Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen
4

Test: Oneplus 6

Avskalat flaggskepp till lågpris

Oneplus har blivit synonymt med hög prestanda och avskalad mjukvara till bra pris. Nya sexan har dessutom fått en grym kamera. Vad är haken?

Oneplus har de senaste åren fått många fans över hela världen. Och det är kanske inte så överraskande. Bra prestanda till ett bra pris förenat med en ren Android-upplevelse utan krimskrams är uppenbarligen ett framgångsrecept. Den nya modellen “6” har fått ett par starka uppgraderingar och kan nu på riktigt hota de välkända företagens dyrare modeller.

Lyxig men hal design

Mobilen känns välbyggd in i minsta detalj. En stor förändring från föregångaren är att Oneplus gått från en baksida av metall till en av glas. Och visst är det lätt att uppskatta den enhetliga designen och den välpolerade baksidan, men också de distinkta knapparna och de rundade hörnen som gör att mobilen ligger bekvämt i handen.

Nackdelen med glas (hur tåligt Oneplus än hävdar att det är) är att det inte är lika tåligt som metall. I kombination med att Oneplus 6 är en mycket hal mobil är det en god idé att köpa till ett skal. Då slipper du även alla fingeravtryck som annars fastnar väldigt lätt.

Maxad prestanda utan lullull

Oneplus 6 är bestyckad med den bästa processorn till Android, massor med arbetsminne och en grym grafikkrets. Den klarar allt och lite till som man kan förvänta sig av en mobil som vill konkurrera på högsta nivå.

Annons

Det som gör upplevelsen extra angenäm är mjukvaran Oxygen OS, som av allt att döma är en ren version av Android OS (med några extra finesser). Vi hittar inga onödiga appar eller tillägg – bara en avskalad, pålitlig och snabb upplevelse.

En välkommen nyhet är att Oneplus nu också garanterar uppdateringar av mjukvaran i minst tre år. Omfattningen i deras program överträffar kraven i Googles eget program, imponerande!

Stor och ljusstark skärm med livfulla färger

Oneplus 6 är en stor mobil, skärmen mäter nästan 6,3 tum på diagonalen. Ändå känns den förhållandevis kompakt tack vare tunna skärmkanter. Istället för en lcd-skärm används den dyrare och överlägsna amoled-typen, som återger mättade, livfulla färger. Upplösningen är standardmässig och för vardagligt bruk är vi fullt nöjda med skärmen. Jämfört med föregångaren 5T är Oneplus 6 ljusstarkare, vilket framför allt är tacksamt när du använder mobilen utomhus i solsken.

I direkt jämförelse med dyrare flaggskepp som Samsung Galaxy S9 ligger Oneplus 6 ett par snäpp efter. Det beror inte minst på att S9:an har både högre upplösning och bättre skärmteknik.

Kompetent kamera

Tidigare Oneplus-modeller har haft bra kameror – för prisklassen. Den här gången är kameran, eller rättare sagt då båda kamerorna på baksidan, väldigt bra – generellt sett. Kvalitetsförbättringen märks särskilt när vi fotar under sämre ljusförhållanden och vid porträttfoton.

Vi är på det hela taget mycket nöjda med kvaliteten i bilderna och videofilmerna. Likväl är det viktigt att nämna att till exempel Huawei P20 Pro och Samsung Galaxy S9 har vassare kameror.

Vad är haken?

Nu vore det märkligt om du inte undrade vad haken är. För det måste väl ändå finnas en hake när Oneplus 6 är ett par, tre tusenlappar billigare än flera av sina konkurrenter. Det korta svaret: nej, det finns ingen hake.

Men det betyder inte att mobilen är utan brister. Oneplus 6 har inget stöd för trådlös laddning och saknar plats för minneskort. Högtalaren är medioker. Och även om mobilen enligt företaget ska tåla vatten är den inte IP-certifierad, vilket gör att vi inte kan lita på skyddet fullt ut när det saknas garanti. Och slutligen, vid en noggrannare jämförelse med de bästa mobilerna hamnar också skärmen och kameran på minuskontot. Även om båda är väldigt bra är de inte i toppklass.

Efter att ha sålt en miljon enheter på 22 dagar lanserades Oneplus 6 Red.

Oneplus 6 är ett smart köp

Vi är förtjusta i Oneplus filosofi. Företaget har lagt krutet på de viktigaste egenskaperna och lyckats galant. De bristerna som finns gäller egenskaper av lägre prioritet. Och när man kan spara tusenlappar är det en kompromiss många kan leva med.

Just nu är Oneplus 6 det bästa valet för dig som är ute efter en prisvärd flaggskeppstelefon.

Våra senaste jämförande tester
Bäst i test: True Wireless-hörlurar
Bäst i Test: Trådlösa sporthörlurar
Bäst i test: 4 lcd-modeller under 15 000
Bäst i test: Sportklockor
Bäst i test: Mobiler i premiumklassen 2017
Bäst i test: Gaming-tangentbord
Bäst i test: 3 nya spelmöss
Bäst i test: Bluetooth-högtalare
Bäst i test: In-ear-hörlurar
Bäst i test: Träningsarmband

Nyckelfakta
 • Skärm: 6,28”, 1080 x 2280 px (19:9-format)
 • Processor: Qualcomm Snapdragon 845
 • Kamera: 16 + 20 Megapixel (OIS)
 • Lagringskapacitet: 64/128/256 GB
 • Operativsystem: Android Oreo 8.1 (Oxygen OS)
 • Mått: 156 x 75 x 8 mm
 • Vikt: 177 g

Test: Oneplus 6

Oneplus har blivit synonymt med hög prestanda och avskalad mjukvara till bra pris. Nya sexan har dessutom fått en grym kamera. Vad är haken?


4
Vi diggar
 • Grym prestanda
 • Ren Android utan lullull
 • Bra batteritid och snabbladdning
 • Hörlursuttaget är kvar
Vi dissar
 • Inget nämnvärt (för priset)
Visa kommentarer / Kommentera nu
Test: Oneplus 6 - Avskalat flaggskepp till lågpris
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17