Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen
Allt om Android Tester * Nyheter * Guider * Tips Läs mer

Windows 10 för mobilen

Lanseringar, finesser och modeller

Windows 10 för mobiler är här. Vi går igenom funktioner, uppdateringar och varför du ska bry dig.

Windows 10-familjen är komplett. I början av december lanserade Microsoft det nya operativsystemet för mobiler och nya flaggskeppsmodellerna Lumia 950 och 950 XL följdes av budgetmodellen 550 i förra veckan.

Vilka andra tillverkare än Microsoft som kommer att släppa Windows 10-modeller är svårt att säga, men Acer har i alla fall aviserat ett par budgetmodeller i Jade-serien. Tidigare har också Samsung och HTC släppt ganska ambitiösa Windows-mobiler.

Läs även: Surface Pro 4 – Maxad laptop-ersättare

Lumia 950/950XL i korthet

Skärm: 5,2/5,7”, 2560 x 1440 pixlar
Kamera: 20 megapixel, 4k-video, optisk bildstabilisering
Processor: Senaste generationens Snapdragon från Qualcomm
Övrigt: Minneskort-plats, usb-c-laddare

Annons

Lumia 950 och 950 XL stöder också nya inloggningstekniken Windows Hello. Det är en modernare variant av lösenord och i de nya mobilerna går det bland annat att verifiera användarens identitet med iris-scanning. Vi testade under presseventet och det fungerade faktiskt bra, trots mörk lokal.

Lumia-950-hero-jpg

När du kan uppdatera

För dig som äger en äldre Windows-mobil med Windows Phone 8.1 gäller det att hålla utkik i uppdaterings-appen. Windows 10 kommer att skickas ut som en uppdatering till många modeller men vilka som omfattas beror, framförallt, på om de bedöms ha tillräckliga prestanda.

I dagsläget är följande modeller bekräftade för uppdatering:

Lumia 430, Lumia 435, Lumia 532, Lumia 535, Lumia 540, Lumia 635, Lumia 640, Lumia 640 XL, Lumia 735, Lumia 830 samt Lumia 930.

Jämför priser på Microsoft Lumia 950 här.
Jämför priser på Microsoft Lumia 950 XL här.

Uppdateringarna lär börja i januari men någon exakt information för respektive modell finns inte. Precis som när Windows Phone gick från 8 till 8.1 är det bara att vänta och se när de dyker upp i uppdaterings-appen. Självklart är uppdateringen trådlös (”over the air”). 2013 års Lumia 1020, med den omtalade 41-megapixelkameran, ser förresten inte ut att få uppdatering till Windows 10.

Hård konkurrens

Trots nya modeller går det inte så bra för Microsofts mobiler. I år föll andelen av världsmarknaden till 2,2 procent och Microsoft har sagt upp en hel del personal. Konkurrensen från Ios och Android är helt enkelt mördande och inte minst app-utbudet är ett stort hinder för många som annars kunde tänka sig att byta.

Lumia-950-and-950-XL

Vapnet: Continuum

Förhoppningen från Microsofts sida är såklart att vända trenden och ett av knepen är att knyta mobil och dator närmare varandra. Det gör man framförallt genom det som kallas Continuum.

Om du provat Windows 10 på en hybriddator har du antagligen redan upplevt Continuum. Det är helt enkelt ett sätt på vilket operativsystemet dynamiskt anpassar sig till olika skärmstorlekar och tangentbord. Större skärm och ”riktigt” tangentbord ger full Windows-upplevelse, surfplatte-läge ger lite förenklad layout och större skärm-knappar – och så vidare.

Detsamma gäller på mobilsidan och Microsofts tanke är att Windows 10 ska kännas likadant oavsett om du har en Lumiamobil, en Surface, en HP-laptop från jobbet eller en desktop-dator för spel. Det är också därför man nu skippar ”Phone”-suffixet och kallar även mobilsystemet för kort och gott Windows 10.

Mobilen är en dator… som är en mobil

Microsoft har också förenklat processen för app-utveckling genom vad man kallar för universal apps. Det innebär i korthet att alla appar, oavsett plattform, i grunden är de samma och kan köras på alla enheter, med smärre justeringar. Det ska bland annat göra att app-utbudet ökar på mobilsidan.

Det innebär också att nya modeller som Lumia 950 kan kopplas till en skärm och köras – i princip – som en riktig dator, med tangentbord och mus tillkopplade. Microsoft demonstrerade detta på sin pressvisning för just Lumia 950 / 950 XL och det tycktes fungera utmärkt. Såväl Word som Powerpoint fungerade utan problem och mobilen kunde tjänstgöra som enklare pc.

För att koppla ihop mobil och datorskärm/tv behövs antingen en display-docka (som medföljer gratis under en övergångsperiod) eller att skärmen är Miracast-kompatibel. Det senare möjliggör trådlös överföring. Om du till exempel sitter på ett hotell med en modern, Miracastkompatibel tv kan du alltså trådlöst koppla ihop den med mobilen och använda tv:n som en datorskärm.

Läs även:

Windows 10 – De 10 bästa funktionerna i Windows 10

Windows 10 – Så funkar molntjänsterna i Windows 10

Visa kommentarer / Kommentera nu
Windows 10 för mobilen - Lanseringar, finesser och modeller Teknik, Feature
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17