Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen
5

Test: Playstation 4 Pro

Är det dags att köpa en ny spelkonsol nu?

Med mer kraft under huven och stöd för 4k-upplösning tar Sony ett kliv in i framtiden med sin nya spelkonsol. Men hur stor är skillnaden och är det värt att uppgradera till Playstation 4 Pro?

Konsolspelare har hittills varit relativt förskonade från teknikhets, men när resten av branschen rör sig i snabb takt känns halvtidsuppgraderingar av hårdvara som en förvånansvärt bra idé. För vem vill vänta en hel konsolgeneration på att få dra full nytta av sin nya 4k-tv? Nu släpps Playstation 4 Pro och Xbox One S, och nästa år väntar ännu en Xbox-uppgradering i form av ”Project Scorpio”

Sett till det yttre har det inte hänt särskilt mycket med vår kära Playstation 4. Pro-modellen är aningen större och är uppdelad i tre vågräta lister istället för två. Vi uppskattar att man har bytt ut de märkliga touch-knapparna mot fysiska varianter och att den optiska ljudutgången finns kvar. Den har man nämligen slopat på den nya Slim-modellen.

Mer kraft under huven

Under det mattsvarta höljet har det å andra sidan hänt en hel del med större och snabbare systemminne och snabbare GPU. Att konsolen är mer kraftfull än sin föregångare innebär dock inte att spelen blir bättre per automatik. Utvecklarna kan nämligen själva bestämma hur de vill använda den extra kraften. Om de nu vill använda den överhuvudtaget.

Alla nya spel ska fungera även på den gamla konsolen, men om du spelar på Playstation 4 Pro kan du till exempel få högre bilduppdateringsfrekvens, högre bildupplösning eller stöd för den nya videostandarden HDR (high dynamic range). Tyvärr har man inte tagit tillfället i akt att ge konsolen stöd för UHD Blu-ray, vilket hade gett väldigt många en anledning att uppgradera.

Annons
ps4-pro-vertical-side

>>> Köp Playstation 4 Pro på Spelbutiken.se

Läs även
Test: Playstation VR
Playstation VR: 13 spel betygsatta
Test: HTC Vive

Hur stor skillnad är det i praktiken?

Exakt hur och i vilken omfattning den extra kraften kommer att användas i framtiden vet vi inte men i dagsläget har ett 40-tal spel uppdaterats för att på ett eller annat sätt dra nytta av tekniken. Spelen som har stöd för 4k-stöd och HDR är dock så få att de går att räkna på en hand.

Ett av spelen som verkligen drar nytta av Playstation 4 Pro är Infamous: First Light. I menyerna kan vi slå på HDR och välja om vi vill ha 4k-upplösning eller silkeslen bilduppdatering. Att behöva välja bort det ena för det andra känns naturligtvis trist, men om tekniken inte klarar av två förbättringar får det väl räcka. Om du inte äger en 4k-tv med HDR får du alltså en rejäl förbättring i och med bilduppdateringen och om du vill maxa upplösningen på din 4k-tv kan du göra det. I Rise Of The Tomb Raider kan du på liknande sätt välja bort 60 bilder i sekunden till förmån för mer detaljerade miljöer.

Inte bara för dig med 4k-tv

Att du själv får välja vad du vill använda kraften till hör dock inte till vanligheterna. I ett spel som Call of Duty: Modern Warfare Remastered får du per automatik högre upplösning och bättre texturer, och i Titanfall 2 får du stabilare flyt.

Playstation 4 Pro är alltså inte bara för dig som har en 4k-tv med HDR. Men om du har det är det bara att säga grattis. 4k-upplösningen blir framförallt märkbar om du har en väldigt stor tv eller sitter nära, men i de spel som har HDR-stöd ser vi en rejäl förbättring när det kommer till kontrast och färgåtergivning. Men för att komplicera det ytterligare är det skillnad på HDR och HDR. Att det står HDR på tv:ns kartong innebär egentligen bara att tv:n kan ta emot signalen – och inte att den stöder HDR-teknikens krav på exempelvis ljusstyrka. För att få en riktigt bra effekt behöver du en tv i det dyrare prissegmentet och allra helst en som är märkt med ”HDR Premium”.

ps4-pro-vertical

Är det värt att uppgradera?

Så, ska du köpa Playstation 4 Pro eller inte? Om du redan har en 4k-tv eller funderar på att köpa en är det inget snack om saken. Svårare blir det om du redan sitter på den gamla konsolen och har en helt vanlig full hd-tv. Vårt bästa råd är att avvakta och se hur utvecklarna väljer att använda tekniken. I värsta fall blir de lata och slutar optimera spelen för den gamla konsolen, och då har vi inget val.

>>> Köp Playstation 4 Pro på Spelbutiken.se

Våra senaste jämförande tester
Bäst i test: Mobiler i premiumklassen 2017
Bäst i test: Gaming-tangentbord
Bäst i test: Brusreducerande hörlurar
Bäst i test: Bluetooth-högtalare
Bäst i test: 5 tv-apparater med 4k
Bäst i test: In-ear-hörlurar
Bäst i test: Träningsarmband

Nyckelfakta
 • Processor: x86-64 AMD Jaguar, 8 cores
 • Grafikkort: 4,20 TFLOPS, AMD Radeon
 • Lagringskapacitet: 1 TB
 • Anslutningar: Hdmi, optisk digital, 3 x usb, aux
 • Vikt: 3,3 kg
Dagens bästa priser på Pricerunner
 • Inget för dig? Du hittar många fler produkter hos PriceRunner

Test: Playstation 4 Pro

Med mer kraft under huven och stöd för 4k-upplösning tar Sony ett kliv in i framtiden med sin nya spelkonsol. Men hur stor är skillnaden och är det värt att uppgradera till Playstation 4 Pro?


5
Vi diggar
 • 4k och HDR!
 • Redan en bra konsol i grunden
 • Mer kraft än tidigare
Vi dissar
 • Inget stöd för UHD Blu-ray
 • Högljudda fläktar
Visa kommentarer / Kommentera nu
Test: Playstation 4 Pro - Är det dags att köpa en ny spelkonsol nu?
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17