Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen
5

Test: Samsung Galaxy S9

Putsning av nästan perfekt mobil

Samsung biter sig kvar i toppen. Deras Galaxy S9 är en av de bästa, mest väldesignade mobilerna i år.

I många år har Samsungs flaggskeppsmodell Galaxy varit om inte bäst så åtminstone en av de absolut bästa mobilerna på marknaden. Framförallt vad gäller prestanda, skärm och kamera. På senare år också design.

Subtil förbättring

Samsung Galaxy S9 är ingen jättestor uppdatering av föregångaren från ifjol. Faktum är att de är väldigt lika. Både bak- och framsida är i glas, med skärmkanterna avrundade bakåt, vilket gör mobilen skön att hålla i. Den avlånga skärmen i 18:9-format minimerar skärmkanterna upptill och nedtill.

Hörlursuttag finns kvar, trots att många konkurrenter börjar plocka bort dem. Fingeravtrycksläsaren har flyttats från sidan av kameralinsen, vilket var en dålig placering, till strax under densamma. Det är inte en perfekt lösning men det är bättre än tidigare.

Inte utan brister

Glasdesignen är inte bara snygg, den gör det också möjligt att ladda mobilen trådlöst. Ur hållbarhetsperspektiv är det dock dåligt. Galaxy S9 ska vara lite mer tålig än S8 och det är välkommet. Vårt testexemplar av S8 klarade sig nämligen inte helskinnad, trots att vi inte tappade det med flit.

Annons

När vi ändå är inne på det negativa kan vi konstatera att den dedikerade Bixby-knappen fortfarande finns kvar. Samsung har alltså en knapp på sina mobiler som bara funkar med assistenten Bixby som, vågar vi gissa, väldigt få är intresserade av att använda. Den går att stänga av, men blir då en död knapp helt utan funktion.

Skärmen är som vanligt en amoled-panel, i motsvarande qhd-upplösning. Oled-skärmar har alltid bra “tryck” i färgerna, ibland för bra, men Samsung håller det under kontroll. Bilder får bra stuns och kontrasten är fantastisk. Att skärmen spiller över kanten lite ser coolt ut.

>>> Köp Samsung Galaxy S9 på NetOnNet.

Mycket muskler

Samsung Galaxy S9 drivs av Samsungs senaste generation av Exynos-processorn. Det är inte så relevant att prata om hur mycket snabbare den är än föregångaren, för det är snabbt nog. Även med alla inställningar på max är S9 en väldigt rapp mobil som svarar blixtsnabbt på tryck och app-starter. Det finns inget vi kan hitta på som får den att kännas seg eller trögfotad.

Batteriprestandan är också bra, när vi väl stängt av diverse onödiga appar och notifieringar åtminstone. Vi får ut den normala heldagen med någotsånär flitig användning.

En av de bästa kamerorna idag

Kameran har länge varit Samsungs styrka och det är ingen skillnad här. Den startar snabbt, tar mycket fina bilder i dagsljus och väldigt (för en mobil) fina porträtt med fejkad oskärpa. Det är en enkel kamera som sällan kräver några manuella inställningar men så gott som alltid ger fina bilder. Även närbilder (tänk en nyckelpiga) blir i regel bra, med skärpan på ungefär rätt ställe.

Kvällstid får kameran i regel till skarpa och välexponerade bilder. När den pressas stiger bruset men det är okej. Brus kan vi leva med, men oskärpa suger.

Det är svårt att hitta några egentliga brister i S9:s kamera. Närmaste konkurrenten är antagligen Huawei P20 Pro, som är snäppet vassare på vissa punkter. Till exempel har den optisk zoom vilket du måste kliva upp till den större S9 Plus-modellen för att få av Samsung.

Samsung har också langat in ett super slow motion-läge, av samma typ som Sony haft i ungefär ett år. Det är en rolig funktion som ger häftiga filmsekvenser men den är ganska svåranvänd eftersom du måste tajma bra för att få med rätt sekvens.

>>> Köp Samsung Galaxy S9 på NetOnNet.

Svårslagen

Samsung Galaxy S9 är som väntat en jättebra mobil. Den är väldesignad, har extrem prestanda och en av marknadens bästa kameror. Det finns små irriterande skavanker, som Bixby-knappen, och priset är ganska högt. Men det blir inte mycket bättre än så här, 2018.

Våra senaste jämförande tester
Bäst i test: Träningsarmband
Bäst i test: True Wireless-hörlurar
Bäst i Test: Trådlösa sporthörlurar
Bäst i test: Sportklockor
Bäst i test: Gaming-tangentbord
Bäst i test: 3 nya spelmöss
Bäst i test: Bluetooth-högtalare
Bäst i test: In-ear-hörlurar

Nyckelfakta
 • Skärm: 5,8”, 1440 x 2960 px
 • Processor: Exynos 9810
 • Kamera: 12 Megapixel
 • OS: Android 9
 • Lagring: 64/128 GB
 • Mått: 148 x 68 x 9 mm
 • Vikt: 163 g

Test: Samsung Galaxy S9

Samsung biter sig kvar i toppen. Deras Galaxy S9 är en av de bästa, mest väldesignade mobilerna i år.


5
Vi diggar
 • Grym kamera
 • Snygg design
 • Färgstark skärm
 • Hög prestanda
Vi dissar
 • Dyr
 • Bixby-knappen
 • Glas är ett känsligt material
Visa kommentarer / Kommentera nu
Test: Samsung Galaxy S9 - Putsning av nästan perfekt mobil
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17