Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen
4

Test: Playstation VR

Tekniken imponerar, men var är spelen?

HTC Vive och Oculus Rift må vara vassare rent tekniskt, men om det är någon produkt som kommer att ta virtual reality till våra vardagsrum så är det Playstation VR. Synd bara att det knappt finns några riktiga spel.

Test: Playstation VR. Så är det äntligen här, Sonys virtual reality-headset som tidigare gick under namnet Project Morpheus och numera heter Playstation VR. Om du har levt under en sten det senaste året handlar det om ett bildskärmsvisir som du spänner fast på huvudet för att få en mer omslutande spelupplevelse. Inbyggda sensorer och en kamera som placeras på tv:n har koll på hur du rör dig. Om du tittar uppåt i verkligheten tittar du uppåt även i spelet, och så vidare.

Playstation VR är billigare än konkurrenterna, men ändå dyr

Sett till konkurrenterna HTC Vive och Oculus Rift är Playstation VR tekniskt underlägsen, men med en prislapp på nästan 5000 kronor är den betydligt billigare. Att man inte heller behöver en monsterdator för att spela lär underlätta för många. Däremot behöver du äga en Playstation 4-enhet med tillhörande kamera och två Move-kontroller. Om du saknar de sistnämnda tillbehören får du lägga till 2000 kronor.

Läs även: Test: HTC Vive

Dyrt kan tyckas, men när du packar upp, installerar och testar ditt nya vr-headset för första gången kommer du tycka att det är värt varenda krona. Det är en hel del kablar som ska tryckas i på olika ställen men att komma igång är ändå föredömligt enkelt. Nu hade vi kanske tur, men vi behövde inte ens möblera om för att få allting skulle fungera som det skulle.

Annons

Själva headsetet andas kvalitet och designen känns väldigt genomtänkt. Vi har testat många headset genom åren men inget kommer ens i närheten av att sitta lika bra på huvudet som Playstation VR. Det enda irritationsmomentet är att kabeln som lämnar headsetet är så tung att man ständigt blir påmind om att man har någonting på huvudet. Speciellt i spel som kräver att man står upp och spelar.

Läs även: Playstation VR: 13 lanseringsspel betygsatta

playstation-vr_bollar

Fantastisk spelkänsla

Om du inte har testat virtual reality tidigare kommer du att tappa hakan när du drar igång ditt första spel. Att befinna sig i den virtuella världen är oerhört kittlande och när de båda Move-kontrollerna förvandlas till händer framför dina ögon är triumfen total.

Vi testar Job Simulator, som låter oss prova på livet som kock, bilmekaniker och kontorsarbetare – och det är galet kul. Pizza garneras, vin hälls upp med darriga händer och stekar bränns på spisen. Eftersom en speglad bild visas på tv:n kan familj och vänner hänga med i vad som händer. Att upplösning och bilduppdatering är sämre än hos konkurrenterna och att rörelseavkänningen fungerade ännu bättre när vi testade spelet till HTC Vive glömmer vi snabbt. Så häftigt är det!

>>> Köp Playstation VR på NetOnNet

Job Simulator Store

Vidare till nästa spel! Batman-spelet Arkham VR tar alla pris! Under den första hissfärden ner i grottan är känslan av att vara Batman total. Och man kan se sig om! Man kan luta sig fram över räcket! Man kan kasta bataranger på Alfred! Vidare till nästa spel!

I minispelet The London Heist, som är en del av Playstation VR Worlds, dras vi snabbt in vad som just då känns som en av de största och viktigaste actionscenerna i spelhistorien. Vi befinner oss i passagerarsätet på en bil och skjuter på motorcykelburna skurkar med en Uzi. Vi kan till och med öppna bildörren och skjuta bakåt! Vidare till nästa spel!

Och sådär håller det på tills vi har testat de 15–20 spel som finns tillgängliga vid lanseringen. Men redan när vi har tagit oss igenom hälften börjar vi ana oråd. För hur många av de här spelen vill vi egentligen spela en gång till? Och hur många av dem kan egentligen kallas för spel?

Läs även: Playstation VR: 13 lanseringsspel betygsatta

playstation-vr_kille

>>> Köp Playstation VR på NetOnNet

Vad är ett bra vr-spel?

