Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen
4

Test: Samsung Galaxy A8

Kompetent och väldesignad

Den är väldesignad, tar bra bilder och håller länge. Det finns mycket att tycka om i Samsungs mellanklassmobil.

Den är väldesignad, tar bra bilder och håller länge. Det finns mycket att tycka om i Samsungs mellanklassmobil. Är det här Samsungs “billiga” mobil? Ja, tydligen men det är inte lätt att se. Galaxy A8 är en riktigt snygg och läcker mobil, med samma rundade design som de dyraste och bästa S-modellerna.

Välbyggd mellanklassare

Är byggkvaliteten och “känslan” lite annorlunda? Kanske lite, men det är svårt att säga. Kanske inbillar jag mig bara, eftersom jag vet att prislappen här är lite lägre. Inte för att Samsung Galaxy A8 är en billig mobil; den kostar fem tusen. Där rök skatteåterbäringen om du inte köper på avbetalning eller med abonnemang. Men jämfört med prestandamodellerna är det såklart ett fynd.

Nog pratat om pris och pengar, låt oss dyka ner i vad som gör A8 till en bra mobil. Ja, den har lite sämre kamera än Galaxy S8 och S9 och ja, den har en lite vekare processor. Så är det, har alltid varit, kommer alltid att vara i mellanklassmobiler.

>>> Köp Samsung Galaxy A8 på NetOnNet

Annons

Mycket skärm på liten yta

Skärmen är däremot en glad överraskning. 5,6 tum amoled-panel med full-hd är det som bjuds, med det lite mer avlånga skärmformatet vilket gör att upplösningen på höjden är lite högre än de vanliga 1920 pixlarna. Detta avlånga format debuterade i S8 ifjol och vi gillar det. Det ger en stor skärm utan att man måste ha dasslock till händer.

Batteritiden är mycket bra, den stora skärmen till trots. Vi upplever den som väl i klass med S-modellerna vilket är ett gott betyg. En mobil som är död är inte mycket att ha.

Kameran övertygar

Kameran på baksidan är bra och ger genomgående skarpa och färgkorrekta bilder. Prestandan i mörkare miljöer är god, bättre än vi trott på förhand. Under kameran sitter en fingeravtrycksläsare som skönt nog är placerad under linsen och inte vid sidan av, som på fjolårets S8. Läsaren är lättare att hitta med fingertoppen där den sitter nu.

På framsidan sitter dubbla selfie-kameror för att möjliggöra effekter av typen oskarp bakgrund. Det funkar så att en kamera tar bilden medan den andra läser av bilddjup och annan data. I efterhand kan du sedan manipulera bilden på olika sätt. Dubbla selfie-kameror är en typisk ungdoms-finess och går hand i hand med prisbilden, såklart.

Läs även: Bäst i test: Mobiler i premiumklassen 2017

Fina ljudegenskaper

Ljudet är också bra. Dels i högtalarna, dels i hörlurar. Hörlurar kan dessutom optimeras med Samsungs “adapt sound”, som låter dig mäta din egen hörsel och skapa en specialgjord equalizer bara för dig. Jag har själv delvis försämrad hörsel på vänster öra, och adapt sound skapar därför en lite annorlunda ljudkurva för vänster respektive höger öra. En riktigt bra funktion, som dock förutsätter hörlurar.

I ljudväg finns också en “throwback” i form av fm-radio. Det kanske inte är på allas måste ha-lista men det skadar ju inte heller, särskilt inte när det är ett märkesår för idrott, med både OS och fotbolls-VM. Radiosporten i lurarna en varm sommarkväll? Ja, tack!

Galaxy A8 är ett bra köp, men Bixby irriterar

Invärtes har Galaxy A8 samma Samsung-stukade Android som vanligt. Jag gillar de flesta förändringarna utom den vidriga assistenten Bixby, som visserligen går att stänga av med lite menytrixande, men till priset av en helt oanvändbar extraknapp i sidan (som är gjord just för Bixby). Minns du hur Jerry Seinfeld brukade knyta näven och säga “Newman!”? Precis så säger jag, Bixby.

Samsung Galaxy A8 är en snygg, väldesignad mobil med schysst prestanda och bra batteritid. Den har inte Android 8 än, men den erbjuder mycket prestanda för det, i sammanhanget, låga priset.

>>> Köp Samsung Galaxy A8 på NetOnNet

Våra senaste jämförande tester
Bäst i test: 4 lcd-modeller under 15 000
Bäst i test: Sportklockor
Bäst i test: Mobiler i premiumklassen 2017
Bäst i test: Gaming-tangentbord
Bäst i test: 3 nya spelmöss
Bäst i test: Bluetooth-högtalare
Bäst i test: 5 tv-apparater med 4k
Bäst i test: In-ear-hörlurar
Bäst i test: Träningsarmband

Nyckelfakta
 • Skärm: 5,6”, 1080 x 2220 px
 • Processor: Exynos 7885, 8-core
 • Kamera: 16 + 8 MP (fram) och 16 MP (bak)
 • Operativsystem: Android 7.1.1
 • Lagring: 32 GB
 • Mått: 149 x 71 x 8 mm
 • Vikt: 172 g

Test: Samsung Galaxy A8

Den är väldesignad, tar bra bilder och håller länge. Det finns mycket att tycka om i Samsungs mellanklassmobil.


4
Vi diggar
 • Genomtänkt design
 • Vattentät
 • Riktigt hörlursuttag
Vi dissar
 • Kommer inte med nyaste Android (8)
 • Bixby
Visa kommentarer / Kommentera nu
Test: Samsung Galaxy A8 - Kompetent och väldesignad
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17