Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen
Allt om Android Tester * Nyheter * Guider * Tips Läs mer
3

Test: Sony Xperia XA

Lyx utanpå, budget inuti

Sony har gjort helt om med sina mobiltelefoner. Xperia-serien är numera indelad under bokstaven X, i tre modeller. X Performance är den dyraste och bästa, X är mittenmodellen och XA, som vi testar här, en budgethistoria.

Oväntat snygg

Utseendemässigt är det inte mycket som skiljer de nya X-modellerna åt. Alla ligger på runt fem tum och har snygga, slimmade yttren. XA är rentav snyggast av allihop, trots sin budgetprislapp på tre tusen kronor. Mycket av det beror på de rysligt tunna skärmkanterna, som vi gillar skarpt. Varför har inte Sony gjort samma med alla X-modeller?

Jämför priser på Sony Xperia XA här.

De rundade kanterna och det lite upphöjda skärmglaset gör Sony Xperia XA både lyxig och praktisk eftersom smuts lätt kan torkas ut över kanten. Gamla Z-modellerna hade gott om skrymslen där fett och beläggningar ansamlades.

Inget mer badande

Sonys signum har länge varit att göra alla sina mobiler vattentäta, även budgetmodellerna. Det har man frångått nu. Eftersom den dyrare Xperia X inte var vattentät, blir vi inte förvånade att läsa att inte heller XA är det. Det känns snopet, inte minst eftersom föregångaren i budgethyllan, M5, klarade ett bad utan problem.

Annons

Sony Xperia XA har en relativt oskarp skärm på 720 x 1280 pixlar. Den är sämre än i till exempel Xperia Z5 Compact, eftersom skärmen helt enkelt är större med samma upplösning.

Det är däremot ingen dålig skärm i övrigt – tvärtom. Vi gillar den neutrala färgåtergivningen och ljusstyrkan är fullt godkänd. Det blir urblekt i solljus men mobilen går fortfarande att använda en dag på stranden. Men vänta med att kolla exakt hur bilderna blev tills du är hemma igen. Eller kolla i skuggan.

sony-xperia-xa-infinite-viewing

Imponerar – på selfies

Kameran i Sony Xperia XA är självklart inte lika bra som i X eller X Performance. Autofokusen är inte samma smarta variant som vi testade på MWC-mässan i Barcelona och megapixlarna är färre. Den tar dock bra bilder överlag, med neutrala färger och ett effektivt hdr-läge som gott kan lämnas på jämt.

Selfiekameran har generösa 8 megapixlar vilket säkert tilltalar många yngre. Och just yngre brukar ju vara åtminstone en av målgrupperna med en lite billigare mobil.

Hygglig prestanda – halvdan batteritid

Prestandan är självklart inte i närheten av dyra prestandamodeller men Sony Xperia XA tuffar på bra under normal användning. Så länge du inte spelar spel eller utmanar mobilen med massor av tunga appar samtidigt, lär den inte ge några problem med prestandan.

Batteritiden är däremot lite sådär, särskilt med tanke på den begränsade processorn. Vi blir rentav lite besvikna då vi får ut max en dag av normal användning.

Sony Xperia XA är en av de snyggaste budgetmobiler du kan köpa just nu. Men den har inget särskilt att skryta med på insidan.

Läs även
Test: Samsung Galaxy S7/S7 Edge
Test: Huawei P9
LG G5
Test: Huawei Nexus 6p
Test: Sony Xperia Z5 Premium
Test: Sony Xperia Z5 Compact
Test: Iphone 6s

Nyckelfakta
 • Skärm: 5”, 720 x 1280 px
 • Processor: Mediatek MT6755 Helio P10
 • Kamera: 13 Megapixel
 • OS: Android 6
 • Lagring: 16 GB
 • Mått: 144 x 67 x 8 mm
 • Vikt: 137 gram
Dagens bästa priser på Pricerunner
 • Inget för dig? Du hittar många fler produkter hos PriceRunner

Test: Sony Xperia XA

Sony har gjort helt om med sina mobiltelefoner. Xperia-serien är numera indelad under bokstaven X, i tre modeller. X Performance är den dyraste och bästa, X är mittenmodellen och XA, som vi testar här, en budgethistoria.


3
Vi diggar
 • Snygg
 • Bra selfiekamera
Vi dissar
 • Inte vattentät
 • Halvdan batteritid
Visa kommentarer / Kommentera nu
Test: Sony Xperia XA - Lyx utanpå, budget inuti
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17