Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen
5

Test: Q Acoustics 3020i

Sensationellt bra

Q Acoustics 3020i är en renodlad hifi-högtalare – en av få lysande stjärnor bland stativhögtalare i budgetklassen.

3020i är den större stativmodellen i den nya 3000i-familjen och en uppdatering från 3020 som släpptes 2015, även den en topptestad och älskad högtalare. Nya 3020i har fått några tekniska förbättringar och en 25 procent större låda, vilket kan översättas med ett större ljud och en djupare bas.

Elegant högtalardesign

Konstruktionen och designen är imponerande för prisklassen. Det finns åtminstone en handfull välbyggda högtalare i samma kategori, men vi undrar om någon konkurrent är lika elegant. Kabinettet med rundade hörn och den rena fronten flyter ihop i en sömlös design. Elementen pryds av kromade dekorringar, men du får en mer diskret framtoning med magnetgallrena på.

Q Acoustics 3020i finns i fyra färger, vilket är ett gott betyg för en traditionell produktkategori som hifi-högtalare. Du kan välja mellan vit, svart, valnöt och grafitgrå.

När vi vänder på en av högtalarna ser vi att skruvterminalerna inte sticker ut så mycket vilket gör att du kan placera dem närmare väggen, även med banankontakter.

Annons

Q Acoustics 3020i spelar i en klass för sig

Vi kan säga det med en gång, ljudet är förkrossande bra. Vi har aldrig tidigare upplevt en sådan hifi-kvalitet av en så liten och billig högtalare. Q Acoustics 3020i levererar en fantastisk dynamik med både kraft och snabbhet, tydliga detaljer och ett fenomenalt stereoperspektiv.

Ljudet har en ren, öppen och neutral ljudkaraktär med en dragning åt det varma hållet. Q Acoustics har lagt stora resurser på att finjustera högtalarna för audiofiler, och det märks. 3020i imponerar varken med påkostade element eller överdriven bas, istället har man lagt krutet på en finstämd ljudupplevelse som vill ta dig tillbaka till inspelningstillfället.

Högtalarna hanterar olika musikstilar med stor skicklighet och låter fantastiskt på alla volymnivåer, men det är ingen partyhögtalare och när vi gick över 50 procent av full volym var det bara i testsyfte. De lämpar sig också bra för film och tv-spel, även om en subwoofer skulle tillföra en extra dimension.

En magisk fullträff

Med tanke på hur smidiga moderna multiroom-högtalare och soundbars är, är det inte svårt att förstå framgången. Och med intåget av traditionella högtalarmärken som Dynaudio och B&O finns det nu välljudande moderna alternativ. Men formatet och den fysikaliska begränsningen gör att multiroom-högtalare och soundbars har svårt att nå upp till den ljudkvalitet som 3020i kan prestera.

Älskar du musik och gillar att uppleva den tillbakalutad i soffan med slutna ögon, då är Q Acoustics 3020i högtalarna för dig. För alla andra har de kraften att återuppväcka kärleken till musiken. Ett bättre betyg än så går inte att ge.

Jämför priser på Q Acoustics 3020i här (Prisjakt).

Tips för en tajt budget: Det är inget snack om att 3020i är ett fynd för 3500 kronor. Med det sagt går föregångarna 3020 fortfarande att få tag på för 2000 kronor. De är förstås inte lika bra, men är fortfarande fantastiska i sin egen rätt.

Våra senaste jämförande tester
Bäst i test: True Wireless-hörlurar
Bäst i Test: Trådlösa sporthörlurar
Bäst i test: 4 lcd-modeller under 15 000
Bäst i test: Sportklockor
Bäst i test: Mobiler i premiumklassen 2017
Bäst i test: Gaming-tangentbord
Bäst i test: 3 nya spelmöss
Bäst i test: Bluetooth-högtalare
Bäst i test: In-ear-hörlurar
Bäst i test: Träningsarmband

Nycelfakta
 • Typ: Stativhögtalare
 • Diskant: 0,9 tum
 • Bas/mellanregister: 5 tum
 • Frekvensomfång: 64 - 30 000 Hz
 • Känslighet: 88 dB
 • Mått: 170 x 278 x 282 mm
 • Vikt: 5,5 kg
 • Rekommenderad förstärkareffekt: 25-75 w
 • Rekommenderat pris: 3 500 kr

Test: Q Acoustics 3020i

Q Acoustics 3020i är en renodlad hifi-högtalare – en av få lysande stjärnor bland stativhögtalare i budgetklassen.


5
Vi diggar
 • Fenomenalt hifi-ljud för prisklassen
 • Välbyggda och snygga
 • Lättdrivna
 • Extremt prisvärda
Vi dissar
 • Lite djupa – passar inte alla bokhyllor
 • Saknar den djupaste basen
Visa kommentarer / Kommentera nu
Test: Q Acoustics 3020i - Sensationellt bra
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17