Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen
4

Test: Oneplus 7 Pro

Charmigt prestandamonster

Snygg, snabb och med en selfiekamera som skjuts upp av en motor. Så sammanfattar vi James Bond-doftande Oneplus 7 Pro.

Nej, Bond kommer sannolikt inte att ha en Oneplus i nästa film. Men det skulle inte se fel ut, och på något sätt måste manusförfattarna då få honom att ta en selfie, så att den coola motoriserade kameran kan visas. Den är nämligen det roligaste och mest minnesvärda med Oneplus nya prestandamodell 7. Men vi återkommer till det snart.

Billig men lyxig

Oneplus nisch är att göra prestandamobiler med ett avskalat gränssnitt, till ett lite lägre pris än normalt. “Sjuan” Pro är självklart inget undantag, och även om den inte är direkt billig längre är den en eller ett par tusenlappar billigare än många konkurrenter, i alla fall de från Korea och Japan.

Prisskillnaden märks inte på det yttre, som är snyggt och polerat och ger ett lyxigt intryck. Självklart ser mobilen inte särskilt annorlunda ut jämfört med konkurrenterna, för alla ser ju ungefär likadana ut idag. Men detaljarbetet är bra och mobilen är skön i handen trots sin stora storlek. Men den är verkligen på gränsen till för stor.

Motoriserad kamera

Framsidan är nästan bara skärm, med minimala kanter runtom. På höger sida sitter ett skjutreglage som styr om mobilen ska vara ljudlös, ha vibration eller ringsignal. Smart och användbart, och reglaget har en ruggad yta som gör det lätt att känna igen med fingertoppen. Någon urtagning för selfiekameran behövs inte, för den sitter inuti mobilen och skjuts upp med motor varje gång du byter kamera i appen. Snyggt och coolt, även om nyhetens behag såklart falnar lite med tiden.

Annons

Vattentätheten kan aldrig bli hundraprocentig med en uppfällbar kamera eftersom höljet då inte är tätt. Så glöm att snorkla eller tappa mobilen i toan. Men ändå, kameran är cool. Riktigt cool. Och det är viktigt i en tid när mobiler, trots att de kan göra allt utom att resa i tiden, oftast inte engagerar mer än ett avsnitt av “Hem till gården”.

Stor och snabb skärm

Skärmen är en 6,7 tum stor amoled-panel med motsvarande qhd-upplösning. Den ser skarp och mustig ut och vi har inga som helst klagomål på bildkvaliteten, varken inomhus eller utomhus i solljus.

Oneplus har också inkluderat en högre bildfrekvens (90 Hz), något som eventuellt kommer att bli nästa skrytfaktor för mobiltillverkarna. Minns tillbaka till hur flest kamerapixlar brukade vara ett slagträ, eller högst skärmupplösning, så förstår du grejen. För en teknikentusiast är skillnaden mellan 60 och 90 hertz uppenbar. För vanliga användare, däremot, kan det vara svårt att uppleva någon skillnad utan att ha två mobiler att jämföra sida vid sida. Men snabbare skärmuppdatering ger en mer vilsam bild med mjukare rörelser. Så vi tackar och bockar för finessen.

En trevlig detalj är att det är lika lätt att höra vad någon säger i en video när mobilen är i liggande läge (stereo) som när den står upp (mono). Det är verkligen inte vanligt; ofta blir stereo vidare och fylligare, men mindre klart. Tyvärr saknas, som så ofta idag, ett riktigt hörlursuttag.

Kompetent kamera med raw-funktion

Kameran i Oneplus 7 Pro är mycket bra och ger oss överlag fina, skarpa bilder. Den går att köra i ett “pro-läge” där det också kan sparas bilder i raw-format och 48 megapixel, om du tycker det är värt det extra utrymmet.

Inomhus kvällstid presterar kameran också bra och det är svårt att på rak arm skilja den från kompetenta konkurrenter från Samsung och Huawei. Huawei är snäppet vassare i ren bildkvalitet, kvällstid. Men dagtid är Oneplus 7 Pro en ypperlig mobil, och de tre olika brännvidderna gör det enkelt att välja ett utsnitt som passar situationen.

Selfiekameran är inte bara en häftig detalj, den tar också bra bilder. Hdr-funktionen gör ansiktet välexponerat trots en mycket ljusare bakgrund, och brännvidden är tillräckligt vid för att rymma en eller två vänner i bild.

Strippat och snabbt

Prestandan i Oneplus 7 Pro är mycket hög och det märks att man jobbar med ett väldigt enkelt och “strippat” gränssnitt (Oxygen) som ger minimalt med extra jobb åt systemkretsen. Allt går blixtsnabbt och vi lyckas inte ge mobilen hicka någon gång. Vid videotittning bli den däremot rätt varm efter ett tag, men inte så pass att det är obehagligt.

Batteritiden är också bra, med en hel dag normal användning utan problem. Laddaren som ingår stöder snabbladdning vilket är grymt, nackdelen är att den är stor och kan blockera ett extra uttag i väggen.

Oneplus 7 Pro är en mycket välbyggd och högpresterande mobil, med en minnesvärd motoriserad kamera och en prislapp som imponerar jämfört med övriga mobiler i premiumklassen.

Läs även: Jämförande tester
Bäst i test: True Wireless-hörlurar
Bäst i Test: Trådlösa sporthörlurar
Bäst i test: Träningsarmband
Bäst i test: Sportklockor
Bäst i test: Gaming-tangentbord
Bäst i test: 3 nya spelmöss

Test: Oneplus 7 Pro

Snygg, snabb och med en selfiekamera som skjuts upp av en motor. Så sammanfattar vi James Bond-doftande Oneplus 7 Pro.


4
Vi diggar
  • Selfiekameran
  • Prestandan
  • Skärmen
Vi dissar
  • Inget nämnvärt
Visa kommentarer / Kommentera nu
Test: Oneplus 7 Pro - Charmigt prestandamonster
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17