Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen
4

Test: Samsung Galaxy Watch

Ny klassledare

Snabb och snygg – Galaxy Watch är den bästa allround-modellen i prisklassen.

Galaxy Watch är uppföljaren till Samsung Gear S3 som släpptes i slutet av 2016. Bland uppgraderingarna märks en betydligt snabbare processor och en ny design som är mindre sportig men desto mer elegant. Byggkvaliteten känns robust med den roterande boetten och skärmen i repsäkert gorillaglas. Klockan finns i två storlekar (42 och 46 millimeter) och vi har testat den större modellen.

Menynavigering i toppklass

Den roterande boetten är inte en nyhet för Galaxy Watch utan fanns redan på Samsung Gear S2 som släpptes 2015. Men den har aldrig känts så skön att använda som den gör nu. Istället för att fingra på glaset när du ska bläddra mellan menyerna vrider du på boetten. Du vrider för att scrolla i menyerna, bland funktionerna och i apparna. Vridandet sker friktionsfritt och blixtsnabbt, vilket vi förmodligen har den snabbare processorn att tacka för.

På höger sida sitter två knappar. Den översta använder du för att gå uppåt i menyhierarkin, pausa din träningsaktivitet samt komma åt Samsung Pay genom att hålla knappen intryckt. Den undre använder du för att komma till huvudmenyn, snabbt gå till startskärmen när du är inne i en app och stänga av klockan genom att hålla knappen intryckt.

>>> Köp Samsung Galaxy Watch på NetOnNet.

Annons

Tungt bestyckad – men få träningsprogram

Samsung Health är den inbyggda träningsappen i Galaxy Watch. Här registreras dina träningsaktiviteter, hur mycket du rör på dig om dagarna, din sömn och stressnivå. Denna registrering möjliggörs med inbyggd gps, pulsmätare på handleden, accelerometer, barometer och gyroskop.

Som träningsklocka erbjuder Galaxy Watch och appen Samsung Health en godkänd upplevelse. Du kan välja mellan att registrera 39 olika aktiviteter, varav majoriteten är enskilda styrketräningsövningar utöver de självklara såsom löpning, cykling och simning. Gps-signalen lokaliseras snabbt och efter avslutat pass synkas din runda snabbt över till Samsung Health-appen för utvärdering. Vill du synka över din aktivitet till tredjepartsappar som Strava kan du aktivera det i appen. Du kan även ladda ner appar som Strava, Edomondo eller MyFitnessPal direkt till klockan för att registrera dina träningspass. Aktuell statistik över dina träningspass visas på ett snyggt sätt och du kan själv anpassa vilka siffror du föredrar att se.

Vill du skapa skräddarsydda intervaller, baserat på tid eller distans, kommer Galaxy Watch att göra dig besviken. Däremot går det att synka över träningsprogram från Samsung Health-appen i telefonen till klockan och på så sätt få tillgång till olika sorters intervaller och träningspass. Men samtliga löppass ligger på en nybörjarnivå och det tuffaste programmets mål är 10 kilometer. Det gör programmen ointressanta för den vana löparen, men det är både bra och kul för nybörjarlöparen.

Generös batteritid i alla lägen

Om du endast använder klockan för att se tiden och försätter den i energisparläget utlovas batteritiden räcka i upp till sju dagar. Jag använde klockan med inställningen som visar tiden konstant och tränade, samtidigt som jag lyssnade på musik via Spotify, upp till två timmar om dagen. Med mitt flitiga användande klarar Galaxy Watch uppemot tre dygn och det är imponerande. I gps-läge utlovas 23 timmar kontinuerlig aktivitet, vilket till och med får ultralöparna att dregla. Apple Watch Series 4 med sina 18 timmar – totalt sett – har inte mycket att sätta emot här.

Med den generösa batteritiden kommer också möjligheten att registrera sömnen. Efter en god natts sömn, eller en dålig för den delen, kan du utläsa diverse statistik i Samsung Health. Men medan jag får ut en mängd statistik såsom effektiv sömn och antal timmar i djupsömn respektive REM-sömn, får jag ingen guidning i att tyda informationen och hur jag kan förbättra min sömn.

Var är apparna?

Galaxy Watch drivs av Tizen, Samsungs egna operativsystem. Det gör att du inte får ta del av Google Plays generösa app-utbud, utan får nöja dig med Samsungs egna butik. Runkeeper och Google Maps lyser med sin frånvaro, bara för att nämna några exempel. Det känns helt enkelt skralt när jag bläddrar i utbudet.

>>> Köp Samsung Galaxy Watch på NetOnNet.

Stabil musikuppspelning och Spotify offline

Även om apputbudet inte är så imponerande så finns Spotify och det väger upp för mycket. Dessutom kan du spara dina spellistor offline på klockan – så länge du har ett Premium-konto och tillgång till en wifi-anslutning. Själva överföringen går blixtsnabbt och appen fungerar utmärkt. Du kan även föra över nedladdad musik och podcasts för att ge dig ut på en löprunda utan mobilen.

Inbyggt e-sim

Galaxy Watch är utrustad med ett elektroniskt sim-kort. Nu kan du alltså koppla upp dig mot mobilnätet och ringa samtal, skicka meddelanden och streama musik utan släpa med telefonen på träningspasset. Men eftersom ingen operatör i Sverige stöder e-sim för Galaxy Watch ännu så har jag inte kunnat testa funktionerna. Enligt goda källor ska e-sim-stödet inte dröja länge och då kommer vi givetvis att uppdatera den här texten.

Ett utmärkt val för de flesta

Samsung spänner musklerna med Galaxy Watch och har släppt en smartklocka som konkurrenterna har svårt att matcha. För dig som gillar att träna, vill ha en snygg klocka på handleden och drömmer om att lyssna på musik utan mobilen är Galaxy Watch ett utmärkt val.

Med lite mer avancerade träningsfunktioner hade även de renodlade sportklockorna fått en tuff match. Nu får Samsung nöja sig med att de har skapat marknadens bästa smartklocka för Android-användare.

Våra senaste jämförande tester
Bäst i test: True Wireless-hörlurar
Bäst i Test: Trådlösa sporthörlurar
Bäst i test: 4 lcd-modeller under 15 000
Bäst i test: Sportklockor
Bäst i test: Mobiler i premiumklassen 2017
Bäst i test: Gaming-tangentbord
Bäst i test: 3 nya spelmöss
Bäst i test: Bluetooth-högtalare
Bäst i test: In-ear-hörlurar
Bäst i test: Träningsarmband

Rubrik
 • Display: 42 / 46 mm
 • Inbyggt minne: 4 GB
 • Musikstreaming: Ja: Spotify med stöd för offline-lyssning
 • Batteritid: Energisparläge: Upp till 7 dagar. Gps-läge: 23 h.
 • Vattentäthet: 50 m
 • Aktivitetsmätningar: Steg, aktiva minuter, sträcka, höjdmeter, hastighet, puls och förbrukade kalorier.

Test: Samsung Galaxy Watch

Snabb och snygg – Galaxy Watch är den bästa allround-modellen i prisklassen.


4
Vi diggar
 • Välbyggd och snygg
 • Lättanvänd
 • Snabb
 • Spotify (offline)
Vi dissar
 • Träningsappen saknar en del funktioner
 • Begränsat utbud av appar
Visa kommentarer / Kommentera nu
Test: Samsung Galaxy Watch - Ny klassledare
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17