Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen
Allt om Android Tester * Nyheter * Guider * Tips Läs mer
5

Test: Samsung Galaxy S7 / S7 Edge

Polerad och svårslagen efterföljare

Nästintill perfektion – så kan man beskriva nya Samsung Galaxy S7 och S7 Edge. För andra året i rad blir S-serien måttstocken för lyxiga mobiler.

När LG i februari visade upp sin nya G5:a, hade den en helt ny design. Konkurrenten Samsung är däremot nöjda med ritningen från ifjol. Nya Galaxy S7 är mer en putsning av en redan utmärkt mobil.

Jämför priser på Samsung Galaxy S7 här. Och på Galaxy S7 Edge här.

Samma lyxiga design

Designen är densamma, med både fram- och baksida i glas, och en särskild “Edge”-modell där skärmen spiller över på sidorna. Kvalitetsintrycket är jättehögt och mobilen både ser snygg ut och känns välkonstruerad.

Nytt för i år är att även baksidan är avrundad, åt motsatt håll. Det ger ett mer slimmat intryck och gör att Edge-modellen känns mindre vass i handen. Edge-modellen är också större, med 5,5 tums skärm respektive 5,1 tum i vanliga Galaxy S7. Därmed behöver Samsung inte släppa någon XL-version av Edge som man gjorde ifjol.

Annons

En välkommen nyhet är att chassit är vattentätt (ned till 1 meter) utan behov av lucka för laddkontakten. Det går också att bygga ut lagringsutrymmet med ett micro sd-kort, som sitter i samma släde som sim-kortet.

Det enda Samsung inte åtgärdat av de stora klagomålen som kom ifjol, är batteriet. Det är fortfarande inkapslat och kan inte bytas ut av användaren själv. Galaxy S7 edge Black Onyx Front and Back standard

Samsung Galaxy S7 Edge har smartare kanter

Edge-skärmen har alltid varit lite av en gimmick. Tekniken fanns för att göra en skärm med böjda kanter, så då gjorde Samsung det. Först efteråt började man fundera på vad den egentligen kunde användas till.

Själva skärmkanten – “edgen” – har små genvägar som kan svepas in från sidan. Dessa kan modifieras till innehåll och ordning allt efter tycke och smak. Det finns flera typer såsom “apps edge” med app-genvägar, “tasks edge” med genvägar till specifika uppgifter, och “people edge” med genvägar till kontakter.

Tasks edge är den roligaste, där det till exempel går att skapa en genväg för att skriva ett sms till en särskild person. Allt är dock begränsat till de förinstallerade standard-apparna, så glöm till exempel Whatsapp.

Läs även
Nya LG G5 – med modulär design
Bäst i test: 9 Androidmobiler
Test: 6 smarta klockor

Snabb som en racerbil

Samsung Galaxy S7 Edge må ha fått en större skörm men upplösningen i båda modellerna är 1440 x 2560 pixlar, det vill säga mycket skarpt. Oled-panelen ger mustiga färger och stark kontrast och är ett nöje att använda. Detsamma kan sägas om högtalarljudet, som är både hyfsat högt och klart.

Själva processorn är en kombination av Qualcomm och Samsungs egna, parat med fyra gigabyte arbetsminne – och det märks. Mobilen är rasande snabb utan tillstymmelse till hackighet, även när vi kör mer utmanande och grafiktunga spel.

Batteriet imponerar också, med kapacitet för en dags användning plus en film. Hur länge det presterar så bra är däremot svårt att säga. Planerar du att behålla mobilen i två år eller mer, är det såklart en nackdel att batteriet inte kan bytas utan hjälp av verkstad.

Galaxy S7 edge Gold Platinum

Fortsatt klassledande kamera

Kameran har fått upplösningen sänkt till 12 megapixel, antagligen för att göra de individuella pixlarna större. Det är bra för kamerans mörkerprestanda. Självklart blir utrymmet för att beskära bilder mindre när antalet megapixlar är lägre, men det priset är värt att betala.

Redan S6:an hade fantastisk kameraprestanda och Galaxy S7-modellerna är inga undantag. Kameran startar snabbt med ett dubbeltryck på hemknappen och vi blir väldigt nöjda med våra testbilder, såväl inomhus som utomhus och i miljöer med dassigt ljus. En mobilkamera är framförallt till för att fånga ögonblick i vardagen, snabbt, skarpt och med jämn exponering utan att överdriva åt något håll. Och det lyckas Galaxy S7 med.

Även videokvaliteten är hög, med effektiv bildstabilisering och imponerande mycket detaljer i bilden när vi filmar kvällstid. Självklart går det också att filma i 4k-kvalitet.

Samsung Galaxy S7 och S7 Edge är två högpresterande mobiler som har snudd på allt. Finish och byggkvalitet är på topp och kameran imponerar. Självklart blir priset därefter men har du råd, kommer det bli svårt att hitta en bättre mobil under 2016.

Läs även
Nya LG G5 – med modulär design
Bäst i test: 9 Androidmobiler
Test: 6 smarta klockor

Nyckelfakta
 • Skärm: 5,1” (S7) / 5,5” (S7 Edge), 1440 x 2560 px
 • Processor: Qualcomm Snapdragon 820, 4-core & Exynos 8890, 8-core
 • Kamera: 12 Megapixel
 • Operativsystem: Android 6.0.1
 • Lagring: 32 GB (+sd-kort)
 • Mått S7: 142 x 70 x 8 mm
 • Mått S7 Edge: 151 x 73 x 8 mm
 • Vikt S7: 152 g
 • Vikt S7 Edge: 156 g
Dagens bästa priser på Pricerunner
 • Inget för dig? Du hittar många fler produkter hos PriceRunner

Test: Samsung Galaxy S7 / S7 Edge

Nästintill perfektion – så kan man beskriva nya Samsung Galaxy S7 och S7 Edge. För andra året i rad blir S-serien måttstocken för lyxiga mobiler.


5
Vi diggar
 • Grym kamera
 • Fantastisk skärm
 • Vattentålig
 • Långlivat batteri
 • Maxad prestanda
Vi dissar
 • Högt pris
 • Överkänslig edge-skärm
Visa kommentarer / Kommentera nu
Test: Samsung Galaxy S7 / S7 Edge - Polerad och svårslagen efterföljare
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17