Efter råsaftcentrifugen, aktivitetsbandet och robotdammsugaren har turen kommit till VR-glasögonen. Vi talar naturligtvis om utmärkelsen “Årets julklapp” som ges till en produkt som antingen representerar den tid vi lever i, har fått ett nyväckt intresse under året eller förväntas sälja i ett stort antal enheter. Bakom initiativ står HUI Research.

Krångligt och dyrt
Att VR-glasögonen har blivit årets julklapp behöver dock inte betyda att var och varannan svensk kommer att äga ett headset efter tomtens besök. Under året har vi gång på gång konstaterat att det finns stor potential, men att det fortfarande är en relativt outvecklad teknik för dem som vill vara först på bollen. Dessutom är det en ganska dyr sysselsättning.
Användningsområdena för virtual reality är många, men i dagsläget handlar det i första hand om spel. Under året har tre stora headset lanserats: Oculus Rift och HTC Vive som ansluts till en pc och Playstation VR som ansluts till Playstation 4. Sedan tidigare har vi även stiftat bekantskap med Googles finurliga gör-det-själv-uppfinning Google Cardboard och Samsungs headset Gear VR. De två sistnämnda bygger på idén att du spänner fast din mobiltelefon framför ögonen.

Tekniken imponerar – men inte spelen
Enklast att komma in i för nybörjare är Playstation VR, och om man redan äger spelkonsolen får man bildskärmsvisiret och nödvändiga tillbehör för strax över 5000 kronor. Det är inte den mest avancerade varianten, men den mest användarvänliga. Det största problemet är bristen på spel. När vi testade tretton av lanseringsspelen kunde vi konstatera att det i många fall rörde sig om korta och innehållslösa teknikdemos snarare än riktiga spel. Nu finns det visserligen några spel till och ytterligare några är på gång – men vi saknar fortfarande den där titeln som ska få oss att rusa till butiken.
Jämför priser på Playstation VR här.

HTC Vive är dyrast
När vi recenserade det mest avancerade systemet HTC Vive delade vi ut toppbetyg med motiveringen att det gav ”en vr-upplevelse så verklig att du snart glömmer den verkliga världen utanför”. Men smakar det så kostar det. För HTC Vive betalar du närmare 10 000 kronor, och på det behöver du en avancerad speldator.
Jämför priser på HTC Vive här.
Desto mer lämpade för spontana julklappsköp är Google Cardboard och de andra budgetvarianterna som säljs i var och varannan butik. Dessa kostar en hundring eller två och ger en hyfsad VR-upplevelse med hjälp av skärmen på din smarttelefon. Tidigare i år samlade vi några generella tips för att få ut det mesta av tekniken och tipsade om de bästa apparna.
Läs även
Test: HTC Vive
Test: Playstation VR
Google Cardboard: Bygg ditt eget VR-headset