Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen
4

Test: Urbanears Baggen och Stammen

Mångsidiga multiroomhögtalare för snygga hem

Med sina nya högtalare tar svenska Urbanears det oväntade steget från billiga hörlurar till lite mer påkostade multiroomhögtalare. Först ut är den stora högtalaren Baggen och den lite mindre högtalaren Stammen.

Med stilsäkra hörlurar som Kransen, Sumpan och den ikoniska Plattan har Urbanears gjort sig ett namn på hörlursmarknaden. När de nu ger sig in i det populära multiroomsegmentet känns de glada färgerna och den omsorgsfulla designen igen. Priset är kanske lite högre än vad vi hade väntat oss med tanke på att deras hörlurar brukar säljas för bara några hundringar – men å andra sidan är det en indikation på att de menar allvar. Det här är ingen halvhjärtad slit-och-släng-pryl som du plockar upp hos din lokala t-shirthandlare: det är ett fullfjädrat multiroomsystem som på allvar vill ge marknadsledande Sonos en match.

>>> Köp Urbanears Baggen/Stammen på NetOnNet

Två storlekar – samma läckra design

Idag består systemet av den större högtalaren Baggen och den mindre högtalare Stammen. Något vidare ”system” är det alltså inte i dagsläget, men det kan det naturligtvis bli ändring på i framtiden. En ljudlimpa för tv:n eller en billigare instegsmodell hade till exempel varit trevligt.

Redan när vi packar upp högtalarna inser vi att det finns åtminstone ett gott skäl att välja Urbanears framför konkurrenterna och det är den läckra designen. Till utseendet är de båda högtalarna identiska sånär som på storleken, och de stoltserar med samma tygklädda yta, samma retroinspirerade rattar och samma snitsiga tygetikett på sidan. Att det här är en högtalare som ska stå och se snygg ut understryks av de många färgalternativen. Kan ditt hem bära upp ett stänk av ”dirty pink” eller ”goldfish orange”, eller väljer du den sobra ”concrete grey”?

Annons

Risken med den här typen av design är såklart att form går före funktion, och även om det är lite väl bökigt att behöva tippa hela högtalarna för att ladda mobilen i usb-porten (som liksom alla andra kontakter är gömd under högtalaren) har man hittat en bra balans. Framförallt uppskattar vi hur man har förlagt alla reglage till bara två rattar. Genomtänkt och elegant!

Urbanears Stammen.

Läs även: Test: Urbanears Plattan 2 Bluetooth

Gott om anslutningsmöjligheter

När det kommer till anslutningar har Urbanears satsat på att ge oss så många möjligheter som möjligt. Här finns wifi, bluetooth, Chromacast, Spotify Connect och en helt vanlig 3,5-millimetersanslutning. Här har Urbanears en klar fördel gentemot Sonos, som bara stödjer wifi.

Att koppla ihop högtalarna med hjälp av Urbanears-appen fungerar alldeles utmärkt och vi uppskattar de tydliga instruktionerna som guidar oss genom processen. Därmed inte sagt att den är felfri. En gång började högtalarna till exempel spela i osynk, och en annan gång var vi tvungna att para om dem på nytt av oförklarlig anledning. På det stora hela fungerar den dock riktigt bra, och vi skulle bli förvånade om den inte funkade ännu bättre efter några uppdateringar.

I appen finns stöd för en mängd olika musiktjänster, men om du vill ha ut det mesta av högtalarna är det Spotify Connect som gäller. Då kan du nämligen välja upp till sju låtlistor som du snabbt kommer åt genom att vrida på en av rattarna ovanpå högtalaren. För det mesta kommer du säkert att använda telefonen som fjärrkontroll, men det är ändå en kul och användbar finess av den typ som man inte visste att man behövde förrän man fick den.

Urbanears Baggen.

Rent och kraftfullt ljud

Efter att ha ställt en högtalare i varje rum är det dags att testa ljudet och på den punkten blir vi sannerligen inte besvikna. Den större högtalaren Baggen har av naturliga skäl mer kraft och en tyngre bas, men även Stammen imponerar med sitt rena och slagkraftiga ljud. Stammen låter aningen bättre – i synnerhet när vi spelar på lägre volymer – vilket förmodligen har att göra med att den är utrustad med två diskanter och bas, till skillnad från Baggen som är bestyckad med två fullregisterelement och bas.

I dagsläget går det inte att stereokoppla högtalarna, men den möjligheten ska dyka upp i en framtida uppdatering och då kan vi på allvar snacka stort ljud.

Efter att ha testat Urbanears uppkopplade högtalare under några veckor kan vi konstatera att Urbanears har gjort det allra mesta rätt med sin multiroomsatsning. Nu hoppas vi bara på fler modeller, fler funktioner och en mer finslipad app.

>>> Köp Urbanears Baggen/Stammen på NetOnNet

Urbanears Baggen

Element: 2 x 2,5˝ fullregister, 1 x 5,25˝ woofer
Uteffekt: 60 Watt
Frekvensomfång: 35 Hz – 19 kHz
Anslutningar: Wifi, bluetooth, aux, Chromecast, Spotify Connect, Airplay
Usb: Ja, för laddning av telefon
Mått: 30 x 30 x 21 cm

Urbanears Stammen

Element: 2 x 3/4˝ neodymium dome tweeters, 1 x 4˝ woofer
Uteffekt: 36 Watt
Frekvensomfång: 50 Hz – 20 kHz
Anslutningar: Wifi, bluetooth, aux, Chromecast, Spotify Connect, Airplay
Usb: Ja, för laddning av telefon
Mått: 21 x 21 x 14 cm

Våra senaste jämförande tester
Bäst i test: Brusreducerande hörlurar
Bäst i test: Bluetooth-högtalare
Bäst i test: 5 tv-apparater med 4k
Bäst i test: In-ear-hörlurar
Bäst i test: Träningsarmband

Test: Urbanears Baggen och Stammen

Med sina nya högtalare tar svenska Urbanears det oväntade steget från billiga hörlurar till lite mer påkostade multiroomhögtalare. Först ut är den stora högtalaren Baggen och den lite mindre högtalaren Stammen.


4
Vi diggar
  • Läcker design
  • Grymt ljud
Vi dissar
  • Svårt att komma åt kontakterna på undersidan
  • Aningen dyra
  • Oslipad app
Visa kommentarer / Kommentera nu
Test: Urbanears Baggen och Stammen - Mångsidiga multiroomhögtalare för snygga hem
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17