Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen
4

Test: Sonos Playbase

Fixar ljudet i vardagsrummet

Sonos har länge varit mer eller mindre synonyma med flerrumssystem. Det senaste tillskottet i deras flora av nätverksuppkopplade högtalare är en ljudplatta att ställa tv:n på.

Den välljudande ljudlimpan Sonos Playbar har funnits på marknaden i några år, men vad gör man om man har tv:n stående på en bänk, och inte vill skymma sikten med en högtalarbestyckad planka? Då köper man Sonos Playbase såklart, en rejäl pjäs på åtta kilo som med lätthet kan bära upp din tv så länge den har en passande fot och väger mindre än 35 kilo. Ljudet ska vara snudd på identiskt med det från limpan och när det kommer till användandet gör Sonos ingenting för att förändra sitt vinnande koncept.

Jämför priser på Sonos Playbase (Prisjakt).

Avskalat och enkelt

Trots att vi har att göra med en synnerligen osexig produktkategori är det svårt att inte imponeras av vad Sonos har åstadkommit när det kommer till designen. Formspråket känns igen från storsäljaren Play:5 och kvalitetskänslan är riktigt hög. Det finns touchknappar på ovansidan, men det råder ingen tvekan om att det är här en pryl som ska kopplas in och glömmas bort. Det finns en optisk ingång för att koppla in tv:n och plats för nätverkskabel, men det är allt. Ingen bluetooth och inga hdmi-ingångar alltså.

I vanlig ordning används appen för att koppla upp systemet och göra de nödvändiga inställningarna, men sedan föreslår Sonos att vi avaktiverar tv:ns högtalare och att vi låter tv-fjärren styra Sonos-ljudet istället. Med vår Philips-tv fungerar det utan krångel och inom loppet av några minuter är vi igång. En smidigare lösning för att få bra ljud från tv:n är svårare att föreställa sig. Okej, det finns en ganska komplicerad rumskalibrering som involverar vågformade rörelser med mobiltelefonen också, men anvisningarna är väldigt pedagogiska och resultatet gör det mödan värt.

Annons

Vi har även testat:
Sonos Play:1 – Liten högtalare, stora möjligheter
Sonos Play:3 – Heroin för audiofilen
Sonos Play:5 II – Polerad uppföljare med brister
Sonos Playbar – Lyxig ljudlimpa som levererar

Stort ljud med tung bas

Att förvänta sig samma typ av omslutande ljudupplevelse som ett riktigt surroundsystem kan åstadkomma är inte rättvist (åtminstone inte om du ställer ut några fler Sonos-högtalare och en Sonos-sub) men vi blir ändå väldigt imponerade av det stora ljudet. Flera gånger måste vi dubbelkolla så att det verkligen är Sonos Playbase som kör och inte de två golvhögtalarna som står i varsin ände av testrummet. Även om vi inte har någon subwoofer inkopplad känns explosionerna i magen, samtidigt som dialogerna är naturliga och lätta att uppfatta. När mörkret faller slår vi på nattläget som jämnar ut nivåerna lite, med hänsyn till grannarna.

Sonos Playbase klarar av musik galant

Sonos har sedan tidigare ett riktigt gott rykte även när det kommer till musik, och Sonos Playbase gör ingenting för att svärta ner det. Att strömma musik från de vanliga streamingtjänsterna är föredömligt enkelt och ljudkvaliteten är riktigt bra. Ljudet är stort och luftigt med en skön botten som definitivt känns igen från deras tidigare högtalare. Om du framförallt ska lyssna på musik ligger det kanske närmare till hands att lägga några tusenlappar mindre på Play:5 II, men om du vill ha bra tv-ljud och tilltalas av det platta upplägget behöver du inte alls skämmas för att du använder Playbase som ditt primära ljudsystem.

Sonos har haft några år på sig att fila på sitt flerrumssystem, så om du har flera högtalare behöver du inte oroa dig för att det ska krångla.

Sonos Playbase låter som en riktigt bra tv-högtalare ska låta, oavsett om den är i form av en ljudlimpa, en ljudplatta eller någonting helt annat. Om det är någonting som talar emot den är det priset. Sonos Playbase kostar 7500 kronor (vilket för övrigt gör den exakt lika dyr som Sonos Playbar), och så länge du är villig att dra några extra kablar genom rummet kan du få förbaskat bra ljud för den summan. Men å andra sidan är enkelhet någonting som många är villiga att betala dyra pengar för, och om du redan har fått smak på Sonos ekosystem är du med största sannolikhet en av dem.

Våra senaste jämförande tester
Bäst i test: Brusreducerande hörlurar
Bäst i test: Bluetooth-högtalare
Bäst i test: 5 tv-apparater med 4k
Bäst i test: In-ear-hörlurar
Bäst i test: Träningsarmband

Test: Sonos Playbase

Sonos har länge varit mer eller mindre synonyma med flerrumssystem. Det senaste tillskottet i deras flora av nätverksuppkopplade högtalare är en ljudplatta att ställa tv:n på.


4
Vi diggar
  • Snygg design
  • Stort ljud till film och musik
  • Förhållandevis tung bas
Vi dissar
  • Aningen dyr
  • Ingen bluetooth
Visa kommentarer / Kommentera nu
Test: Sonos Playbase - Fixar ljudet i vardagsrummet
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17