Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen
Allt om Android Tester * Nyheter * Guider * Tips Läs mer
3

Test: Sony Xperia X Performance

Halvdant flaggskepp

Sonys nya prestandamobil är riktigt snygg. Men den underpresterar på ett par områden där vi inte förväntat oss det.

Sony har stöpt om sina mobiler. Det har varit några tuffa år för företaget och nya Xperia X-serien är både en nysatsning och lite av en bantning. Mobilerna är uppdelade i tre modeller: en enkel (Xperia XA), en midrange (Xperia X) och en lyxmodell, varav den sistnämnda är den vi testar här.

Jämför priser på Sony Xperia X Performance.

Läcker design

Sony Xperia X är snygga, välbyggda mobiler som känns påkostade. Samtidigt är de bantade i och med att vattentätheten försvunnit för alla modeller utom den dyraste. Sonys förut så genomarbetade gränssnitt är mer avskalat än det en gång var.

Sonys gamla Z-serie har alltid varit riktigt välbyggda mobiler. Efterträdaren Xperia X Performance är inte sämre och har ett slimmat, snyggt yttre med borstad metallbaksida och rundat glas på fronten. Storleken är blygsamma fem tum vilket vi gillar, men onödigt breda skärmkanter gör mobilen lite större än den behövt vara. Det vattentäta chassit är som vanligt en trevlig bonus.

Annons
sony-xperia-x-performance_fram

Läs även
Test: Sony Xperia XA (Bra budgetval)
Test: Sony Xperia X

Ingen godisask

Sony Xperia X Performance har en full hd-skärm vilket ger fullt tillräcklig skärpa utan att lasta processor och batteri onödigt mycket. Färgåtergivningen är inte sådär godisaktigt poppig som somliga konkurrenter, utan neutral och realistisk. Tråkigt tycker somliga. Bra tycker vi.

På insidan snurrar en Snadragon 820 vilket ger ruskigt hög prestanda. Minneskortplats gör att lagringen kan expanderas med upp till 200 gigabyte till och ingen kan rimligen klaga på musklerna här. Xperia X Performance är en riktig muskelmobil och klarar allt med galans.

Batteri i vekaste laget

Med så hög prestanda är det ofta svårt att få batteriet att räcka tillräckligt längre. Vi förvånas dock över att Xperia X Performance inte räcker lite längre än den gör, med tanke på att skärmen bara är full hd och fem tum.

Vi får knappt ut en dag med medelhård användning. Det är inte katastrofalt alls, men heller inget att skriva hem om. Som tur är laddar batteriet däremot väldigt snabbt.

sony-xperia-x-performance_back

Kameran imponerar inte

Kameran har ända sedan första Z-mobilen varit Sonys starka sida. I Xperia X Performance är det en helt ny kameramodul som dessutom begåvats med smart autofokus som vi testade under CES-mässan i Las Vegas med gott resultat. Fokusen kan följa ett föremål som rör sig mycket snabbt, även med flera andra föremål som normalt brukar göra den förvirrad.

Kameran i övrigt verkar dock inte ha förbättrats, snarare tvärtom. Vi får bra bilder i dagsljus men i mörkare miljöer brusar X Performance mer än konkurrenter som Huawei P9. Kameraappen är också lite felprioriterad, med många gimmickfunktioner men få som faktiskt är användbara. Vi är också besvikna på att det inte längre går att filma i 4k-kvalitet.

Läs även
Test: Samsung Galaxy S7/S7 Edge
Test: Huawei P9
Test: Huawei Nexus 6p
LG G5
Test: Sony Xperia Z5 Compact
Test: Iphone 6s

Nyckelfakta
 • Skärm: 5”, 1080 x 1920 px
 • Processor: Qualcomm Snapdragon 820
 • Kamera: 23 Megapixel
 • OS: Android 6
 • Lagring: 32 GB
 • Mått: 144 x 71 x 9 mm
 • Vikt: 164 g
Dagens bästa priser på Pricerunner
 • Inget för dig? Du hittar många fler produkter hos PriceRunner

Test: Sony Xperia X Performance

Sonys nya prestandamobil är riktigt snygg. Men den underpresterar på ett par områden där vi inte förväntat oss det.


3
Vi diggar
 • Snygg design
 • Hög prestanda
 • Vattentät
Vi dissar
 • Halvdan batteritid
 • Ingen 4k-video
Visa kommentarer / Kommentera nu
Test: Sony Xperia X Performance - Halvdant flaggskepp
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17