Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen

Test: Punkt MP 01

För nedkoppling och avkoppling

Det är trendigt att koppla ned. Schweiziska Punkt MP 01 är en enkel mobil som kan väldigt lite och det är själva poängen.

Allt fler provar att leva utan mobil. Ja, utan smartphone i alla fall och allt vad Google maps, jobbmail och Pokémon Go heter. Att köpa en enkel mobil innebär ofta att köpa den där enklaste, superbilliga versionen som tillverkaren inte ens gör reklam för. Den du hade köpt om det var 2002 och du var pank.

Enkel men inte snikig

Punkt är här för att ändra på det. Deras MP 01 är en enkel mobil som du bara kan messa och ringa med. Men den är ändå snygg, designad av en känd formgivare och med en stilren svartvit skärm. Den känns inte som en snikmobil.

Att testa en mobil som Punkt MP 01 är väldigt svårt för en normal teknikjournalist. Jag lever ju och andas toppmoderna mobiler. Därför var det enda sättet att ploppa i det egna sim-kortet och verkligen leva sådär enkelt och nedkopplat, i en vecka. Att verkligen gå in för det. Så det gjorde jag.

punkt-mp-0_lifestyle

Ologiska menyer

Det första som slår mig med Punkt MP 01 är hur otroligt komplicerad den är, i all sin enkelhet. Funktioner som sms har en egen knapp och navigationssystemet känns lite ologiskt. Det hinner bli en handfull borttagna sms av misstag, innan jag lär mig. Det blir extra tydligt hur otroligt genomtänkta system som Android och Ios är, trots alla finesser.

Annons

Batteritid med stort B

Det andra och kanske mest positiva med Punkt MP 01 är batteriet. Som vanligt är det laddat till bara 30-40 procent när jag packar upp lådan, vilket av ren vana gör mig lite svettig. Jag ska nämligen ut på middag i stan. Hur ska det räcka, särskilt om jag fotar lite under kvällen?

Men här snackar vi verkligen grym batteritid. Kamera saknas helt, en pytteliten svartvit skärm (som sällan är på), ingen gps, inga appar. 30-40 procent laddning räcker i över tre dagar. Hade jag laddat mobilen vid uppackning, hade jag aldrig behövt ladda igen under testperioden.

Att leva med en ”dum” mobil är frustrerande till en början. Det går inte att förlita sig på Google maps för att hitta till restaurangen, och på tåget in finns det inget att fördriva tiden med.

Eller vänta nu, jag kan ju faktiskt läsa. Jag stoppar en pocketbok i jackfickan och hinner läsa tre Dennis Etchison-noveller innan jag är framme. Det var ett tag sedan.

punkt-mp-01_desing

Läs mer och köp MP 01 på tillverkarens webbplats.

Ett nedkopplat liv

Dagarna går och jag får varken Facebook-notifieringar eller jobbmail, förutom när jag sitter vid datorn vilket jag gör typ jämt. Det går helt enkelt ganska bra att leva med Punkt MP 01, även för en som använder smartphone väldigt mycket.

Jag hinner tänka att jag kanske ska ta chansen nu, och byta. Skita i det här med smartphone helt. Det är ju skönt att inte ha mailen i handen, och man känner sig lite smartare än alla andra när man inte stirrar på en skärm jämt.

Några saker är däremot väldigt svåra att vara utan. Så svåra att de för mig blir dealbreakers. Radioprogram (poddar) är en sådan sak, gps:en en annan. En mp3-spelare och en gps-navigator skulle lösa de problemen, men det innebär två extra prylar.

Punkt MP 01 är en snygg mobil som kan väldigt lite. Det är dess raison d’être och det funkar att leva så idag. För många är det rentav hälsosamt. Var beredd på att göra avkall på bekvämligheterna bara.

Läs även
Bäst i test: Brusreducerande hörlurar
Bäst i test: 5 tv-apparater med 4k
Bäst i test: In-ear-hörlurar
Bäst i test: Träningsarmband

Nyckelfakta
  • Storlek: 11 x 5 x 1,4 cm
  • Vikt: 88 g
  • Pris: Ca 3000 kr
Dagens bästa priser på Pricerunner
  • Inget för dig? Du hittar många fler produkter hos PriceRunner

Test: Punkt MP 01

Det är trendigt att koppla ned. Schweiziska Punkt MP 01 är en enkel mobil som kan väldigt lite och det är själva poängen.


Vi diggar
  • Kan nästan ingenting
  • Grym batteritid
  • Snygg design
Vi dissar
  • Kan nästan ingenting
  • Ologiskt menysystem
Visa kommentarer / Kommentera nu
Test: Punkt MP 01 - För nedkoppling och avkoppling Teknik, Mobilt, Tester
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17