Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen
4

Test: Suunto 9

En pålitlig evighetsmaskin

Suunto 9 är en tungviktare med imponerande batteritid som kommer fresta ultralöpare och vandrare.

Suunto är kända för sina högpresterande sportklockor för seriösa atleter och äventyrare. Med snabb gps, robust byggkvalitet och ett stabilt gränssnitt har de blivit många löpares favoritmärke. Nya Suunto 9:s främsta egenskap är att den har marknadens bästa batteritid.

En rejäl pjäs runt handleden

Med sin 50 millimeter stora display och vikt på 81 gram är det ingen som kommer att missa Suunto 9 på din handled. Storleken har förstås sina för- och nackdelar. Displayen är stor och gränssnittet är tydligt. Det känns riktigt bra att kunna läsa av displayen på kvällen när man har kvar den sista viktiga intervallen. Sämre är det med pekfunktionaliteten. Pekskärmen fungerar som den ska när jag inte sportar, men i skarpt läge blir den en besvikelse. När jag får svett på skärmen uppstår problem med att svepa mellan menyerna då responsen helt enkelt uteblir. Däremot går det alldeles utmärkt att istället använda de fysiska knapparna när pekfunktionen sviker.

På klockan sitter det tre fysiska knappar som underlättar navigeringen. Men kombinationen av pekskärm och knappar är inte alltid logisk. Det tar ett tag innan jag lär mig navigera rätt, med en hel del feltryck längs vägen.

Suunto 9 lär inte vinna några designpriser. Den slittåliga boetten i glasfiberförstärkt polyamid, urtavlan i mineralglas och armband i silikon ger klockan en tydligt sportig look. Men vill du ge klockan en annan stil så går det enkelt att byta armband; det finns flera färger och material (som textil och läder) att välja mellan.

Annons

Nytt namn – få nyheter

9 är Suuntos senaste och mest avancerade träningsklocka, men den har inga nya banbrytande funktioner. Navigeringsfunktionen går fortfarande ut på att följa ett simpelt streck, designen i menyerna är inte uppdaterade och musikfunktioner lyser med sin frånvaro. På det stora hela är Suunto 9 en uppgraderad version av Suunto Spartan Sport-seriens avancerade sportklockor. Samtidigt är det svårt att hitta en mer kompetent, pålitlig och snabb sportklocka, vilket ändå är det jag och många seriösa motionärer är ute efter.

Spring aldrig slut på batteri

Den främsta egenskapen med Suunto 9 är tveklöst batteritiden. Med upp till 120 timmar i gps-läge finns det ingen klocka som kommer i närheten, inte ens Garmin Fenix 5 Plus. Det finns tre olika batterilägen att välja mellan:

Prestanda: gps-signal varje sekund – 25 timmar
Uthållighet: gps-signal 1 gång/min, skärmbelysning 20% – 40 timmar
Ultra: gps-signal 1 gång/2 min, ingen pulsmätning, skärmbelysning 10% – 120 timmar

Den långa batteritiden kommer väl till användning under ultralånga träningspass och längre vandringar. Har du glömt ladda klockan när du ger dig ut på en löptur behöver du inte oroa dig för att den ska stänga ner mitt under passet. Når du en kritiskt låg batterinivå ger klockan förslag om att byta till ett mer energisparande batteriläge.

Det är imponerande att Suunto 9 även i Ultra-läget lyckas ge en rättvis mätning av distans och fart, tack vare den exklusiva funktionen “FusedTrack”. Det innebär att inbyggda rörelsesensorer loggar din förflyttning mellan gps-avläsningen. Trots tidsintervallerna i batterilägena “Uthållighet” och “Ultra” lyckas klockan spåra rundorna förvånansvärt bra.

Suunto 9 bjuder varken på några nya banbrytande funktioner eller en attraktiv uppsättning finesser. Men den är blixtsnabb, stabil och enkel att använda – och den har marknadens bästa batteritid. Det sistnämnda är en unik fördel som gör Suunto 9 till ett givet val för såväl ultralöparen som den som inte vill tänka på att ladda klockan hela tiden. Klarar du dig däremot med en “normal” batteritid finns det mer prisvärda modeller.

Modellen Suunto 9 Baro Titanium har safirlins, titaninfattning av grad 5, silikonarmband med snabbfinfästning och en barometrisk höjdmätare.

Våra senaste jämförande tester
Bäst i test: True Wireless-hörlurar
Bäst i Test: Trådlösa sporthörlurar
Bäst i test: Träningsarmband
Bäst i test: Sportklockor
Bäst i test: Gaming-tangentbord
Bäst i test: 3 nya spelmöss

Nyckelfakta
 • Display: 50 x 50 mm
 • Batteritid: Upp till 120 h
 • Vattentät: Ner till 100 m
 • Aktivitetsmätningar: Steg, aktiva minuter, sträcka, hastighet, puls, sömn och förbrukade kalorier
 • Rekommenderat pris: 4.990 kr för standardmodellen

Test: Suunto 9

Suunto 9 är en tungviktare med imponerande batteritid som kommer fresta ultralöpare och vandrare.


4
Vi diggar
 • Marknadens bästa batteritid
 • Batterisparande lägen
 • Blixtsnabb gps
 • Tål tuffa tag
Vi dissar
 • Vissa kan tycka att den är för stor
 • Pekskärmen fungerar dåligt vid kontakt med svett
Visa kommentarer / Kommentera nu
Test: Suunto 9 - En pålitlig evighetsmaskin
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17