Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen
4

Test: Sony Xperia XZ Premium

Lyxig och klumpig

Sonys nya flaggskepp är precis så kraftfull som väntat. Men den är också ganska klumpig.

Sonys förra premiummobil var ett monster både i prestanda och storlek. 4k-skärm och silverblankt chassi var egenskaper som stack ut nog för att vi fortfarande ska komma ihåg dem.

Nya XZ Premium är precis samma sak fast en generation nyare. Skärmen är alltjämt 4k, vilket ingen annan tillverkare kan (eller snarare vill) matcha. Mobilen i sig är en bjässe med byggkvalitet som en sovjetisk stridsvagn.

Jämför priser på Sony Xperia XZ Premium här (Prisjakt).

En jätte

Sony Xperia XZ Premium väger nästan 200 gram och är betydligt större än till exempel Samsung Galaxy S8. Ändå är skärmen bara 5,5 tum, att jämföra med Galaxys 5,8.

Annons

Det är framförallt de stora skärmkanterna som gör att Sony Xperia XZ Premium sväller. Den känns sådär galet stor som den första Note-mobilen gjorde och det är inte helt bekvämt att hantera den med normalstora händer.

Fortsatt vattentät

Byggkvaliteten är som sagt hög och spegelbaksidan är en trevlig detalj även om de attraherar fingeravtryck. Knapparna har en distinkt känsla och mobilen är Sonys vana trogen vattentät. Det är en grym egenskap, men också något som flera konkurrenter nu apat efter.

Inuti mobilen sitter en Snapdragon 835 vilket är det värsta man kan ha idag. Den är supersnabb inte minst i grafiken och det gör XZ Premium till en riktigt bra mobil för dig som gillar att spela. Utöver processormuskler hittar vi också stöd för Bluetooth 5, vilket bland annat innebär att du kan strömma ljud till två hörlurar samtidigt.

Svalare under press

En stor fördel med 835-chippet är att man tydligen jobbat mycket med värmehanteringen. Det innebär att XZ Premium inte blir lika varm som tidigare modeller kunde bli.

Vi har inte filmat några långa stunder med XZ Premium. Men vi har inte märkt av några problem med överhettning vid 4k-filmning, vilket varit ett problem tidigare. Under hård användning blir heller inte mobilen mer än ljummen utanpå.

Skärmen i XZ Premium är en vanlig lcd, med 4k-upplösning vilket Sony är ensamma om. Det mesta renderas dock inte i 4k utan i full hd, för att spara batteri. Egentligen är 4k mest en skrytgrej men den som lägger 8000 kronor på en mobil vill å andra sidan gärna ha något med extra sås.
Läs även
Test: LG G6
Test: Huawei P10
Test: Samsung Galaxy S8

>>> Köp Sony Xperia XZ Premium hos NetOnNet.

Var är 4k-videon?

Kameran är Sonys vana trogen bra. Det saknas optisk bildstabilisering men Sony har en digital variant som heter steady shot, som funkar okej. Bildkvaliteten är genomgående hög men vi ogillar att kamerappen inte har en enklare inställning för att filma i 4k. 4k är fortfarande en egen “app” under filtermenyn.

En ny funktion är “super slow motion” som innebär att kameran filmar i 720p, med 960 bilder i sekunden. Det gör att du kan fånga otroliga snabba rörelser. Demovideorna på Youtube är riktigt läckra. För oss går det dock sämre. Det går bara att filma bråkdelen av en sekund, och vi lyckas inte fånga ögonblicket då en frukt som träffar marken trots att vi provar minst tio gånger.

Kantig, lite klumpig och vattentät. Det är Sony-egenskaper vi känner igen från förr. Sony Xperia XZ Premium är en fullmatad mobil med bra kamera och massor av muskler. Ergonomin och designen ligger däremot något snäpp under de närmaste konkurrenterna.

Våra senaste jämförande tester
Bäst i test: Brusreducerande hörlurar
Bäst i test: Bluetooth-högtalare
Bäst i test: 5 tv-apparater med 4k
Bäst i test: In-ear-hörlurar
Bäst i test: Träningsarmband

Nyckelfakta
 • Skärm: 5,5”, 2160 x 3840 px
 • Processor: Snapdragon 835, 8-core
 • Kamera: 13/19 Megapixel
 • Operativsystem: Android 7
 • Lagring: 64 GB
 • Mått: 156 x 77 x 8 mm
 • Vikt: 195 g

Test: Sony Xperia XZ Premium

Sonys nya flaggskepp är precis så kraftfull som väntat. Men den är också ganska klumpig.


4
Vi diggar
 • 4k-skärm
 • Vattentät
 • Super slow motion
 • Snabb
Vi dissar
 • Tung och klumpig
 • Ingen optisk bildstabilisering i kameran
Visa kommentarer / Kommentera nu
Test: Sony Xperia XZ Premium - Lyxig och klumpig
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17