Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen
3

Test: Sony Xperia X

Mellanklass med lyxpris

Nya Xperia X är en omdesignad mobil med vass kamera och snygg design. Tyvärr har den berövats några typiska Sony-egenskaper.

Xperia Z-serien har funnits i några år nu. Vanliga, stora Z5-modellen kompletterades tidigt med en ”Compact”-modell som mer eller mindre skapade segmentet ”liten prestandamobil”. Nu gör Sony helt om, och splittrar Xperia i tre X-modeller. Sony Xperia X, som vi testar här, är tänkt som en standardmodell och kompletteras av den enklare modellen Xperia XA och en extra kraftfull och vattentät bror, Xperia X Performance.

Jämför priser på Sony Xperia X här.

Xperia-X-Gold-Front-Horiz

Tuff konkurrens

De senaste åren har gapet minskat mellan prestandamobiler och de lite billigare men ändå kraftfulla modellerna. Inte minst tack vare kinesiska märken kan man nu få en välbyggd och ganska kraftfull mobil för runt 4000 kronor. Det sätter såklart press på de stora tillverkarna, som måste visa att de är värda merkostnaden.

Läs även:
Test: Huawei P9
Test: LG G5
Test: Samsung Galaxy S7
Test: Iphone 6s

Annons

Sony tacklar den nya verkligheten genom lägga sig någonstans i gränslandet mellan lyx och mellanklass. Xperia X kostar 6000 kronor, vilket inte är kattskit men ändå lägre än Iphone 6s, Galaxy S7 med flera kostade när de lanserades.

Prissänkingen är möjlig bland annat tack vare processorchipet, som är ett Snapdragon ur den näst högsta prestandaserien.Det ligger i linje med “mitt emellan”-filosofin som kännetecknar X-modellen. De riktigt kräsna ska istället köpa X Performance, tänker Sony.

Xperia-X-Colours

Ny metalldesign

Designen av Sony Xperia X är en ganska radikal uppdatering från Xperia Z. Bakstycket är i metall istället för glas och strömknappen är nedsänkt och har inbyggd fingeravtrycksläsare, precis som i Xperia Z5 Compact. Tack vare att skärmen är fem tum är mobilen också ganska smidig. Fem tum är ju snudd på litet idag.

Laddkontakten är micro usb vilket känns lite gammaldags såhär i usb c-tider, men det är knappast någon ”deal breaker” för de flesta köpare.

Inte vattentät!

Sony Xperia X är en ganska sober och halvtråkig mobil, precis som vanligt. Den är tyvärr inte vattentät vilket varit Sonys “grej” ganska länge. Som tur är har man i alla fall inte rationaliserat bort den fysiska avtryckaren för kameran.

På tal om kameran är den som vanligt utmärkt. 23-megapixelsensorn är såklart Sonys egen och vi får genomgående bra bilder med den. Jämfört med LG G5 blir färgerna mer realistiska, och autofokusen imponerar, inte minst för att den kan följa med objekt som rör sig fort.

Bara full hd-video

Tyvärr lyser 4k-video med sin frånvaro vilket känns jättekonstigt med tanke på hur hårt Sony pushat för det i tidigare modeller. Xperia X har också ett lite lynnigt autoläge, som tenderar att överexponera himlen och andra ljusa partier när vi fotar stillbilder. Överlag blir det dock väl godkänt på kamerafronten.

Ingen 4k-video och inte vattentät – det är läsning som svider. Men Sony vet fortfarande hur man gör bra mobiler och Xperia X är väldesignad, långlivad och har en bra kamera. Vi tippar dock att den blott tusen kronor dyrare X Performance kommer att sälja bättre.

Nyckelfakta
 • Skärm: 5”, 1080 x 1920 px
 • Processor: Qualcomm Snapdragon 650
 • Kamera: 23 Megapixel
 • OS: Android 6
 • Lagring: 32/64 GB
 • Mått: 143 x 69 x 8 mm
 • Vikt: 153 g
Dagens bästa priser på Pricerunner
 • Inget för dig? Du hittar många fler produkter hos PriceRunner

Test: Sony Xperia X

Nya Xperia X är en omdesignad mobil med vass kamera och snygg design. Tyvärr har den berövats några typiska Sony-egenskaper.


3
Vi diggar
 • Bekväm att hålla i
 • Bra batteritid
Vi dissar
 • Inte vattentålig
 • Ingen 4k-video
Visa kommentarer / Kommentera nu
Test: Sony Xperia X - Mellanklass med lyxpris
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17