Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen
5

Test: Roccat Suora FX

Avskalat och kompetent med läckra ljuseffekter

Tangenter som ligger fritt utan ram runt är tydligen på modet när det kommer till mekaniska tangentbord. Roccat Suora FX är kompakt och avskalat utan att snåla på funktionerna.

När vi tidigare har testat tangentbord i Roccats Ryos-serie har vi ofta konstaterat att de är bra och har gott om funktioner, men att de är lite väl stora och otympliga. Deras nya tangentbord Roccat Suora FX faller oss bättre i smaken med sitt kompakta utförande. Det här är ett tangentbord i samma stil som exempelvis Razer Blackwidow X Chroma och HyperX Alloy FPS som vi testat och tyckt om tidigare.

Jämför priser på Roccat Suora FX här (Prisjakt).

Avskalat och välbyggt

Byggkvaliteten är riktigt bra med en tung bas som kombinerar ett bottenstycke i plast med en ovansida i stål. En kul detalj är att det sitter en kabelkanal på tangentbordets undersida så att du kan välja om sladden ska sticka ut i mitten av tangentbordet eller närmare någon av sidorna. I övrigt är det tunnsått med just detaljer och det följer inte heller med några tillbehör.

Att tangenterna är frilagda utan någon ram runt gör bordet lätt att rengöra, men framförallt ser det väldigt snyggt ut. Om det finns någon nackdel så är det att det känns mindre kul att trycka ner tangentbordet i en väska eftersom tangenterna riskerar att ramla av.

Annons

Roccat Suora FX klarar sig bra i spel

Under de aningen matta tangenterna sitter brytare från en tillverkare som heter TTC. De är bruna till färgen och mycket riktigt påminner de om Cherrys välkända MX Brown-brytare. Skillnaden gentemot brytare från andra tillverkare är subtil, men vi tycker att det verkar vara lite mer stuns i dessa vilket gör dem väldigt trevliga att skriva på. Tangentbordet går även att få med blåa brytare om du vill ha det karaktäristiska klicket när de trycks ner.

Med uppdateringsfrekvens på 1000 hertz och antighosting kan du inte skylla på tangentbordet när du misslyckas i spelet. Vi uppskattar också att det finns en tydlig knapp längst upp till höger för att aktivera ”game mode”, en funktion som aktiverar makroknapparna och stänger av vissa tangenter som man helt enkelt inte vill komma åt under spelets gång.

Ljuseffekter i toppklass

Om man vill ha ut det mesta av sitt tangentbord gör man bäst i att ladda ner Roccats beprövade Swarm-mjukvara, som i dagsläget bara finns till pc. Här kan vi programmera de sex makrotangenterna och justera tangentbordets belysning in i minsta detalj. Att tangentbordet har suffixet FX innebär naturligtvis att det bjuds på en diger uppsättning av mer eller mindre bländande ljusspel. Ljuseffekterna är riktigt imponerande med starka och klara färger. Om man inte skulle ha tillgång till Roccat Swarm kan man göra enklare inställningar, som att växla mellan pulserande, vågigt eller fast ljus direkt från tangentbordet.

Roccat Suora FX är ett välbyggt och väldigt bra tangentbord som lyckas vara kompakt och avskalat utan att offra några nödvändiga funktioner. Prislappen är relativt hög, men om du gillar mjukvaran Roccat Swarm och vill ha ett kompakt tangentbord som inte tar upp halva skrivbordet är det ett klockrent val.

Läs även
Test: HyperX Alloy FPS
Test: Razer Blackwidow X Chroma

Våra senaste jämförande tester
Bäst i test: Brusreducerande hörlurar
Bäst i test: Bluetooth-högtalare
Bäst i test: 5 tv-apparater med 4k
Bäst i test: In-ear-hörlurar
Bäst i test: Träningsarmband

Nyckelfakta
  • Typ: Mekaniskt tangentbord
  • Brytare: Bruna TTC-brytare
  • Storlek: 12,5 x 43 cm

Test: Roccat Suora FX

Tangenter som ligger fritt utan ram runt är tydligen på modet när det kommer till mekaniska tangentbord. Roccat Suora FX är kompakt och avskalat utan att snåla på funktionerna.


5
Vi diggar
  • Utmärkt kvalitet
  • Läcker belysning och kompakt
  • Avskalat
  • Lätt att rengöra
Vi dissar
  • Hög prislapp Inga tillbehör
  • Ingen avtagbar sladd
  • Ingen usb-hubb
Visa kommentarer / Kommentera nu
Test: Roccat Suora FX - Avskalat och kompetent med läckra ljuseffekter
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17