Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen
3

Test: TP-Link smart Wi-Fi LED Bulb LB130/LB120

Smart belysning utan krångel

TP-Link LB130 och LB120 är ett bra och prisvärt alternativ för den som bara vill ha några enstaka smarta lampor, och inte nödvändigtvis behöver förvandla hemmet till en bländande ljusshow.

Smarta lampor som kan växla färg och styras med hjälp av mobiltelefonen finns det gott om. Oftast krävs det att man har en basenhet som lamporna kommunicerar med, men någon sådan behöver du inte för att installera TP-Links lampor. Allt du behöver göra är att skruva i dem, slå på strömmen och använda appen Kasa för att ansluta dem till nätverket.

Jämför priser på TP-Link LB 120 här och LB130 här (Prisjakt).

Starkt och snyggt ljus

I och med att du inte behöver köpa något startpaket framstår lamporna i TP-Links 100-serie som ett vettigt alternativ för den som bara vill ha en eller två lampor. LB130, som kan växla mellan 16,9 miljoner färger, kostar runt 500 kronor. LB120, som har justerbart vitt ljus, är någon hundralapp billigare.

Att systemet inte använder sig av någon basstation har både för- och nackdelar. Vi upplever till exempel att systemet är lite mer instabilt än exempelvis Philips Hue, som dessutom går att ansluta med nätverkskabel för extra stabilitet.

Annons

Lamporna har en ljusstyrka på 800 lumen och i direkt jämförelse med andra smarta lampor tycker vi att de presterar minst lika bra. Ljuset är starkt och färgerna klara när du vill att de ska vara det.

Appen har många funktioner

Kasa-appen låter oss justera ljuset in i minsta detalj, kartlägga energiförbrukning, lägga upp scheman och styra lamporna på distans. Det finns också ett läge som justerar temperatur och ljusstyrka automatiskt under dagen. Appen gör vad den ska, men vi saknar finesser för att exempelvis tända och släcka ljuset automatiskt när vi lämnar hemmet.

Få lampor i samma serie

Som enskilda smarta lampor finns det alltså inte mycket att klaga på, men om man satsar på smart belysning är sannolikheten stor att man vill ha mer än bara en lampa som kan ändra färg. Om du i framtiden har tänkt bygga ut systemet med sensorer, strömbrytare, ljusslingor och fler lampor finns det en risk att man blir besviken. TP-Link erbjuder inte heller någon variant med E14-sockel för dekorationslamporna i fönstret.

Men som sagt, om du vill ha en eller två smarta lampor där hemma är TP-Link ett bra val.

Våra senaste jämförande tester
Bäst i test: Mobiler i premiumklassen 2017
Bäst i test: Gaming-tangentbord
Bäst i test: Brusreducerande hörlurar
Bäst i test: Bluetooth-högtalare
Bäst i test: 5 tv-apparater med 4k
Bäst i test: In-ear-hörlurar
Bäst i test: Träningsarmband

Nyckelfakta
 • Modell: TP-link LB 120/LB 130
 • Typ:: Smart lampa
 • Sockel: E27
 • Ljusstyrka: 800 Lumen
 • Anslutning: Wifi
 • Färg: Vit/Färgad
 • Effekt: 10 Watt/ 11 Watt

Test: TP-Link smart Wi-Fi LED Bulb LB130/LB120

TP-Link LB130 och LB120 är ett bra och prisvärt alternativ för den som bara vill ha några enstaka smarta lampor, och inte nödvändigtvis behöver förvandla hemmet till en bländande ljusshow.


3
Vi diggar
 • Smidig installation
 • Snygg ljus
 • Låg engångskostnad
Vi dissar
 • Andra lampor har fler finesser
Visa kommentarer / Kommentera nu
Test: TP-Link smart Wi-Fi LED Bulb LB130/LB120 - Smart belysning utan krångel
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17