Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen
4

Test: Razer Blackwidow X Chroma

Färgglad favorit i slimmat utförande

Razers nya speltangentbord Razer Blackwidow X Chroma lockar med ett robust stålchassi, mekaniska brytare och läckra ljuseffekter i ett slimmat utförande. Men med ett högre pris och färre funktioner än sina föregångare är det inget självklart köp.

Med en prislapp runt 1800 kronor är Razers senaste tillskott till den populära Blackwidow-familjen ungefär så dyrt som ett mekaniskt tangentbord kan bli innan det känns löjligt. Med tanke på att man har skalat bort den behändiga genomkopplingen för usb, ljud och mikrofon och rationaliserat bort några makroknappar (de som brukade sitta i en lodrät rad allra längst till vänster) hade man kunnat tro att Razer Blackwidow X Chroma skulle vara billigare än sitt fullvuxna syskon, men så är det alltså inte.

Jämför priser på Razer Blackwidow X Chroma här (Prisjakt).

razer-blackwidow-x-chroma-redo-2

Står stabilt på skrivbordet

Finesserna är alltså färre, men i alla andra avseenden är Razer Blackwidow X Chroma ett bättre tangentbord. Metallchassit är väldigt stabilt och layouten med frilagda tangenter imponerar. Risken att tangenter lossnar vid vårdslös hantering är visserligen större, men det är lätt att hålla rent och framförallt ser det riktigt läckert ut. De enda invändningarna vi har är att det inte går att ta loss sladden och att de utfällbara stöden saknar gummitassar. Är vi petiga? Ja kanske, men i den här prisklassen får man vara det.

Tangentbordet har visserligen krympt en aning (vi gillar att man numera kan använda ett eget handlovsstöd utan att avståndet till tangenterna blir för stort), men det är fortfarande ett fullstort tangentbord vi snackar om. Om du på allvar vill spara utrymme ska du istället titta närmare på Razers Tournament Edition som saknar numerisk knappsats.

Annons
razer-blackwidow-x-chroma-closeup

Razer Blackwidow X Chroma har löstagbara tangenter

Alla tangenter är löstagbara, men irriterande nog har de större tangenterna hakats fast i fjädrande metallbyglar, vilket gör dem svåra att ta av och på. Under varje tangent sitter en led-lampa och en grön mekanisk brytare. För några år sedan började Razer använda sig av egna brytare istället för de blå Cherry-brytarna som satt i deras första Blackwidow-bord, men känslan är densamma med ett tydligt klickljud vid varje nedslag.

Om du är lätt på handen räcker det att trycka ner tangenten halvvägs för att det ska registreras, men förmodligen kommer du att hamra på som folk gör mest och då låter det ungefär som att sätta fyr på ett smatterband i en plåthink. Högt, aggressivt, argt. Om du delar kontor med någon annan ska du inte ens tänka tanken. Om du sitter uppe och spelar när resten av familjen har gått och lagt sig gäller samma regel.

>>> Köp Razer Blackwidow X Chroma hos NetOnNet.

razer-blackwidow-x-chroma-above

Bländande ljusspel

När det kommer till belysningen erbjuder Razer sitt sedvanliga smörgåsbord av vågeffekter, pulserande ljus och galet blinkande. Tangentbordet är inte fullt lika ljusstarkt som vissa andra bord på marknaden, men det duger. På hemsidan går det att ladda ner mängder av hemmasnickrade teman och att vissa spel faktiskt använder tangentbordets lampor för att förhöja upplevelsen ger tekniken ett existensberättigande utöver den skyhöga bling-faktorn.

Sett till användbarhet i spel finns det inte heller mycket att klaga på. Den molnbaserade mjukvaran bjuder på mängder av alternativ för den som vill skräddarsy sitt bord, mappa om knappar eller skapa egna användarprofiler.

Razer Blackwidow X Chroma är tveklöst ett väldigt trevligt tangentbord. Det är snyggt, det känns fantastiskt och det är väldigt välbyggt. Men det höga priset i kombination med avsaknaden av några av storsyskonets funktioner gör valet svårare än vad det hade behövt vara.

Läs även
Test: Roccat Suora FX
Test: HyperX Alloy FPS

Våra senaste jämförande tester
Bäst i test: Brusreducerande hörlurar
Bäst i test: Bluetooth-högtalare
Bäst i test: 5 tv-apparater med 4k
Bäst i test: In-ear-hörlurar
Bäst i test: Träningsarmband

Nyckelfakta
 • Typ: Mekaniskt tangentbord
 • Anslutningar: Usb
 • Brytare: Razer Green
 • Bakgrundsbelysning: Ja
Dagens bästa priser på Pricerunner
 • Inget för dig? Du hittar många fler produkter hos PriceRunner

Test: Razer Blackwidow X Chroma

Razers nya speltangentbord Razer Blackwidow X Chroma lockar med ett robust stålchassi, mekaniska brytare och läckra ljuseffekter i ett slimmat utförande. Men med ett högre pris och färre funktioner än sina föregångare är det inget självklart köp.


4
Vi diggar
 • Slimmad design
 • Lätt att rengöra
 • Hög byggkvalitet
 • Många färgkombinationer
 • Bra mjukvara
Vi dissar
 • Ingen avtagbar sladd
 • Vissa tangenter är fasthakade
 • Inga usb-portar
 • Låter högt
Visa kommentarer / Kommentera nu
Test: Razer Blackwidow X Chroma - Färgglad favorit i slimmat utförande
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17