Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen
3

Test: Teenage Engineering OD11

Ny teknik i retrokostym

Teenage Engineerings ljudsystem OD11 är en design från 70-talet, men uppgraderad och anpassad för 10-talets lyssnare. Vi har lyssnat på den.

Ljud är lite som kläder – trender kommer och går. Just nu är rundstrålande ljud – högtalare som spelar i 360 grader – hett. Antagligen för att många idag spelar från mobilen och vill ha bra ljud var de än sitter.

Jämför priser på Teenage Engineering OD11 här.

Designorakel
Det första vi märker när vi packar upp OD11 är att den är snygg. Alltså reklambyrå-snygg, skulle-kunna-synas-i-tidningen-Plaza-snygg. Därför är det inte särskilt förvånande att den är svensk – på två sätt.

Svenske högtalargurun Stig Carlsson designade originalet på 1970-talet, då den tillverkades av Sonab. Idag har svenska Teenage Engineering uppdaterat högtalaren med modern teknik.

Annons

Utöver en förstärkare har OD11 utrustats med Airplay. Det finns också en optisk och en analog kabelingång. Valet av Airplay är irriterande för alla som inte har en Iphone men framförallt innnebär det att högtalaren inte kan spela högupplöst musik eller flac-filer.

teenage engineering od11 angle top

Ljudet imponerar
Inställningen går oerhört smidigt – bara in med sladden, följ två-tre steg i manualen och det är klart. Vi testar att spela både från Airplay-kompatibla appen Doubletwist på Android och från en Iphone och det fungerar utmärkt.

Ljudet är kraftfullt, med markerad bas och en engagerande karaktär. Mellanregistret låter i gengäld lite urholkat ibland, särskilt på akustisk musik och tal. OD11 spelar mer bakåtlutat än traditionella högtalare men ljudet sprids bättre trots att det är mono. Volymen räcker och blir över även för stora rum.

Det går också att koppla ihop två OD11, men då kostar det såklart det dubbla. Och på tal om priset: OD11 kostar 10.000 kronor. Det är svindyrt för en högtalare med monoljud, hur snygg eller trådlös den än är.

Läs även: Tester av lyxiga trådlösa högtalare
Audio Pro Addon T20 – Mångsidigt ljud som imponerar
Marshall Woburn – Hårdrockarens favorit
Polk Woodbourne – Trådlös allt-i-ett
Samsung Radiant 360 R7 – Välljudande kokong

Nyckelfakta
  • Typ: Rundstrålande
  • Frekvensomfång: 28 - 20.000 Hz
  • Storlek: 26 x 27 x 27 cm
  • Vikt: 7,5 kg
Dagens bästa priser på Pricerunner
  • Inget för dig? Du hittar många fler produkter hos PriceRunner

Test: Teenage Engineering OD11

Teenage Engineerings ljudsystem OD11 är en design från 70-talet, men uppgraderad och anpassad för 10-talets lyssnare. Vi har lyssnat på den.


3
Vi diggar
  • Engagerande ljud
  • Läcker design
  • Både analog och optisk ingång
Vi dissar
  • Dyra
  • Inget stöd för högupplöst ljud
Visa kommentarer / Kommentera nu
Test: Teenage Engineering OD11 - Ny teknik i retrokostym
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17