Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen
4

Test: Sonos Play 5: II

Polerad uppföljare med brister

Sonos är måttstocken inom multirums-ljud. Men man har tappat försprånget. Nya Play 5:II låter bra men saknar en del finesser vi numera tar för givna.

Sonos är lite som Apple: deras produkter är ganska få och har tydliga skillnader. Nya Play 5 ersätter den gamla modellen med samma namn, som företagets större vardagsrums-högtalare. Förutom Play 5 finns de mindre modellerna Play:3 och Play:1, en subwoofer och en soundbar.

Jämför priser på Sonos Play 5:II här.

Design i toppklass

Sonos Play 5 version två är en betydligt mer välbyggd högtalare än föregångaren. Designen är modernare och trots att den är byggd i plast känns högtalaren mycket rejäl. Knapparna är föredömligt få – en synkknapp baktill och en play/pause fram. Det är ju trots allt en högtalare som ska styras med mobilen.

Baktill finns också en aux-ingång för skivspelare eller liknande, men den är som vanligt bara ett minijack. Två normala rca-kontakter hade ingett mer förtroende. Det finns inget hål för basreflex baktill, antagligen för att Sonos vill att högtalaren ska kunna placeras nära en vägg utan att basen blir överdriven.

Annons
sonos play 5 II elements

Läs även
Test: Sonos Play:1
Test: Sonos Play:3
Test: Sonos Playbar

Saknar stöd för Spotify Connect och hd-ljud

Installationen är föredömligt enkel och går på några klick. Om du har en Iphone finns det även en rumskalibrerings-funktion där högtalaren med hjälp av mobilens mikrofon kan justera ljudåtergivningen. Förhoppningsvis släpps den också för Android.

På tal om mjukvara är Sonos app riktigt bra, med många tjänster inkluderade, däribland Wimp och Spotify. Spotify Connect stöds däremot inte, vilket känns rejält mögligt 2015. Något hd-ljudstöd är det inte heller tal om. Sonos Play 5:II är självklart inte en högtalare som kan göra hd-ljud rättvisa ändå, men det är trevligt att veta att alla filer kan spelas upp åtminstone.

Sonos Play 5:II låter bra

Ljudet i Play 5:II är genomgående bra, med det typiska Sonos-soundet vilket innebär markerad bas och en tendens till party-attityd. Ibland sker det på bekostnad av upplösning i det högre registret men det här är överlag ett ljud de flesta kommer att tycka om.

Sonos fortsätter göra lättanvända och väldesignade högtalare som låter bra. Vi hade dock önskat att man var mer i framkant med mjukvara och filstöd.

Sonos-Play-5_vit

Läs även – tester av multiroom-högtalare:
Bose Soundtouch – 20 Trådlös tyngd från Bose
Denon Heos 7 – Muskulöst ljud
Harman Kardon Omni 20 – Bowlingboll med kraft
LG Music Flow H7 – Prisvärd och finessrik
Philips SW750M – Prisvärd instegsmodell
Sony SRS-X9 – Klassledande ljud
Sonos Play:1 – Liten högtalare, stora möjligheter
Sonos Play:3 – Heroin för audiofilen

Nyckelfakta
  • Anslutningar: 3,5 mm, wifi
  • Högupplöst ljud: Nej
  • Storlek: 36 x 20 x 15 cm
  • Vikt: 6,4 kg

Test: Sonos Play 5: II

Sonos är måttstocken inom multirums-ljud. Men man har tappat försprånget. Nya Play 5:II låter bra men saknar en del finesser vi numera tar för givna.


4
Vi diggar
  • Genomgående bra ljud
  • Välbyggd
  • Lätt att installera
Vi dissar
  • Inget Spotify Connect-stöd
  • Inget hd-ljudstöd
  • Aux-ingången bara minijack
Visa kommentarer / Kommentera nu
Test: Sonos Play 5: II - Polerad uppföljare med brister
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17