Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen
4

Test: Yamaha WXA-50

Förenar det gamla och det nya

Yamaha har gjort en bra och smidig förstärkare som förenar den klassiska stereon med dagens multirum och wifi.

Hur många har idag en typisk stereo, så som den såg ut för 25 år sedan? Audiofilerna, visst, men de vanliga lyssnarna? Ganska få. Ljudet kommer istället ofta från en soundbar alternativt en eller flera små, aktiva högtalare. Streaming finns i regel inbyggt och multirum är sedan några år också en stark trend.

Yamaha har länge haft ett brett sortiment på ljudsidan, med allt från de där mikrosystemen ungdomar brukade ha, till riktigt tunga förstärkare och högtalare. Deras multirum-system heter “MusicCast” och omfattar allt från små aktiva satelliter till dyra soundbars.

En bryggprodukt

Yamaha WXA-50 är en bryggprodukt som förenar den gamla hederliga stereon med dagens multirumvärld. WXA-50 har även en syskonmodell kallad WXC-50, där skillnaden ligger i att den förstnämnda, som vi testar här, har riktiga högtalarutgångar, medan den andra är en preamp enbart. Det vill säga: har du ingen förstärkare, kolla på WXA-50. Har du förstärkare som du vill behålla, kolla på WXC-50.

WXA-50 påminner om en Mac Mini-dator och pryder sin plats om den står framme synlig. Enda skönhetsfläcken är wifi-antennen, men det är ett nödvändigt ont. Tyvärr finns bara 2,4 GHz ethernet; 5 GHz-bandet hade varit bra för de som har många prylar som konkurrerar om frekvensutrymmet. Bäst är nog dock att använda den kablade anslutningen, om ditt uttag är nära.

Annons

Gott om “ins and outs”

In- och utgångarna är generöst tilltagna med tanke på storleken; här finns optiskt, analoga rca in/ut, subwooferutgång för en aktiv sub, och mer. Eftersom det är en traditionell förstärkare inbyggd, är högtalaranslutningarna för den gamla sortens passiva högtalare. Vi testar med att koppla in ett par äldre Mirage tvåvägare.

Ljudet övertygar och WXA-50 har inga problem att driva våra testhögtalare, som väl heller inte är särskilt tungdrivna. Ljudkvaliteten är subjektivt mycket hög (för prisklassen), med klart och välupplöst ljud med en rapp bas. Volymresurserna är så goda att det inte är tal om att skruva upp på max eller ens halvvägs.

Trådlöst i fokus

En viktig del av WXA-50 är den trådlösa tekniken. Förutom att ansluta extern lagring via usb kan du med “MusicCast”-tekniken streama från ett stort antal källor, däribland Spotify och Qobuz, men självklart också din egen dlna-godkända mediaserver. Stödet som finns inbyggt omfattar såväl flac och lossless Apple-filer som dsd, det senare relativt ovanligt i prisklassen.

MusicCast-appen fungerar så att den samlar alla musikkällor i en och samma vy. Har du ett Spotify-konto och en egen musikserver, kommer du därför att kunna komma åt båda från samma kontroll. Detsamma gäller förstärkarens ingångsväljare och inställningar. Givetvis kan du sköta det med fjärrkontrollen också. Den senare är en kreditkorts-variant som inte är så bra, men den finns i alla fall och det är bra för de som inte vill blanda in mobilen mer än nödvändigt.

Det mesta i en box

Yamaha WXA-50 är en kompetent liten förstärkare med mycket teknik under huven. Den erbjuder bra ljud och allt i streamingväg som vi kan begära. Det är inte en surroundlösning, men subwooferutgång låter dig i alla fall fylla på med lite mer bas. Lägg på ett par bra, traditionella högtalare så har du en kompakt anläggning till ett mycket bra pris.

Fördelen med det här upplägget är att vi nu har en vanlig förstärkare och därmed kan behålla våra gamla högtalare, men också får tillgång till många nya funktioner som tillkommit i form av trådlöst och streaming.

Våra senaste jämförande tester
Bäst i test: True Wireless-hörlurar
Bäst i Test: Trådlösa sporthörlurar
Bäst i test: 4 lcd-modeller under 15 000
Bäst i test: Sportklockor
Bäst i test: Mobiler i premiumklassen 2017
Bäst i test: Gaming-tangentbord
Bäst i test: 3 nya spelmöss
Bäst i test: Bluetooth-högtalare
Bäst i test: In-ear-hörlurar
Bäst i test: Träningsarmband

Nyckelfakta
 • Uteffekt: 70 W + 70 W
 • Anslutningar: Optiskt, usb, stereohögtalare, subwoofer, ethernet
 • Trådlösa anslutningar: Wifi, bluetooth, Airplay
 • Filformat: MP3, WMA, MPEG4 AAC, WAV, FLAC, AIFF, ALAC, DSD
 • Dimensioner: 215 x 51,5 x 251,4 mm
 • Vikt: 1,94 kg
 • Pris (vid testtillfälle): 4290 kr

Test: Yamaha WXA-50

Yamaha har gjort en bra och smidig förstärkare som förenar den klassiska stereon med dagens multirum och wifi.


4
Vi diggar
 • Smart koncept
 • Bra ljud överlag
 • Gott om ingångar
Vi dissar
 • Medioker fjärrkontroll
 • Inget 5 GHz wifi
Visa kommentarer / Kommentera nu
Test: Yamaha WXA-50 - Förenar det gamla och det nya
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17