Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen
4

Test: Sony Xperia XZ1 Compact

Klockren kompakt

Sony har skärpt till sin kompakta modell igen. Xperia XZ1 Compact är återigen bäst bland de små mobilerna.

Sonys Xperia Compact-serie har alltid varit en favorit hos oss. Med hög prestanda i ett smidigt format har de haft en tydlig fördel gentemot konkurrenterna.

Vattentät igen

På sistone har Compact-modellerna tappat lite av sin charm. Förra modellen X Compact var hyfsat snabb och liten men saknade till exempel vattentätheten som vi och många andra verkligen uppskattat.

Nu är en ny version här, med vattentätt skal. I övrigt är Sony Xperia XZ1 Compact (vilket namn!) rätt lik fjolårets modell. Den ser ungefär likadan ut, med matta ytor, rundade långsidor och småvassa kortsidor. Fingeravtrycksläsaren är inbyggd i strömknappen, som vanligt. Volymknappen sitter nu ovanför strömknappen vilket är en välkommen förändring och mer ergonomiskt.

Prestandan är väldigt hög, med samma Snapdragon-chip som i stora Xperia XZ1. Det är nästan overkill i en mobil med blygsamma 720p i upplösning, men vi är inte de som säger nej till mer muskler.

Annons

>>> Köp Sony Xperia XZ1 Compact på NetOnNet

Långlivad

En klar fördel med Compact XZ1 gentemot stora XZ1 är förresten att batteriet räcker längre, delvis på grund av den lägre upplösta skärmen. Uttrycket lägre upplösning är inget dåligt betyg: skärpan är alldeles utmärkt i och med den begränsade skärmytan. Bildförbättringen X-Reality Pro finns inbyggda, men däremot saknas hdr.

Kamera med specialfunktioner

Kameran är som vanligt bra. Det är vi vana vid hos Sony. Den presterar väldigt bra i blandade utomhusmiljöer även om den inte knäcker exempelvis Samsung S8 när mörkret faller på.

Några specialfunktioner finns också, däribland super slow motion, som låter dig filma med jättehög hastighet, för att sedan dra ner den och få mjuk slow motion av väldigt snabba sekvenser. Det funkar bra men det krävs att du verkligen lyckas fånga DET DÄR ögonblicket på de 0,2 sekunder du har på dig. Det är svårt.

En annan, lite mindre användbar, funktion är 3d-scanning, som med hjälp av kamera och gyroskop kan göra 3d-modeller av till exempel ansikten, för användning i 3d-program på datorn eller som rörliga bakgrunder.

>>> Köp Sony Xperia XZ1 Compact på NetOnNet

Oreo – nya Android 8

Sony har länge varit bra på att uppdatera sina mobiler och till mångas glädje kommer såväl XZ1 Compact som stora XZ1 med nya Android 8, eller “Oreo” som kodnamnet lyder.

Oreo har många prestandaförbättringar men den kanske bästa är “Project Treble”, som ska göra det möjligt för tillverkarna att skjuta ut uppdateringar fortare. Det bådar gott för framtiden, även om Sony redan är bra på det som sagt.

Sony Xperia XZ1 Compact är en högpresterande mobil med ett robust, vattentätt skal och en lagom stor skärm. Precis det som fick användare att tycka om den, med andra ord.

>>> Köp Sony Xperia XZ1 Compact på NetOnNet

Våra senaste jämförande tester
Bäst i test: Mobiler i premiumklassen 2017
Bäst i test: Gaming-tangentbord
Bäst i test: Brusreducerande hörlurar
Bäst i test: Bluetooth-högtalare
Bäst i test: 5 tv-apparater med 4k
Bäst i test: In-ear-hörlurar
Bäst i test: Träningsarmband

Nyckelfakta
 • Skärm: 4,6”, 720 x 1280 px
 • Processor: Qualcomm Snapdragon 835, 8-core
 • Kamera: 19 Megapixel
 • Operativsystem: Android 8.0 (Oreo)
 • Lagringsutrymme: 32 GB (+ sd-kort)
 • Mått: 129 x 64 x 9 mm
 • Vikt: 140 g

Test: Sony Xperia XZ1 Compact

Sony har skärpt till sin kompakta modell igen. Xperia XZ1 Compact är återigen bäst bland de små mobilerna.


4
Vi diggar
 • Kompakt format
 • Hög prestanda
 • Vattentät
Vi dissar
 • Bara 32 GB intern lagring
 • Utdaterad design
Visa kommentarer / Kommentera nu
Test: Sony Xperia XZ1 Compact - Klockren kompakt
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17