Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen
4

Test: Motorola One Vision

Ren Android till reapris

En snygg lur med bra kamera och ren Android. Det finns mycket att tycka om i Motorola One Vision.

Motorola har länge satsat på att göra mobiler med ganska enkla egna gränssnitt. De har inte byggt på särskilt mycket på originalversionen av Android och det är det många som gillar. Mobilen blir mer lik Googles egen vision och det är färre processer som tynger ner systemet, vilket ger förutsättningar för högre prestanda.

Inget smink

Med One Vision har Motorola gjort en mobil som har ett helt rent Android, precis som i Pixelmobilerna. Det är en snygg men ganska anonym mobil i samma blanka design som exempelvis Samsung, men med en extra avlång skärm i 21:9-format. Det är rejält avlångt och innebär att mobilen blir smalare men också högre.

Ergonomiskt är det lite skitsamma jämfört med en lite bredare mobil, det går inte att använda den med bara en hand ändå, om du inte har riktigt stora labbar. När det gäller video argumenterar somliga för att avlångt är bättre men ser du på exempelvis vanlig widescreen-video (det mesta på Youtube) får du svarta kanter på sidorna eftersom skärmen helt enkelt är mycket bredare än videon. (För gammal 4:3-tv blir det ännu mer svart.)

>>> Köp Motorola One Vision på NetOnNet

Annons

Snabb i vardagen

Prestandamässigt är Motorola One Vision en rapp mobil som sällan ”laggar” och som öppnar och stänger menyer och appar snabbt. Det är trevligt att använda Android så som det egentligen designats och systemchippet, som kommer från Samsung, får inte hicka under något av våra testmoment. Värmen är inget problem heller, även under lite spelande eller längre stunders filmande.

Batteritiden är godkänd men inte spektakulär. Vi får ut den obligatoriska arbetsdagen och snabbladdaren kan tillföra ett par timmars extra användning med 10-15 minuters laddning.

Kameran sticker ut

På tal om film är kameran lite av ett utropstecken, med en 48-megapixelssensor. I slutändan får man en 12 megapixels bild där resten av pixlarna används för att reducera brus och ge en renare, mer naturtrogen bild.

Varianter på denna teknik har funnits ganska länge och det fungerar bra. Bilderna i dagsljus blir riktigt fina och kvällstid är resultatet också mycket gott, med godkända färger och en skärpa som mestadels sitter. Videor blir mjuka på fri hand tack vare den optiska stabiliseringen.

Kameran har bara en lins och du kan därför inte välja brännvidd så som du kan på många andra mobiler, särskilt i premiumsegmentet. Men det kan vi leva med med tanke på att prislappen här är en helt annan. Kameraappen har förresten lite annat kul som är värt att prova. Till exempel en funktion där du med ett skärmtryck kan välja att behålla en färg, och göra resten av bilden svartvit. Eller animera en del av en bild, till exempel någon som vinkar, och loopa den som en gif.

>>> Köp Motorola One Vision på NetOnNet

Ingen av finesserna funkar felfritt, till exempel får vi varierande resultat beroende på vilken färg vi väljer att behålla. En grön låda ger mycket bra resultat, en lila tycks mycket svårare för mjukvaran att hantera.

Motorola One Vision är en snygg mobil med rent Android och en mycket bra kamera. Det finns mycket att gilla här, särskilt med en prislapp på drygt 3.000 kronor.

Våra senaste jämförande tester
Bäst i test: True Wireless-hörlurar
Bäst i Test: Trådlösa sporthörlurar
Bäst i test: Träningsarmband
Bäst i test: Sportklockor
Bäst i test: Gaming-tangentbord
Bäst i test: 3 nya spelmöss

Nyckelfakta
 • Skärm: 6,3”, 1080 x 2520 px
 • Processor: Exynos 9609
 • Kamera: 48/25 Megapixel
 • Lagringsutrymme: 128 GB (+sd-kort)
 • Operativsystem: Android 9.0
 • Mått: 160 x 71 x 9 mm
 • Vikt: 180 g

Test: Motorola One Vision

En snygg lur med bra kamera och ren Android. Det finns mycket att tycka om i Motorola One Vision.


4
Vi diggar
 • Rent Android
 • Välbyggd och snygg (avlång) design
 • Bra kamera
 • Goda prestanda
Vi dissar
 • Onödigt avlång
Visa kommentarer / Kommentera nu
Test: Motorola One Vision - Ren Android till reapris
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17