Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen
4

Test: Macbook (2017)

Uppgraderad minsting

På ytan är det mesta sig likt, men under huvuden har Apples minsta och smidigaste laptop fått sig en ordentlig uppgradering. Men det är fortfarande inte en produkt för alla.

När Macbook landade för några år sedan var det många av oss som satte pannan i djupa veck. Visst var den föredömligt liten och lätt, men var det verkligen vettigt att slösa batterikraft på en 12-tums retinaskärm? Var det rimligt att betala så mycket pengar för så lite prestanda? Och var inte beslutet att slopa i princip alla anslutningar till förmån för en enda usb-c-kontakt lite väl vågat?

Jämför priser på Macook (2017) här (Prisjakt).

Har världen blivit redo för Macbook?

Eftersom priset har stigit snarare än sjunkit har Macbook fortfarande inte blivit den Macbook Air-ersättare som den förutspåddes att bli på sikt, men det hindrar den inte från att ha sina unika fördelar.

Med en tjocklek på 0,35–1,31 centimeter och en vikt på 0,92 kilo är Macbook föredömligt smidig och skärmen på 12 tum känns helrätt. Åtminstone för en sådan som jag, som tillbringar större delen av mina dagar i ordbehandlingsprogram och alltid har möjligheten att ansluta en extern skärm när jag behöver mer bildyta. Den höga punkttätheten ger en fantastisk skärpa som går helt i linje med den i övrigt fenomenala bildkvaliteten.

Annons

På tal om ordbehandling gläds jag åt att man har passat på att uppgradera tangentbordet med nya brytare som ger lite bättre respons än tidigare. Det känns fortfarande lite som att skriva på en plan yta med ditmålade tangenter, men personligen upplever jag det som en klar förbättring.

20 procent snabbare processor

Den stora grejen med 2017 års Macbook är annars att man har slängt in Intels Kaby Lake-processor som enligt Apple själva ska ge 20 procent bättre prestanda än föregående modell, och bytt till ssd-lagring som ska vara hela 50 procent snabbare. I jämförelse med den allra första modellen är förbättringen naturligtvis ännu större.

Det är inget monstruöst kraftpaket vi har att göra med, men slöheten som präglade den första modellen är som bortblåst. Vid vardagligt arbete ger den ett piggt och rappt intryck som får den att kännas som vilken annan Apple-dator som helst. Samtidigt har man lyckats behålla batteritiden som fortfarande ligger runt 10 timmar.

Men varför måste den kosta så mycket?

Det största problemet med Macbook är egentligen priset. 15 000 kronor är ett högt pris att betala för att få en dator som är lätt att stoppa ner i väskan. Macbook Pro ger dig mer kraft och bättre anslutningsmöjligheter till ungefär samma pris, och om du dessutom klarar dig med Ios ger Ipad Pro betydligt högre prestanda till ett ännu lägre pris.

Om du å andra sidan vill ha en superlätt och snygg Apple-dator för resor, caféer eller föreläsningssalar, inte kör några krävande program och dessutom har pengar att spendera ska det ju finnas en dator för dig också. Här är den.

Våra senaste jämförande tester
Bäst i test: Mobiler i premiumklassen 2017
Bäst i test: Gaming-tangentbord
Bäst i test: Brusreducerande hörlurar
Bäst i test: Bluetooth-högtalare
Bäst i test: 5 tv-apparater med 4k
Bäst i test: In-ear-hörlurar
Bäst i test: Träningsarmband

Nyckelfakta
 • Skärm: 12" IPS-panel
 • Upplösning: 2 304 x 1 440 px
 • Processor: 1,2 GHz dual-core Intel Core m3
 • Arbetsminne: 8 GB 1 866 MHz LPDDR3 (16 GB max)
 • Kapacitet: 256 GB ssd
 • Grafik: Intel HD Graphics 615
 • Anslutningar: USB Type-C, hörlursport
 • Mått: 0,35–1,31 x 28,05 x 19,65 cm
 • Vikt: 0,92 kg

Test: Macbook (2017)

På ytan är det mesta sig likt, men under huvuden har Apples minsta och smidigaste laptop fått sig en ordentlig uppgradering. Men det är fortfarande inte en produkt för alla.


4
Vi diggar
 • Lätt och smidig
 • Välbyggd
 • Piggare än föregångarna
Vi dissar
 • Få anslutningar utan adapter
 • Priset
Visa kommentarer / Kommentera nu
Test: Macbook (2017) - Uppgraderad minsting
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17