Visst finns det några arkadbetonade skjutare i högen, men till större delen består spelutbudet av munsbitar som är bättre på att demonstrera teknikens potential än att underhålla. The London Heist har bara två skjutaruppdrag, Arkham VR är knappt interaktivt överhuvudtaget och är över på en timme, Job Simulator är kul att visa när folk kommer och hälsar på men det är ju ingenting man spelar själv.

Nu är det möjligt att det dyker upp fantastiska spel framöver, man att det inte finns något än och att det inte ser ut att komma något inom en snar framtid är oroväckande. Och inte särskilt konstigt, för vem vill chansa och utveckla spel till ett format som få människor äger? Och vem vill investera i ett format som saknar spel?

I dagsläget vet vi inte ens hur ett fungerande virtual reality-spel ser ut. Att teleportera från punkt till punkt som Batman i Arkham VR bryter illusionen, att promenera omkring med analog spak som i Here They Lie skapar åksjuka, och man kan ju inte alltid sitta i en rullande berg- och dalbanevagn som i Until Dawn: Rush of Blood. Move-kontrollerna fungerar utmärkt när vi lagar mat i Job Simulator men de är långt ifrån optimala för andra spel eftersom de saknar analoga spakar.

arkham-vr

Din alldeles egna biograf

Så, vad kan du använda Playstation VR till när du har tröttnat på spelen? Då kan du spela helt vanliga spel, och då känns det som att spela på en stor bioduk. Att kunna sitta och spela medan familjemedlemmar ockuperar tv:n är på papperet alldeles klockrent, men upplevelsen är långt ifrån perfekt.

Vi försökte till exempel ta oss igenom Dark Souls-expansionen Ashes of Ariandel på det här viset men insåg snart att spelet blev både svårare och inte alls lika snyggt sett genom bildskärmsvisiret. Däremot fungerar det alldeles utmärkt att titta på film om man kan leva med att det går att urskilja de enskilda pixlarna. Mad Max, ett par bra hörlurar och den största skärmstorleken visade sig vara en fantastisk kombination. Tyvärr kan man inte ligga ner och titta, som man kunde med Sonys gamla bildskärmsvisir Personal 3D Viewer.

playstation-vr_tjej

Köpa nu eller vänta?

När vi började testa Playstation VR för två veckor sedan kändes det som ett självklart köp. Framtiden var äntligen här, och allt det där. Men efter att det initiala lyckoruset lagt sig är vi tveksamma till om någon borde lägga pengar på det här i dagsläget.

Eftersom vi älskar tekniken och tycker att Playstation VR är en fenomenal produkt hoppas vi innerligt att det här kommer att ta fart, men risken finns att den snart samlar damm i garderoben tillsammans med Kinect, Playstation Move och andra lovande tillbehör som aldrig kom till sin rätt.

>>> Köp Playstation VR på NetOnNet

Våra senaste jämförande tester
Bäst i test: Mobiler i premiumklassen 2017
Bäst i test: Gaming-tangentbord
Bäst i test: Brusreducerande hörlurar
Bäst i test: Bluetooth-högtalare
Bäst i test: 5 tv-apparater med 4k
Bäst i test: In-ear-hörlurar
Bäst i test: Träningsarmband

Nyckelfakta
 • Skärmtyp: Oled
 • Skärmstorlek: 5,7 tum
 • Upplösning: 960 x 1080 px x 2
 • Uppdateringsfrekvens: 120 hz, 90 hz
 • Synfält: Cirka 100 grader
 • Sensorer: Accelerometer, gyroskop
 • Vikt: 365 gram
Dagens bästa priser på Pricerunner
 • Inget för dig? Du hittar många fler produkter hos PriceRunner

Test: Playstation VR

HTC Vive och Oculus Rift må vara vassare rent tekniskt, men om det är någon produkt som kommer att ta virtual reality till våra vardagsrum så är det Playstation VR. Synd bara att det knappt finns några riktiga spel.


4
Vi diggar
 • Fantastisk teknik
 • Oerhört bekvämt
 • Hög kvalitetskänsla
 • Enkel installation
Vi dissar
 • Sämre prestanda än konkurrenterna
 • Move-kontrollerna är inte optimala
 • Hanterar vanliga spel mindre bra
Visa kommentarer / Kommentera nu
Test: Playstation VR - Tekniken imponerar, men var är spelen?
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17