Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen
4

Test: Samsung Note 9

Fortfarande unik XL-mobil

Samsung gör en av marknadens mest välbyggda och kraftfulla modeller – med en unik funktion.

Det är nästan omöjligt att utse en klar vinnare i segmentet stor premiummobil. Vad ska vi säga om Samsung Note 9? Den är bra på allt, precis som man kan förvänta sig av en svindyr premiummobil från en välrenommerad tillverkare. Systemchippet klarar av vad du än vill hitta på, vilka spel du än vill spela och hur många appar du än vill ha öppna samtidigt. Skärmen är jätteskarp och oled-tekniken ger svärta lika djup som en skogstjärn.

Batteritiden beror som vanligt på vad du gör, hur varmt det är och så vidare. Vi får batteriprestanda som väl motsvarar konkurrenter av typen Huawei P20 Pro. En dags flitig användning är inga problem, och det finns gott om inställningar att göra för att strypa processer och på andra sätt öka batteritiden.

Pennan central

S-pennan sitter så väl dold på Note 9 att den är lätt att glömma. Pennan har varit Note-modellernas unika säljargument ända sedan de lanserades för ganska många år sedan nu. Idag är pennan kanske viktigare än någonsin eftersom de flesta tillverkare idag har en XL-mobil i ungefär samma storlek.

S-pennan fungerar jättebra och har en smart minimeny som dyker upp när den tas ut. Anteckningar i blocket eller på skärmen är smart och nu är mjukvaran så förfinad att det faktiskt är riktigt praktiskt att skriva ner saker för hand, direkt från låsskärmen. Däremot fungerar pennan fortfarande mest och bäst med Samsungs egna mjukvara. Använder du mjukvara från tredje part är det troligtvis godnatt. Det är som det är med den saken.

Annons

Kvalitet som imponerar

Om vi lägger Samsung Note 9 bredvid till exempel Samsung S9 Plus ser de väldigt lika ut. Storleksmässigt snarlika, helsvarta och blanka små fyrkanter, som om obelisken i ”2001: en rymdodyssé” hade bantat lite i djupled. De känns också väldigt lika. Noten är mer fyrkantig än S9 Plus och några millimeter större, men ett otränat öga hade inte haft en chans att se skillnad. Lyckligtvis finns hörlursjacket kvar, Samsung är ett av få märken i segmentet som inte börjat tumma på det. Än.

Själva byggkvaliteten är hög. Designen med glas fram och bak är väl inte jättesmart men den är det många märken som kör idag, så uppenbarligen tycker kunderna att en mobil som tämligen enkelt kan krossas är en okej kompromiss. Fördelen är såklart trådlös laddning och att det blir enkelt att torka av den om den blir kladdig av chipsfingrar eller dylikt. Bixby-knappen på vänster sida är precis lika irriterande som vanligt och slås på av misstag om och om och om igen. 

Som vanligt en grym kamera

Kameran är av precis det snitt som vi har vant oss vid från Samsung. Det vill säga den tar välexponerade och skarpa bilder, dels på dagtid och dels i dassigt belysta rum, på stan på kvällen och så vidare.

Det är sällan vi får en tekniskt sett dålig bild och det är väl ungefär allt man kan begära av en mobil. Med vårt testexemplar på 512 gigabyte är det dessutom inga problem att filma i 4k (men den kostar 13.000). Super slow motion-läget är också roligt, men precis som med andra mobiler som erbjuder detta, är det helt avgörande att du filmar i dagsljus eller under en stark lampa, annars fungerar det helt enkelt inte.

Kameran startar också väldigt snabbt, så vi är redo att fota något som händer på ett par sekunder. Manuella lägen, raw-format och annat känns inte särskilt relevant, men lek för all del med det om du vill. Huvudsaken är dock att kameran är snabb och tar bra bilder var och när som helst. Och det gör Note 9 bättre än de flesta.

Samsung Note 9 är en svindyr prestandamobil med en unik funktion, som definitivt är bland det bästa som finns att köpa 2018. Som vanligt hänger köprekommendationen på om du behöver en penna. Om ja finns det inga utmanare. Om nej finns det ett antal, inte minst från Huawei, som kan utmana på samtliga punkter.

Jämför priser på Samsung Galaxy Note 9 här (Prisjakt).

Våra senaste jämförande tester
Bäst i test: Träningsarmband
Bäst i test: True Wireless-hörlurar
Bäst i Test: Trådlösa sporthörlurar
Bäst i test: Sportklockor
Bäst i test: Gaming-tangentbord
Bäst i test: 3 nya spelmöss
Bäst i test: Bluetooth-högtalare
Bäst i test: In-ear-hörlurar

Nyckelfakta
 • Skärm: 6,4”, 1440 x 2960 px
 • Processor: Exynos 9810 8-core
 • Kamera: 2 x 12 Megapixel
 • OS: Android 9
 • Lagring: 128/512 GB
 • Mått: 162 x 76 x 9 mm
 • Vikt: 201 g

Test: Samsung Note 9

Samsung gör en av marknadens mest välbyggda och kraftfulla modeller – med en unik funktion.


4
Vi diggar
 • Pennan
 • Kameran
 • Hög prestanda
 • Vattentålig
 • Hörlursjack
Vi dissar
 • Högt pris
 • Glasdesignen är känslig
 • Inget för små händer
Visa kommentarer / Kommentera nu
Test: Samsung Note 9 - Fortfarande unik XL-mobil
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17