktionerna som är möjlig tack vare molnet, är att du kan logga in med ditt Windowskonto på vilken dator som helst och se ditt eget skrivbord, med dina egna inställningar. Bakgrundsbilden, genvägar, layout och färger på Windows “live tiles” – i stort sett allt är som på din egen maskin, vilket gör det betydligt enklare att jobba på distans eller bara låna någon annans dator.

Glömmer du din dator hemma kan du låna en kompis utan att märka någon skillnad. Du kan också låta alla dina enheter – stationär dator, laptop, htpc, Windowsmobil – ärva samma inställningar och ha en gemensam ”look”.

Annons
device_2in1_store_1_sv_SE

Onedrive

Onedrive är Microsofts molnlagringstjänst. Den hette tidigare Skydrive och är en direkt konkurrent till Dropbox, Google Drive med flera. Som Windowskonto-innehavare har du automatiskt 15 gigabyte gratis lagring och genom att betala för en prenumeration kan du utöka det hela vägen upp till en terabyte. Det finns också kombo-erbjudanden där du får tillgång till Office 365 på en eller flera datorer.

Stödet för Onedrive är ”helt okej” i dagsläget, även om Drive och Dropbox stöds i fler tredjeparts-appar som ljudinspelare, fotoredigerare med mera. Vad som menas med det är att tredjeparts-apparna kan ladda upp dina filer till ditt molnkonto själva, inifrån appen. Har du däremot Windowsmobil är situationen såklart en annan. Där är Onedrive kung.

Onedrive finns som app för såväl Windows som Android och Iphone. Appen är mycket bra på alla plattformar – på Android faktiskt ännu bättre än på Windows, bisarrt nog. I appen kan du till exempel ställa in auto-uppladdning, så att alla foton du tar med mobilen automatiskt säkerhetskopieras till Onedrive, via mobilnät eller wifi enbart (det senare rekommenderas eftersom du annars snabbt äter upp din mobila datakvot).

Ladda ned Onedrive-appen här:

Klicka här för appen till Windows phone.
Klicka här för appen till Android.
Klicka här för appen till Iphone.

Tack vare att Onedrive är integrerat direkt i Utforskaren är det väldigt lätt att komma åt dina bilder från datorn. Onedrive ligger som en mapp i trädet till vänster och allt du fotat med mobilen finns nästan omedelbart tillgängligt i mappen Kamerabilder.

Klicka här för Onedrives prisplaner.

Office 365

Office-sviten har de senaste åren börjat säljas som ”Office 365”. Det innebär i princip att programmen har inbyggd koppling till Onedrive och ditt Microsoft-konto. Det gör bland annat att du väldigt enkelt kan säkerställa att dina dokument är säkra.

Hero_O365Personal_1600x780

Läs mer om Office 365 här.

Ladda ned Office-appen här:

Klicka här för appen till Windows phone.
Klicka här för appen till Android.
Klicka här för appen till Iphone.

Ställ in Onedrive-mappen som automatisk spar-mapp för till exempel Word och Excel, så sparas allt du skapar automatiskt både lokalt och i molnet. Kraschar datorn finns allting kvar och det bästa är att du inte behöver göra några extra manövrar.

När dina filer sparas på Onedrive finns de också tillgängliga från din mobil med Office gratis app, eller från vilken dator som helst om du loggar in på ditt Microsoft-konto. Du kan till och med jobba med dina dokument genom en webbläsare, med de så kallade Office web apps.

Web apps är förenklade versioner av Word, Excel och Powerpoint som körs direkt inifrån webbläsaren. Perfekt om du sitter på ett internetcafé eller hos en kompis och behöver skriva eller fixa något snabbt. För mer avancerad formatering räcker inte web apps-versionerna av Office till, men enklare kontorsarbete funkar utmärkt.

Läs även

Surface Pro 4 – Maxad laptop-ersättare
De 10 bästa funktionerna i Windows 10 (sponsrat)

Visa kommentarer / Kommentera nu
Windows i molnet - Så funkar molntjänsterna i Windows 10 Teknik, Dator, Feature
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17