Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen
Allt om Android Tester * Nyheter * Guider * Tips Läs mer
3

Test: Toshiba Satellite Radius 12

4k-skärm i miniformat

Toshiba har specifikationerna uppskruvade på max. Synd bara att komforten och kvalitetsintrycket inte riktigt är på samma nivå.

Det finns mycket att dregla över redan på papperet. Toshiba Satellite Radius 12 är framförallt en 12-tumsdator med riktig 4k-upplösning, plus en processor ur Intels kraftfullaste serie. Det är med andra ord riktigt mycket muskler, i ett format som är bara marginellt större än en surfplatta.

Jämför priser på Toshiba Satellite Radius 12 här.

Böjer sig som en gymnast

Satellite Radius 12 är inte bara en laptop utan en hybrid. Det finns olika sätt att ta sig an hybridkonceptet och Toshiba har valt att göra skärmen roterbar 360 grader, precis som Lenovos Yoga-serie. Det är en kul funktion och i det här kompaktare formatet blir “surfplattan” man får, med skärmen vänd hela vägen bakåt, ganska användbar.

Toshiba-Satellite-Radius-12_side

Läs även
Test: Asus Zenbook UX305CA
Test: Lenovo Yoga 900

Annons

Kvalitetsproblem

Byggkvaliteten ser bra ut på utsidan, med både lock och botten i borstad metall. Men av någon anledning har Toshiba valt att konstruera Satellite Radius 12 med en plastkant mellan bottenplatta och metallstycket på insidan. Det ser fult ut och är också irriterande eftersom kanten sticker upp och river lite i handlederna när man skriver. Även i skärmens gångjärn känns datorn lite klen. Till exempel buktar skärmen lätt i utrymmet mellan de två gångjärnen.

Skarpt och fylligt

Att använda Toshiba Satellite Radius 12 är lika delar nöje och plåga. Den superskarpa 4k-skärmen är såklart ett rent nöje att titta på oavsett vad vi gör. Att den kan färgkalibreras enkelt är ett ytterligare plus.

Det kompakta formatet är också smidigt: 12 tum fungerar faktiskt som en ersättare till 13 tum utan att det blir för trångt på skärmen. Ljudet är också bra och både fylligare och högre på maxvolym än vad vi förväntat oss. Kanske har det något att göra med Harman-Kardon-logotypen på insidan.

Toshiba-Satellite-Radius-12_flip

Bristande komfort

Sin vana trogen har Toshiba gjort ett ganska dåligt tangentbord. Det är belyst vilket är bra, men tangenterna är för små. Space-tangenten är den minsta vi någonsin sett, diverse Ipad-tangentbord inkluderade. Lägg till det en pekplatta som ger ett lite ryckigt intryck och det är upplagt för frustration när datorn används till vanliga vardagssysslor som kalkyler, surf och liknande. Det är förbaskat synd.

Vi provar att göra ett batteritest där Toshiban samt konkurrentmodellerna från Lenovo och Asus får stå på och visa en video i helskärm, med max ljusstyrka, tills de “dör”. Toshiba får klart sämst resultat här, med dryga 3,5 timmars videovisning. Det beror antagligen både på att den är liten (med mindre plats för batteriet inuti) och att processorn är en ganska hungrig Core i7-variant, till skillnad från vinnaren Asus (som har en Core M).

Men att visa video är en sak och att surfa, skriva och göra annat vardagsarbete är en annan. Även här märks det dock att batteriet är ganska klent och mätaren rusar snabbt ned under 50 procent .Det är helt enkelt ingen dator att ha med på Atlantflygningar eller i andra situationer där nätuttag saknas.

Toshiba har lyckats stoppa in imponerande hårdvara i ett litet och kompakt format. Synd bara att de inte gått hela vägen med såväl byggkvalitet som komfort. Bättre resultat där och Satellite Radius 12 hade varit en dröm-laptop för många.

Nyckelfakta
 • Processor: Intel Core i7 6500U 2,5 GHz
 • Skärm: 12,5”, 3840 x 2160 px
 • Minne: 8 GB
 • Lagring: 256 GB
 • Storlek: 30 x 20 x 1,5 cm
 • Vikt: 1,3 kg
Dagens bästa priser på Pricerunner
 • Inget för dig? Du hittar många fler produkter hos PriceRunner

Test: Toshiba Satellite Radius 12

Toshiba har specifikationerna uppskruvade på max. Synd bara att komforten och kvalitetsintrycket inte riktigt är på samma nivå.


3
Vi diggar
 • 4k-skärm
 • Hög prestanda
Vi dissar
 • Halvdan byggkvalitet
 • Trångt tangentbord
 • Dålig batteritid
Visa kommentarer / Kommentera nu
Test: Toshiba Satellite Radius 12 - 4k-skärm i miniformat
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17