Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen
4

Test: Sony Xperia XZ1

Nygammal muskelmobil

Sonys mobilfamilj utökar med två muskelmodeller. Nya XZ1 och Compact XZ har bekant design men också några roliga nyheter, inte minst på kamerasidan.

Android 8 eller ”Oreo” som kodnamnet lyder. Det är den största nyheten med Sony Xperia XZ1. Det nya operativsystemet är som vanligt vassare och snabbare än tidigare. Men framförallt kan det skryta med snabbare uppdateringar.

Nyaste Android fortare

Snabbare uppdateringar är möjliga tack vare ”Project Treble”, som ska innebära att även mobiler med gränssnitt ovanpå Android (som Sonys!) ska få uppdateringar snabbare.

Exakt hur det funkar är inte lätt att förstå men i princip ska tillverkarna inte behöva anpassa hela Android på samma sätt som tidigare, för att kunna släppa en uppdatering. En supertrevlig nyhet såklart.

>>> Köp Sony Xperia XZ1 på NetOnNet

Annons

Är den bäst eller inte?

Tillbaka till själva mobilen då. Sony Xperia XZ1 är lite svår att placera. Ifjol började Sony göra mobiler under X-namnet, med tre modeller i stigande prisklass. Sedan kom man likt förbaskat med två XZ-modeller, som nu förnyats i större och ”Compact”-version. Vilken som är bäst – XZ1 eller XZ Premium – är inte helt klart. Är det nödvändigt att veta? Kanske inte, men många prestandasugna köpare vill nog veta. Det mesta pekar på att XZ Premium är den lyxigare varianten.

Mobilen i sig är välbyggd, Sonys vana trogen. Skalet är i metall och har rundade sidor som gör den skön att hålla i. Mobilen är lite ”chunky” och rejäl vilket vi gillar. Dedikerad kameraknapp gör den utmärkta kameran lätt att starta.

>>> Köp Sony Xperia XZ1 på NetOnNet

Vass kamera med extrafunktion

På tal om just kamera har Sony en 19-megapixlare bak och en 13-megapixlare fram. Inga dubbla kameror som somliga konkurrenter, med andra ord. Det är ingen större förlust och Sonys kamera är mycket bra så länge vi håller oss till autoläget och inte zoomar. Att köra autoläget är överlag det bästa, oavsett mobil. Kameran är optimerad för att prestera som bäst där och är du proffsfotograf har du antagligen ändå en riktig kamera med dig.

Kameran har ett par trevliga bonusfunktioner också. En är super slow-motion vilket vi provade redan i somras, i XZ Premium. Det funkar bra och ser coolt ut, men är lite svåranvänt då vi bara har 0,2 sekunder eller något sådant, på oss att fånga ögonblicket.

Den andra bonusfunktionen är 3d-scanning, som är en ren mjukvarugrej och inget hårdvaruspecifikt. Med scanningen kan du läsa in till exempel ett ansikte och göra en 3d-modell av det, att bearbeta i ett program eller ha som levande bakgrund i mobilen. Mest en kul grej just nu, men på sikt kan det bli användbart.

Bra videoskärm

Skärmen är i vanligt 16:9-format till skillnad från Samsung med flera tillverkare, som experimenterar med extra avlånga format. 5,2 tum är ganska lagom då mobilen har relativt stora skärmkanter upptill och nedtill. Upplösningen är lagoma 1080 x 1920 pixlar och Sonys bildförbättring X-Reality känns igen från tv-sidan. Den funkar utmärkt och gör mobilen perfekt att se video på.

Maxad prestanda

Processorn är Snapdragon 835 vilket är bland det bästa som finns idag. Den tuggar sig igenom det mesta i spelväg och det är inga problem att ha massor av saker igång samtidigt. Värmeutvecklingen är blygsam.

Batteritiden är okej men kunde varit bättre, inte minst med tanke på hur tjock mobilen ändå är. Vi klarar oss en dag men en ”power user” kan få problem.

Sony Xperia XZ1 är en välbyggd, rejäl mobil med bra kamera och senaste Android. Den kunde haft lite bättre batteritid och designen börjar kännas passé. Men är du okej med det, är det gammal god Sony-kvalitet här, med allt vad det innebär.

>>> Köp Sony Xperia XZ1 på NetOnNet

Våra senaste jämförande tester
Bäst i test: Mobiler i premiumklassen 2017
Bäst i test: Gaming-tangentbord
Bäst i test: Brusreducerande hörlurar
Bäst i test: Bluetooth-högtalare
Bäst i test: 5 tv-apparater med 4k
Bäst i test: In-ear-hörlurar
Bäst i test: Träningsarmband

Test: Sony Xperia XZ1

Sonys mobilfamilj utökar med två muskelmodeller. Nya XZ1 och Compact XZ har bekant design men också några roliga nyheter, inte minst på kamerasidan.


4
Vi diggar
  • Nyaste Android, version 8
  • Bra kamera
  • Kul kamerafunktioner
Vi dissar
  • Utdaterad design
  • Halvdan batteritid
Visa kommentarer / Kommentera nu
Test: Sony Xperia XZ1 - Nygammal muskelmobil
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17