Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen
3

Test: Sony Xperia XA2

Snygg mellanklassare till bra pris

En snygg mobil som laddar snabbt och presterar bra. Det är Sony Xperia XA2 i ett nötskal.

Sonys mobildesign brukar dela användarna. Somliga tycker att deras mobiler är fula, andra gillar de kantiga, tjocka, lite brutala pjäserna. Jag tillhör det senare lägret. Med det sagt är Xperia XA2 en betydligt snyggare mobil än nästan alla Sony släppt de senaste åren.

Osar kvalitet

Chassit är i borstad metall och osar kvalitet. Knapparna har en distinkt känsla och fingeravtrycksläsaren på baksidan sitter bättre placerad än tidigare. Precis som den första XA-mobilen är också skärmkanterna bantade till ett minimum. Åtminstone på långsidorna; upptill och nedtill är det fortfarande ganska mycket död yta eftersom Sony fortfarande kör på bildformatet 16:9.

Skärmen är en ips-panel med full hd-upplösning. Sonys skärmar brukar vara bra, med balanserade men livliga färger och bra läsbarhet i solljus. Xperia XA2 är inget undantag. Det händer tyvärr att vi råkar komma åt skärmen av misstag på grund av de minimala kanterna, det är irriterande.

Prestandan är god, med tillräckliga muskler för att klara normal användning och ganska tuffa spel. Det är ingen mobil för prestandanördar men den har det som krävs för normalanvändare.

Annons

>>> Jämför priser på Sony Xperia XA2 här (Prisjakt).

Nyaste Android direkt

Ett stort plus blir det också för att Xperia XA2 kommer med nyaste Android 8 redan från fabrik. Det är inga löften om “uppdatering i q3” och dylikt; Android 8 finns redan förinstallerat – med Sonys gränssnitt ovanpå såklart.

Batteritiden är god och med Qualcomms snabbladdning går det fort att fylla på till 40-50 procent. Lagringsutrymmet är snålt tilltaget men det är i sin ordning; mobilen kostar ju bara 3500 kronor. Sd-kortplats löser det akuta lagringsbehovet.

Och lagring kan behövas, inte minst om du fotar och filmar mycket. Sonys kamera är på 23 megapixel och mobilen kan också filma i 4k-kvalitet, dock utan optisk bildstabilisering. Det ger stora filer som snabbt tuggar i sig gigabyte.

Kameran ingen revolution

Kvaliteten på fotona är okej. Eller nej, detta är en bra kamera för prisklassen. Men med tanke på hur Sony hajpar kameran är den lite av en besvikelse. Vi ogillar framförallt att skärpa och detaljer blir lidande så snart ljuset är annat än starkt dagsljus. Ingen förväntar sig mirakel i en billig mobil, så varför hajpa om det inte går att leva upp till?

Sony Xperia XA2 är en lyxig och snygg mobil till ett väldigt rimligt pris. Den har inte en “kamera i proffsklass” eller dylikt, men den tar sjysta bilder i dagsljus och kan filma i 4k. Det är många plus för en prisvärd mobil.

Våra senaste jämförande tester
Bäst i Test: Trådlösa sporthörlurar
Bäst i test: 4 lcd-modeller under 15 000
Bäst i test: Sportklockor
Bäst i test: Mobiler i premiumklassen 2017
Bäst i test: Gaming-tangentbord
Bäst i test: 3 nya spelmöss
Bäst i test: Bluetooth-högtalare
Bäst i test: In-ear-hörlurar
Bäst i test: Träningsarmband

Nyckelfakta
 • Skärm: 5,2”, 1080 x 1920 px
 • Processor: Qualcomm Snapdragon 630
 • Kamera: 23/8 Megapixel
 • OS: Android 8
 • Lagring: 32 GB (+sd-kort)
 • Mått: 142 x 70 x 10 mm
 • Vikt: Vikt: 171 g

Test: Sony Xperia XA2

En snygg mobil som laddar snabbt och presterar bra. Det är Sony Xperia XA2 i ett nötskal.


3
Vi diggar
 • Hög kvalitet och finish
 • Nyaste Android (v 8)
 • Snabbladdning
Vi dissar
 • Vi förväntade oss mer av Sonykameran
Visa kommentarer / Kommentera nu
Test: Sony Xperia XA2 - Snygg mellanklassare till bra pris
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17