Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen
5

Test: Sony MDR-1000X

Utmanar de bästa i klassen

Med förstklassigt ljud, utmärkt brusreducering och en prislapp över 4000 kronor siktar Sony MDR-1000X på toppskiktet. Men lyckas de peta ner Bose från tronen?

Bose har gjort hörlurar med aktiv brusreducering längre än någon annan och eftersom de också har hanterat tekniken bättre än någon annan har de blivit det naturliga förstavalet för många. Men nu kan vi ha nått slutet på den eran, för med utmanaren MDR-1000X har Sony gett sig fan på att peta ner Bose från tronen.

Sony MDR-1000X är alltså en sluten hörlur med aktiv brusreducering. Batteriet håller för 20 timmars trådlöst lyssnande, men du kan också lyssna med sladd eller bara använda brusreduceringen. Det senare är särskilt användbart på tåg eller flygplan när man vill ha lugn och ro.

>>> Köp Sony MDR-1000X på NetOnNet

sony-mdr-1000x_svart

Läs även
Bäst i test: In-ear-hörlurar
Bäst i test: 5 tv-apparater med 4k
Bäst i test: Träningsarmband

Annons

Smarta funktioner och bra komfort

Med sin vikt på 275 gram väger hörlurarna nästan dubbelt så mycket som ärkerivalen Bose Quiet Comfort 35, men det säger egentligen bara hur löjligt lätta Bose hörlurar är. Jämfört med andra hörlurar är det en helt normal vikt. Byggkvaliteten är inte överdrivet imponerande men inte heller undermålig. Att kåpornas utsidor är läderklädda är en snygg detalj som höjer helhetsintrycket. Däremot har vi lite problem med passformen. Utrymmet för örat är ganska begränsat och när vi promenerar eller rör på huvudet sitter de inte lika säkert som vi hade kunnat önska. Komforten är bra – men inte bäst.

När det kommer till manövreringen använder sig Sony av beröringskänsliga ytor i kombination med fysiska knappar. Att vänja sig vid kontrollerna tar ett tag, men sedan fungerar det ganska smärtfritt utan oavsiktliga feltryck och fadäser. Hemligheten är perfekt avvägd känslighet och tydlig feedback i form av pip. En smart och väldigt intuitiv funktion är att du kan lägga handflatan mot den ena öra för att dämpa musiken och släppa in ljud genom mikrofonerna.

Sony MDR-1000X har förstklassig brusreducering

Även när det kommer till brusreduceringen lyckas Sony MDR-1000X väldigt bra. För att den ska fungera optimalt ska den anpassas efter örats form med hjälp av en ljudsignal. Kalibreringen görs med ett enkelt knapptryck och tar bara några sekunder och sedan är det bara att njuta. Brusreduceringen är i absolut toppklass och spelar därmed i samma liga som Bose. Men det ska också sägas att Sonys lurar känns mer instängda och slutna.

sony-mdr-1000x_beige

>>> Köp Sony MDR-1000X på NetOnNet

Ljudet är fenomenalt

Om det är på något område där Sony MDR-1000X verkligen briljerar så är det ljudet. Här bjuds det på välbalanserad bas med bra tryck och naturliga röster. Det är tveklöst en av de mest välljudande trådlösa hörlurarna vi testat – med eller utan brusreducering. Till skillnad från Bose hörlurar kan du stänga av brusreduceringen även när du lyssnar trådlöst, vilket är trevligt när man sitter hemma i fåtöljen och myslyssnar.

Sammanfattningsvis kan vi konstatera att Sony MDR-1000X är en riktig höjdarlur som lyckas briljant med allting den tar sig för. Bose Quiet Comfort 35 har fortfarande ett övertag med sin låga vikt och sin utmärkta passform, men Sony MDR-1000X har flera smarta funktioner och ett ljud som i mångas öron kommer att uppfattas som aningen mer tilltalande.

Fler tester av brusreducerande hörlurar
Bose Quiet Comfort 35
AKG N60 NC
JBL Everest Elite 700
Sennheiser PXC 550
Test: Parrot Zik 3
Plantronics Backbeat Pro 2
Test: Creative Aurvana ANC

Nyckelfakta
 • Typ: Over-ear, sluten
 • Brusreducering: Ja
 • Batteritid (bluetooth och brusreducering): 20 timmar
 • Batteritid (bluetooth): 22 timmar
 • Frekvensomfång: 4-40 000 Hz
 • Trådlösa: Ja
 • Nfc: Ja
 • Sladd: 3,5 mm, löstagbar
 • Vikt: 275 gram
Dagens bästa priser på Pricerunner
 • Inget för dig? Du hittar många fler produkter hos PriceRunner

Test: Sony MDR-1000X

Med förstklassigt ljud, utmärkt brusreducering och en prislapp över 4000 kronor siktar Sony MDR-1000X på toppskiktet. Men lyckas de peta ner Bose från tronen?


5
Vi diggar
 • Suveränt ljud
 • Utmärkt brusreducering
 • Enkel hantering
Vi dissar
 • Inte världens bästa passform
 • Dyrare än konkurrenterna
Visa kommentarer / Kommentera nu
Test: Sony MDR-1000X - Utmanar de bästa i klassen
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17