Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen
4

Test: Tomtom Spark 3 Cardio + Music

Uppföljare som håller dig på banan

Tomtoms uppdaterade sportklocka kommer med en utmärkt ruttplanerare – den enda nya funktionen till en i övrigt lite väl bekant sportklocka.

Tomtom Spark 3 Cardio + Music är närmast identisk med föregångaren, Tomtom Spark Cardio + Music. De har samma utseende, samma display och i stort sett samma funktioner. Det som skiljer Tomtom Spark 3 Cardio + Music från föregångaren är att du nu kan planera din rutt i förväg – en uppdatering som till viss del förlåter bristen på fler nyheter.

Jämför priser på Tomtom Spark 3 Cardio + Musik här.

Fördelarna och nackdelarna består

Vi diggade föregångaren Tomtom Spark Cardio + Music och möjligheten att kunna spela musik direkt från handleden, men blev frustrerade över musikspelarens gränssnitt. Funktionen har tyvärr inte fått en makeover, förutom att du nu kan byta mellan spellistor under passet. Tyvärr måste du pausa din aktivitet för att göra det, vilket kan vara frustrerande om du har satt en måltid för ett pass.

Batteritiden, antalet sporter att välja mellan, pulsmätningen på handleden och utseendet är identiskt med föregångaren. Det är fortfarande enkelt att skräddarsy ditt intervallpass eller nyttja vattentätheten under en simtur. Vi serveras i stort sett samma klocka, på både gott och ont. Men nu, över till nyheten.

Annons
tomtom-spark-3-cardio-music_front

Klockan för dig som inte vill springa vilse

Den stora uppdateringen är att du nu kan planera dina rutter i förväg. Genom att använda tredjepartstjänster som mapmyrun.com eller onthegomap.com kan du planera din rutt, spara den som gpx-fil och sedan ladda upp den via Tomtom Mysports. När du sedan synkar över rutten till din klocka kan du välja att köra ditt löppass efter din planerade rutt. Anledningen till att du kan göra det med Spark 3 beror på att den har inbyggd kompass, vilket alltså föregångaren saknar.

Innan du ger dig iväg vill klockan att du kalibrerar kompassen genom att vrida och vända några varv, en process som tacksamt nog går smärtfritt fram. Ett tips är att ta av klockan innan för att inte se smått galen ut när du vrider och vänder på armen åt alla möjliga håll.

Avskalad och tydlig ruttplanering

Ruttplaneringsfunktionen Route Exploration är avskalad i klockan. Det du har att välja på är att se rutten ur ett utzoomat och ett inzoomat perspektiv, med en skala som indikerar hur långt två kilometer respektive 100 meter är på den angivna rutten. Du får en linje att följa och en pil som indikerar var du befinner dig och vilket håll du ska åt. Det må låta simpelt, vilket det också är!

En smått förvirrad löpare som jag själv, utan minsta orienteringstalang, kunde lätt navigera mig till en vän som bodde i en helt annan stadsdel. Funktionen kommer förmodligen bäst till hands när man vill ge sig ut på en löprunda i en främmande stad och inte känner för att springa vilse det första man gör.

tomtom-spark-3-cardio-music_bak

Uppdaterade hörlurar

Köper du till Tomtoms egna hörlurar för 500 kronor får du ett par stabila bluetooth-hörlurar med bra batteritid. Räkna med upp till sex timmars batteritid om du inte kör på absolut högsta volym. Dessutom verkar signalen ha fått sig ett lyft gentemot föregångarna som titt som tätt kunde tappa anslutningen. Jämfört med konkurrenter som Adidas Adistar och JBL Reflect Mini BT är de inte lika starka när det kommer till komfort och ljud, men de ligger inte mycket efter.

Om du går i tankarna att köpa en sportklocka är det svårt att hitta en mer prisvärd klocka än Tomtom Cardio Spark 3 på marknaden idag. Har du redan föregångaren på din handled är det tveksamt om uppdateringen gör det värt att investera i denna.

Läs även
Bäst i test: Brusreducerande hörlurar
Bäst i test: 5 tv-apparater med 4k
Bäst i test: In-ear-hörlurar
Bäst i test: Träningsarmband

Nyckelfakta
  • Batteritid: Aktivitetsmätning upp till 3 veckor, GPS upp till 11 timmar, GPS + Musik: upp till 5 timmar
  • Vattentät: 40 m/130 fot (5 ATM)
  • Displaystorlek: 22 x 25 mm
  • Aktivitetsmätningar: Steg, aktiva minuter, sträcka, puls, förbrukade kalorier och sömn
  • Lagring: 3 GB
Dagens bästa priser på Pricerunner
  • Inget för dig? Du hittar många fler produkter hos PriceRunner

Test: Tomtom Spark 3 Cardio + Music

Tomtoms uppdaterade sportklocka kommer med en utmärkt ruttplanerare – den enda nya funktionen till en i övrigt lite väl bekant sportklocka.


4
Vi diggar
  • Ruttfunktionen
  • Möjligheten att kunna spela musik
  • Hörlurarna
Vi dissar
  • Gränssnittet för musikspelaren
Visa kommentarer / Kommentera nu
Test: Tomtom Spark 3 Cardio + Music - Uppföljare som håller dig på banan
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17