Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen
4

Test: Oneplus 5T

Uppdaterat flaggskepp med extra allt

Har du redan “femman” är det inte dags att köpa nytt. Men Oneplus 5T är en fin uppföljare med ruskigt mycket för pengarna.

Oneplus mobiler har länge erbjudit hög prestanda till rimlig peng. Om än med mindre märkesglans än till exempel Samsung. Oneplus 5 testades av oss tidigare, med gott resultat.

Mer avlång

När man langar på en bokstav på modellnamnet är det aldrig någon större skillnad. Oneplus 5T utmärker sig främst med en skärm som är i det hippa 18:9-formatet, som är mer långsmalt än vanlig 16:9, som varit standard hittills.

18:9-formatet har en del fördelar, framförallt att skärmytan kan bli stor utan att mobilen blir så bred. Därför känns det som en klar uppgradering, även om somliga appar fortfarande inte stödjer 18:9 fullt ut. Upplösningen är fortfarande motsvarande full hd, med en amoled-panel.

Utformningen på Oneplus 5T är mycket lik Oneplus 5, med slimmat och skönt aluminiumskal som tyvärr inte är vädertätat. En trevlig följd av den mer långsmala skärmen är att fingeravtrycksläsaren nu flyttat till baksidan. Det är något åtminstone den här skribenten alltid föredragit framför att ha den på framsidan, under skärmen.

Annons

Det går också att använda ansiktsupplåsning vilket numera fungerar riktigt bra men ändå känns lite klumpigt. Kanske är det en vanesak.

Oneplus 5T använder Oneplus egna gränssnitt som är nästan osynligt och inte verkar lägga någon extra belastning på processorn. Om något tillför gränssnittet Oxygen en hel del inställningsmöjligheter och smarta genvägar, till exempel till inställningar av bild och ljud.

>>> Köp Oneplus 5T här (Oneplus officiella sajt).

Svenskt välljud

På tal om ljud är mobilen också utrustad med teknik från svenska Dirac. Det handlar om Diracs dsp-mjukvara HD Sound. Den har vi inte provlyssnat men recensionerna antyder att den är mycket kompetent, liksom Diracs övriga produkter. Helt klart är det en fördel att ha tekniken ombord och den bör göra de flesta hörlurar betydligt mer välljudande. Trevligt för såväl musik som film.

Bra kameror, men inte bäst

Från ljud är steget inte långt till bild och även här övertygar Oneplus 5T, med dubbla kameror med hög prestanda men tyvärr ingen optisk zoom. Det är inte kameror i klass med Samsung S8 eller Huawei Mate 10 Pro, och den som verkligen brinner för mobilfoto bör därför välja någon av dem istället. Men Oneplus 5T:s kamera är snabb, fokuserar snabbt och tar bra bilder under normala förhållanden.

Muskelmobil

Oneplus 5T är i övrigt en mycket muskulös och snabb mobil, liksom föregångaren. Processorchippet är såklart Snapdragon 835, det fläskigaste som finns idag, parat med 6 eller 8 gigabyte arbetsminne och 64 eller 128 gigabyte lagring. Det groteskt stora minnet gör bland annat att appar kan mellanlagras i minnet och starta betydligt fortare. Särskilt när Androids smarta systemfördelning också får jobba.

Batteritiden är fullt godkänd med tanke på prestandan, och snabbladdare medföljer. Laddaren är dock väldigt stor vilket kan upplevas som lite klumpigt när man reser.

Oneplus 5T är precis lika bra som Oneplus 5, och lite bättre på några få men viktiga punkter. Det parat med hög prestanda och en i sammanhanget låg prislapp på 5000 kronor, gör 5T till ett kanonköp.

>>> Köp Oneplus 5T här (Oneplus officiella sajt).

Våra senaste jämförande tester
Bäst i test: Mobiler i premiumklassen 2017
Bäst i test: Gaming-tangentbord
Bäst i test: Brusreducerande hörlurar
Bäst i test: Bluetooth-högtalare
Bäst i test: 5 tv-apparater med 4k
Bäst i test: In-ear-hörlurar
Bäst i test: Träningsarmband

Nyckelfakta
 • Skärm: 6”, 1080 x 2160 px
 • Processor: Qualcomm Snapdragon 835, 8-core
 • Kamera: 16 Megapixel
 • Operativsystem: Android 8
 • Lagringskapacitet: 64/128 GB
 • Mått: 156 x 75 x 7 mm
 • Vikt: 162 g

Test: Oneplus 5T

Har du redan “femman” är det inte dags att köpa nytt. Men Oneplus 5T är en fin uppföljare med ruskigt mycket för pengarna.


4
Vi diggar
 • Hög prestanda
 • Nytt skärmformat (18:9)
 • Dirac-ljud
Vi dissar
 • Inte vattentät
 • Inte sista ordet i kamerakvalitet
 • Saknas minneskortplats
Visa kommentarer / Kommentera nu
Test: Oneplus 5T - Uppdaterat flaggskepp med extra allt
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17