Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen
3

Test: Roccat Ryos MK FX

Ett fyrverkeri under dina fingertoppar

Det finns två typer av tangentbordsanvändare. De som vill att tangenterna ska blinka och de som absolut inte vill att de ska blinka. Om du hör till den förstnämnda gruppen kommer du förmodligen att älska det visuella fyrverkeriet Roccat Ryos MK FX.

Om du har fingrat på något av Roccats mekaniska speltangentbord kommer du att känna igen dig när du packar upp Ryos MK FX. Det ser nämligen ut precis som tidigare modeller i serien. Här finns de behändiga tumknapparna, raden med makroknappar till vänster, det väl tilltagna handlovsstödet och den tjocka, flätade kabeln. Tangentbordet är aningen plastigt och tangenterna känns inte riktigt lika högkvalitativa som hos många konkurrenter i prisklassen, men det är inget snack om att det är en stabil och välbyggd pjäs vi har att göra med. Med sin kroppshydda på 1,6 kilo äter det gladeligen upp din skrivbordsyta utan att be om ursäkt.

Bra för både skrivande och spel

De bruna Cherry MX-brytarna känns igen från andra tangentbord och är ett bra allroundalternativ. De är inte tröga och svampiga som svarta brytare och klickar inte som blå. Det ska dock sägas att tangentbordet låter mer än vad ett tangentbord med bruna brytare behöver göra, vilket förmodligen har att göra med akustik och materialval.

roccat-ryos-mk-fx_sida

Den tjocka kabeln delas upp i två ljudkablar och två usb-kontakter. Att tangentbordet vill ha dubbel usb-kraft är lite märkligt med tanke på att det inte finns någon usb-hubb ombord (och särskilt märkligt med tanke på att bordet verkar fungera alldeles utmärkt med bara en av kontakterna ansluten).

Roccat Ryos MK FX har tillräckligt med kraft under huven

Under huven sitter två 32-bitars Arm Cortex-processorer som ska få användandet att flyta på bra, och efter några veckors användning har vi inte haft någon anledning att klaga. När det kommer till så kallad ghosting kan du tydligen trycka ner hela 30 tangenter innan det blir ett problem – vilket naturligtvis gör det till ett ickeproblem. Det finns inte heller någon anledning att bli besviken på utbudet av makroknappar. Det sitter fem knappar i en lodrät rad till vänster och tre under mellanstegstangenten. Alla kan dessutom programmeras med en sekundär funktion som aktiveras med Easy Shift-tangenten.

Annons
roccat-ryos-mk-fx_sidfront

Effektfull belysning

Då har vi äntligen kommit fram till det roligaste, eller mest bedrövliga beroende på vem du frågar: ljuset! Visst har vi sett många maxade ljusshower genom åren men Roccat Ryos MK FX tar nog priset. Alla tangenter är individuellt upplysta och i programvaran Roccat Swarm kan du justera blinkandet in i minsta detalj. Här finns 16,8 miljoner färger och effekter så att det räcker och blir över. Om den regnbågsfärgade vågen inte är din grej kan vi kanske locka med en equalizer vars staplar rör sig i takt till musiken?

Roccat Ryos MK FX är ett riktigt bra speltangentbord, men å andra sidan kostar det runt 1700 kronor och i den prisklassen finns det många speltangentbord som är riktigt bra. En del av dem har inbyggd usb-hubb, tar mindre plats på skrivbordet och känns mindre plastiga. Roccat Ryos MK FX är med andra ord inget självklart köp, men det är inget dåligt sådant heller.

Läs även våra senaste headset-tester:
Test: Roccat Renga
Test: Roccat Kave 5.1 Analog
Test: Lucid Sound LS30

Nyckelfakta
 • Typ: Typ: Mekaniskt tangentbord
 • Brytare: Cherry MX Brown
 • Uppdateringsfrekvens: 1000 Hz
 • Svarstid: 1 ms svarstid
 • Kabel: 1,8 m flätad USB-kabel
 • Ingångar: 1 x audio in, 1 x audio ut
 • Processor: 2 × 32-bitars ARM Cortex-processor
 • Minne: 2 MB flashminne
 • Kompatibel programvara: Pc
 • Vikt: 1,6 kg

Test: Roccat Ryos MK FX

Det finns två typer av tangentbordsanvändare. De som vill att tangenterna ska blinka och de som absolut inte vill att de ska blinka. Om du hör till den förstnämnda gruppen kommer du förmodligen att älska det visuella fyrverkeriet Roccat Ryos MK FX.


3
Vi diggar
 • Många bra funktioner
 • Avancerade ljuseffekter
 • Gediget
Vi dissar
 • Tar stor plats
 • Ingen usb-hubb
 • Dyrt
 • Inget avtagbart handlovsskydd
Visa kommentarer / Kommentera nu
Test: Roccat Ryos MK FX - Ett fyrverkeri under dina fingertoppar
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17