Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen
3

Test: Narrative Clip 2

Dokumenterar ditt liv, på gott och ont

För några år sedan var ”livsloggning” ordet på allas läppar. En av de intressantaste produkterna var svenska Narrative Clip och nu är uppföljaren här.

Livsloggning som koncept är inte lika hett som 2013, men blotta tanken på att kunna spela in hela sin vardag är fortfarande kittlande. Tänk alla saker man kan lägga sin energi på när man inte behöver komma ihåg saker!

Fotar tills batteriet är slut

Narrative Clip 2 är alltså en pytteliten kamera som du knäpper fast på kläderna. Narrative själva kallar den ”världens mest bärbara kamera”, men att bara kalla det en bärbar kamera är inte helt rättvist. Den stora skillnaden gentemot en traditionell kamera är att den alltid är på och att den tar ett foto var trettionde sekund – eller ännu oftare om man vill – tills batteriet är slut.

När du i slutet av dagen ansluter den till en strömkälla laddar den upp bilderna i molnet. Där sorteras alla suddiga, mörka och konstiga bilder bort medan resten sorteras efter tid, plats och datum. Det går också att filma i full-hd genom att knacka försiktigt på kameran, men det är själva fotandet som är poängen.

När ska man använda den?

Tanken är att man ska bära kameran jämt, så att man inte ens behöver tänka på att ta upp mobiltelefonen när någonting spännande händer. Det dröjer dock inte länge innan jag inser vilken dålig idé det faktiskt är. Inte nog med att det är moraliskt tvivelaktigt att fota människor som inte vet att man fotar dem – risken att någon blir förbannad är överhängande, och man vill ju inte åka på en snyting när man står och väntar på bussen. Om kameran hade varit väldigt diskret hade man kanske kunnat undvika det sistnämnda scenariot – men den vita modellen vi testar ser verkligen ut som en liten kamera. Den drar blickar till sig, helt enkelt.

Annons
narrative clip 2 side

Läs även
Bäst i test: 9 Androidmobiler
Test: 6 smarta klockor

Clip 2 fångar din gråa vardag

Nej, det enda sättet att testa Clip 2 på ett vettigt sätt är att bära den så att man lätt kan dölja den när man är bland främlingar och hala fram den när man är själv eller med vänner. Så efter några dagar har jag väldigt många bilder på min familj, på mina vänner och på de miljöer som jag rör mig i. Men de allra flesta – säg 70 procent av bilderna – föreställer datorn som jag skriver på just nu. Ärligt talat så är det ett ganska deprimerande personporträtt som målas upp. Kanske är det den gråa årstiden som färgar fotona med sin tröstlösa hinna, men ska livet verkligen vara såhär… grått?

När ingen poserar, gör sig till eller anstränger sig för att le in i kameran blir bilderna ganska trista. Istället för spontant festliga bilder med människor ”fångade i stunden” får jag intrycket av att min omgivning befolkas av hålögda zombier utan mening eller mål. När jag själv är med i bild är det för att jag fipplar med kameran eller borstar tänderna i badrumsspegeln.

Men om man har ett kul liv då?

Att såga en produkt som Narrative Clip 2 för att man har ett trist och händelselöst liv är såklart inte rättvist. Bilderna som Narrative själva skyltar med i sitt pr-material är till exempel oerhört läckra.

Och visst. Kameran är på 8 megapixlar och om man håller den rakt och stilla blir det helt okej bilder och filmer. I alla fall om ljuset är det rätta. Problemet är att man bär kameran på kroppen och att väldigt många bilder blir suddiga, mörka och otydliga. Att huvuden klipps av och att bilder hamnar på sniskan är mer regel än undantag, och då har jag inte ens sett de tusentals bilder som mjukvaran måste ha sorterat bort. Den inbyggda accelerometern känner av om kameran fotar i liggande läge, men av någon anledning följer det inte med något bra spänne för att bära kameran så.

En annan stor brist är att det inte går att titta på bilderna direkt i appen innan man har laddat upp dem via wifi. Om man är ute en hel dag kan man således inte vara säker på att kameran tar några bilder överhuvudtaget. När det finns batteri kvar och inställningarna är de rätta borde man kunna förutsätta att kameran fungerar som den ska, men under testet hände det flera gånger att jag kom hem tomhänt i slutet av dagen.

Batteritiden är för övrigt inte i närheten av den 30 timmar som Narrative hävdar. Vårt exemplar klarar sig oftast någonstans mellan 6–10 timmar på en laddning (i supportforumet skriver Narrative att batteritiden ska bli bättre med framtida mjukvaruuppdateringar).

narrative clip 2 app

Välkommen till gemenskapen

Om man är nyfiken på vad andra användare fotograferar med sina kameror kan man besöka fliken ”Explore” i det webbaserade gränssnittet. Här kan du själv dela ögonblick och kommentera andras bilder – tänk ett Instagram med väldigt få användare. Någon får en tatuering på underarmen, någon tar en morgonpromenad i Singapore och någon har på sig kameran under en motorcykelfärd genom Rom. Tanken med ett community för Narrative-användare är kanske god, men samtidigt förutsätter det att man tycker att bilderna är intressanta bara för att den är tagna med just Clip 2. Och det är de inte.

Många barnsjukdomar

När jag började testa Clip 2 hade mjukvaran fortfarande ”beta” i namnet och tro mig när jag säger att barnsjukdomarna är många. Att ens komma igång, få appen att synka ordentligt och ansluta kameran till ett wifi-nätverk krävde flera rundor till supportforumet. Sedan dess har flera uppdateringar dykt upp med både buggfixar och ökad funktionalitet, så hur det ser ut om några veckor eller månader får tiden utvisa.

Narrative Clip 2 är ingen felfri produkt och med en prislapp på över 2000 kronor är det svårt att rekommendera den. Men det klart – om du verkligen vill ha en kamera som dokumenterar ditt liv två gånger i minuten har du inte så många alternativ.

narrative clip 2 hand white

Läs även
Test: Lenovo Yoga 900
Test: Asus Zenbook UX305CA
Test: Samsung Galaxy S7 / S7 Edge

Nyckelfakta
 • Kamera: 8 megapixel
 • Upplösning: 3262 x 2448 px
 • Inbyggt minne: 8 GB
 • Linsvinkel: 86 grader
 • Filmkvalitet: 1080 p
 • Batteritid: Upp till 30 timmar
 • Inbyggt teknik: Accelerometer, gps, gyroskop, magnetometer
 • Vikt: 19 g

Test: Narrative Clip 2

För några år sedan var ”livsloggning” ordet på allas läppar. En av de intressantaste produkterna var svenska Narrative Clip och nu är uppföljaren här.


3
Vi diggar
 • Liten och lätt
 • Snygg design
 • Tar enstaka bra bilder
 • Kul idé
Vi dissar
 • Buggig mjukvara
 • Tar väldigt många usla bilder
 • Batteritiden
 • Opålitlig
Visa kommentarer / Kommentera nu
Test: Narrative Clip 2 - Dokumenterar ditt liv, på gott och ont
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17