Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen
4

Test: Oneplus 5

Muskelmobil till lågpris

Oneplus 5 är snabb, avskalad och riktigt bra. Det är svårt att sluta använda den efter en testvecka.

Hög prestanda till lägre pris, det låter kanske som Honor (läs vårt test av Honor 9 här). Men till samma filosofi bekänner sig Oneplus, kineserna som på några få år byggt upp ett gott rykte bland avancerade Androidanvändare.

Oneplus 5 heter det senaste fartmonstret. Den är aningen dyrare än tidigare modeller men fortfarande tusenlappar billigare än flaggskepp från Huawei och Samsung med flera.

Jämför priser på Oneplus 5 64 GB-modellen här och 128 GB-modellen här.

Supersnabb fingerläsare

Det är en slimmad mobil med 5,5 tums skärm vi har att göra med. Den är relativt stor men då de flesta köpare antagligen är vana vid stora Androidmobiler är det sannolikt inget problem.

Annons

Chassit är stabilt och har en matt baksida som gör mobilen skön att hålla i. På framsidan sitter en fingeravtrycksläsare som är en av de bästa vi någonsin använt. Den läser fingeravtrycket, och låser upp, blixtsnabbt. Oavsett hur vi lägger tummen eller hur snabbt. Precis så här ska det vara.

På sidan av mobilen sitter en Iphone-inspirerad skjutmekanism, som kan sätta mobilen i tyst läge eller “stör ej”. Smart och användbart även detta, och något andra borde ta efter.

Ruskigt snabb

Oneplus 5 är ruskigt snabb i svängarna, både vid mulitasking och vid spel. Vi upplever att alla appar startar ögonblickligen, däribland kameran vilket såklart är användbart.

Prestandan i mobilen i övrigt är rysligt hög, vilket framförallt tillskrivs Snapdragon 835-chippet, parat med ett mycket stort arbetsminne. Android har fått Oneplus egna gränssnitt Oxygen pålagt, vilket är om möjligt ännu snyggare än det rena Android. Och framförallt är det inte särskilt tungrott.

Läs även: Toshiba Canvio for Smartphone – en laddstation och backup i ett (sponsrat inlägg)

Fin skärm och dubbla kameror

Skärmen har full hd-upplösning vilket är fullt tillräckligt för att ge skarp bild, men lägre än vad LG, Sony och Samsung skryter med. Det är en åtgärd för att spara pengar och ge bättre batteriprestanda. Amoled-panelen gör svärtan fin och bilderna mustiga.

Kameran är mycket bra och har dubbla sensorer bak samt en fram. Dubbla sensorer gör att vi kan skapa artificiell oskärpa i efterhand. Liknande lösningar finns i de flesta prestandamobiler idag. Videokvaliteten går upp till 4k, vilket är trevligt, men optisk bildstabilisering saknas tyvärr.

Smart ny laddare

Även laddningen är lite speciell. Den kallas av Oneplus själva för “dash charge” och innebär enkelt uttryckt att mobilen laddas med högre strömstyrka. Oneplus har genom att flytta vissa komponenter till laddaren lyckats ge mobilen snabbladdning utan hög värmeutveckling. Du kan därmed kolla på film eller spela samtidigt som mobilen laddar i full fart.

Oneplus 5 är en snabb och smart mobil till ett fortsatt bra pris. Det finns utrymme för förbättringar men det är en mobil som är svår att lägga ifrån sig.

Våra senaste jämförande tester
Bäst i test: Mobiler i premiumklassen 2017
Bäst i test: Gaming-tangentbord
Bäst i test: Brusreducerande hörlurar
Bäst i test: Bluetooth-högtalare
Bäst i test: 5 tv-apparater med 4k
Bäst i test: In-ear-hörlurar
Bäst i test: Träningsarmband

Test: Oneplus 5

Oneplus 5 är snabb, avskalad och riktigt bra. Det är svårt att sluta använda den efter en testvecka.


4
Vi diggar
  • Hög prestanda
  • Amoled-skärm
  • Snabb fingeravtrycksläsare
  • Lågt pris
Vi dissar
  • Medioker högtalare
Visa kommentarer / Kommentera nu
Test: Oneplus 5 - Muskelmobil till lågpris
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17