Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen
3

Test: Playstation Classic

Medioker spelsamling med få ljusglimtar

Med Playstation Classic följer Sony i rivalen Nintendos fotspår och erbjuder en smidig miniatyrkonsol laddad med 20 klassiker från en svunnen tid. Men hade de inte kunnat skrapa ihop ett bättre startfält?

När Playstation Classic utannonserades var det inte svårt att inte dras med i hypen. Med Nes Classic Mini och Snes Classic Mini har Nintendo skapat ett sug efter lättillgängliga nostalgifester – och med tanke på hur många av oss som växte upp med Sonys första spelkonsol var det bäddat för succé.

Skön retrokänsla

Nu är Sony Playstation Classic här och den känns precis som man vill att en minikonsol ska kännas, det vill säga precis som originalet men i ett behändigt format och utrustad med hdmi-utgång. De fullstora handkontrollerna ligger lika bra i handen idag som när Playstation släpptes i Sverige hösten 1995.

Det är inte bara konsolens fysiska storlek som för tankarna till Nintendos minikonsoler utan även själva handhavandet. Du har en meny där du kan välja spel och kan när som helst gå tillbaka till denna meny genom att trycka på reset-knappen. Men utöver möjligheten att när som helst spara ditt spel lyser de extra funktionerna med sin frånvaro. Vi hade till exempel inte tackat nej till att kunna öka farten på emuleringen för att “spola förbi” tradiga partier eller lägga på crt-filter för en mer autentisk upplevelse.

>>> Köp Playstation Classic på NetOnNet.

Annons

Många av klassikerna saknas

En spelkonsol är aldrig är bättre än sina spel och just spelen är det största problemet med Playstation Classic. Visst är smaken som baken och visst är det svårt att vara alla till lags, men att en Playstation-samling utan Tomb Raider, Crash Bandicoot, Spyro, Wipeout och Gran Turismo saknar några väsentliga grundstenar är ett obestridligt faktum. Det var i mångt och mycket de spelen som definierade Sonys intåg på konsolmarknaden och att inte inkludera dem är som att sätta ihop en Nintendosamling utan inslag av Mario och Zelda.

Med det sagt är det bara att dyka ner i de spel som faktiskt finns på konsolen, och visst finns det några riktiga guldkorn i högen. Hideo Kojimas stilbildande spionäventyr Metal Gear Solid är alltid värt en genomspelning, Final Fantasy VII är ett av de bästa rollspelen någonsin och även om det första Resident Evil-spelet har åldrats med allt annat än värdighet är det ett fascinerande tidsdokument.

Resten av spelen då? Nja, de är åtminstone inte lika självklara. Ett tidigt Persona-spel kan säkert roa någon, Wild Arms betraktas i vissa kretsar som en bortglömd rollspelsklassiker, Oddworld: Munch’s Oddysee har med åren uppnått kultstatus och om du lade hundratals timmar på Tekken 3 när det begav lär du inte avstå från ett återbesök.

Föråldrad grafik

Efter att ha tillbringat några kvällar i konsolens sällskap kan jag dessvärre konstatera att jag inte har haft lika kul som jag trodde att jag skulle ha. Att ge sig in i de bästa spelen kräver både tid och tålamod, medan de mer lättillgängliga spelen är mediokra som bäst. Medan pixelperfekta plattformsspel från tidsperioden kan få det att vattnas i munnen har de polygonbaserade spelen från mitten av 90-talet åldrats desto sämre. Just det har nog aldrig varit tydligare än när jag spelar Destruction Derby på en 65-tums 4k-tv. Det ser knappt ut som ett spel, så fult är det.

Ospelbar är även förstapersonsskjutaren Tom Clancy’s Rainbow Six, helt enkelt för att man har skickat med den allra första versionen av handkontrollen, som saknade analoga spakar (alla som någon gång provat att skjuta terrorister i förstapersonsperspektiv med ett digitalt styrkors vet att det är ungefär lika tillfredsställande som att plocka ut disk ur diskmaskinen med bakbundna händer).

>>> Köp Playstation Classic på NetOnNet.

Det är väldigt lockande att fantisera om hur oumbärlig en Playstation Classic-konsol hade kunnat bli med en omsorgsfullt kurerad spellista som verkligen gör Sonys triumferande intåg på konsolmarknaden rättvisa. Men i en tid när rättigheter, licensierad musik och planerade remaster-utgåvor sätter käppar i hjulen för den typen av projekt verkar det här vara så nära vi kommer. Det är synd, för i slutändan framstår Playstation Classic mest som ett ganska halvhjärtat försök att tjäna lite snabba pengar på en hype som redan har börjat blåsa över.

Läs även vår guide: Är Playstation Classic något för mig?

Läs även
Test: Playstation VR
Playstation VR: 13 spel betygsatta
Test: HTC Vive

Våra senaste jämförande tester
Bäst i test: True Wireless-hörlurar
Bäst i Test: Trådlösa sporthörlurar
Bäst i test: 4 lcd-modeller under 15 000
Bäst i test: Sportklockor
Bäst i test: Mobiler i premiumklassen 2017
Bäst i test: Gaming-tangentbord
Bäst i test: 3 nya spelmöss
Bäst i test: Bluetooth-högtalare
Bäst i test: In-ear-hörlurar
Bäst i test: Träningsarmband

Test: Playstation Classic

Med Playstation Classic följer Sony i rivalen Nintendos fotspår och erbjuder en smidig miniatyrkonsol laddad med 20 klassiker från en svunnen tid. Men hade de inte kunnat skrapa ihop ett bättre startfält?


3
Vi diggar
  • Innehåller några av konsolens bästa spel
  • Designen och kvalitetskänslan
  • Två handkontroller
Vi dissar
  • Många klassiker saknas
  • Några av spelen är snudd på ospelbara
  • Ingen väggkontakt till usb-kabeln
Visa kommentarer / Kommentera nu
Test: Playstation Classic - Medioker spelsamling med få ljusglimtar
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17