Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen
4

Test: Sony Xperia XZ

Kostymnisse med fin kamera

Sony fortsätter att bredda mobilfamiljen. Nya Xperia XZ är den nya stjärnan med hög prestanda, vattentätt yttre – och lite småtråkig design.

Sony har egentligen aldrig gjort särskilt flashiga mobiler, eller mobiler med spektakulär design. Istället har man valt en neutral, sober design och ett vattentätt yttre. Inget knussel men gediget och väldigt praktiskt.

Jämför priser på Sony Xperia XZ här.

Kostymnisse

Sony Xperia XZ är precis sådan. Den har ett småkantigt yttre utan utstickande linser, med bakstycke av metall. Mobilen är vatten- och dammtät utan att det krävs några stängda luckor för kontakterna. Denna egenskap har försvunnit från flera syskonmodeller, inklusive Xperia X Compact, så vi är glada att se den här.

Fronten domineras såklart av skärmen och mobilen känns ganska stabbig. Om det är bra eller dåligt är en smaksak – vi gillar det. Knapparna inkluderar en kameraavtryckare men vi gillar fortfarande inte att volymen sitter så långt ner.

Annons

På insidan fortsätter Sonys förvandling till lite mer nedtonat gränssnitt. Det är fortfarande Sony men små verktyg och designelement har försvunnit. Det liknar mer det rena Android utan att på något sätt vara en Nexusmobil.

sony-xperia-xz_blue

Våra tester av Sonys förra mobilgeneration
Sony Xperia X
Sony Xperia XA
Sony Xperia X Performance

Turbofart

Prestandan är hög, med en Snapdragon 820-processor som får allt att tuffa på i expressfart. Vi har inga som helst problem med tunga spel, högupplösta filmer eller 15 öppna appar. Och så ska det ju vara.

Skärmen är full hd vilket såklart är skarpt nog, men flera konkurrenter har qhd-upplösning. Sony själva släppte en specialmobil med 4k-skärm redan ifjol (läs testet av Sony Xperia Z5 Premium här). Så även om full hd är skarpt känns det som att Sony snålat lite här. Sonys funktioner från tv-sidan, som ska ge lite mustigare bilder, hänger dock fortfarande med.

Batteriet räcker ganska länge om än inte lika länge som vissa konkurrenter. Några hundra milliampere-timmar till hade varit trevligt. Vi klarar oss dock en dag med normal användning. Usb-c-kontakten i botten tillåter snabbladdning vilket är en stor fördel. Nackdelen är än så länge att usb-c inte är så vanligt, så du kanske inte kan låna polarens laddare.

sony-xperia-xz_front

Superb kamera

Kameran är suveränt bra och tar skarpa bilder med neutrala färger. Autofokusen är mycket bra och den optiska bildstabiliseringen gör framförallt videor mindre skakiga. Bäst bilder får vi i autoläget. Det går även att filma i 4k, men filerna blir då oerhört stora.

Sony Xperia XZ är ännu en tungviktare från Sony. Den har likvärdig prestanda som konkurrenterna, men lite tråkigare design. Köp den för kameran och vattentätheten.

Läs även
Test: Huawei Honor 8
Test: Huawei P9
Test: Samsung Galaxy S7 Edge
Test: LG G5

Nyckelfakta
 • Skärm: 5,2”, 1080 x 1920 px
 • Processor: Qualcomm Snapdragon 820
 • Kamera: 23 Megapixel
 • OS: Android 6.0.1
 • Lagring: 32 GB
 • Mått: 146 x 72 x 8 mm
 • Vikt: 161 g
Dagens bästa priser på Pricerunner
 • Inget för dig? Du hittar många fler produkter hos PriceRunner

Test: Sony Xperia XZ

Sony fortsätter att bredda mobilfamiljen. Nya Xperia XZ är den nya stjärnan med hög prestanda, vattentätt yttre – och lite småtråkig design.


4
Vi diggar
 • Vattentät
 • Bra kamera
Vi dissar
 • Tråkig design
Visa kommentarer / Kommentera nu
Test: Sony Xperia XZ - Kostymnisse med fin kamera
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17