Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen
4

Test: Logitech C922 Pro Stream

Trollar bort bakgrunden utan greenscreen

I dessa uppkopplade tider är det allt fler som väljer att dela sitt tv- och datorspelande med resten av världen. Webbkameran Logitech C922 Pro vill gärna bli streamarens förstaval och den har alla förutsättningar för att lyckas.

Som namnet antyder är Logitech C922 Pro Stream en webbkamera för den växande skara spelare som väljer att dela sitt spelande med resten av världen. Inte nog med att det är en utmärkt webbkamera som bygger vidare på den populära föregångaren Logitech C920. Den lockar också med möjligheten att separera dig från bakgrunden så att du kan placera dig själv nere i skärmhörnet utan att täcka för mycket av spelet.

Jämför priser på Logitech C922 Pro Stream här.

Ser ut som en helt vanlig webbkamera

Logitech C922 ser ut som man förväntar sig att en webbkamera ska se ut. På höger och vänster sida av linsen sitter två mikrofoner för stereoupptagning, och under själva kameran sitter en fiffig anordning för att knäppa fast kameran på datorskärmen. På undersidan sitter ett skruvhål för att du ska kunna montera det trebenta bordsstativet som följer med i kartongen. Om du skulle ha ett annat stativ borde det inte vara några problem eftersom det är en standardgänga.

Läs även
Test: Narrative Clip 2 – Dokumenterar ditt liv, på gott och ont

Annons
logitech-c922-pro-stream_front

Logitech C922 Pro Stream har utmärkta bildegenskaper

Logitech C922 Pro Stream har stöd för både pc och Mac och att komma igång är verkligen busenkelt. Det är faktiskt bara att sätta i kontakten. Att kameran är Mac-kompatibel är dock en sanning med modifikation eftersom Mac-ägarna får nöja sig med den mest grundläggande mjukvaran (inget bakgrundsbyte, alltså).

Kameran strömmar i full hd-upplösning i 30 bilder i sekunden, men om du sänker till upplösningen till 780p kan du få ut 60 bilder i sekunden. Bilden är bra direkt ur förpackningen med helt okej ljus och ett användbart autofokus (som går att stänga av). I dagsljus blir vi riktigt imponerade av full hd-bilden, men när mörkret faller blir bildens mörkaste partier aningen gryniga. Även mikrofonerna gör ett riktigt bra jobb med att hantera vårt pladder. Det märks att de är utformade för att fånga upp tal och det är just där de skiner. Det låter inte burkigt och det fångar inte upp för mycket av omgivningen.

Tremånadersabonnemang på Xsplit ingår

Den stora grejen i marknadsföringen handlar om att kameran kan byta ut bakgrunden åt dig, så att du slipper ha en greenscreen bakom dig i spelhörnan. Det ska dock sägas att det handlar om en mjukvarulösning och att ”magin” sker i ett nedladdningsbart program som heter Personify Chromacam. Programmet tar emot videströmmen från kameran, gör sitt bästa för att ersätta bakgrunden och skickar sedan vidare bilden till ditt streamingprogram. Bland annat finns det stöd för Skype, Google Hangouts, OBS och Xsplit. Xsplit följer för övrigt med i form av ett tremånadersabonnemang.

logitech-c922-pro-stream_sida

Hjälp! Var är mitt huvud?

Att använda sig av kombinationen Logitech C922 Pro Stream och Personify Chromacam är inte fullt så kul som vi hade hoppats på. Det fungerar nämligen inte särskilt bra – åtminstone inte innan vi får kläm hur mycket vi kan röra oss framför kameran och hur bra belysningen behöver vara. För att få det att fungera bra krävs en hel del pill och även när vi tycker oss ha hittat rätt, händer det att ett halvt huvud, någon arm eller en överkropp försvinner utan förvarning.

Om du streamar spel är det kanske inte hela världen eftersom spelet är i fokus, men om du har tänkt använda mjukvaran för att videoblogga eller spela in videorecensioner ska du nog överväga en greenscreen trots allt. Samma sak gäller den taggiga och oregelbundna kanten som omger objekten. Om din bild tar upp en pytteliten del nere i hörnet av skärmen gör det ingenting, men i helskärmsläge ser det inget vidare ut.

Logitech C922 Pro Stream kostar en dryg tusenlapp och det är ett pris som känns fullt rimligt med tanke på vad du får. Det vill säga en riktigt bra webbkamera som gör allting en bra webbkamera ska göra. Du ska dock inte förvänta dig att kunna slänga ut din greenscreen utan att dina följare märker något. För det kommer de att göra.

Nyckelfakta
  • Upplösning: 1080p/30fps, 720p/60fps
  • Mått: 29 mm x 95 mm x 24 mm
  • Vikt: 162 g
  • Kabellängd: 1,8 m
Dagens bästa priser på Pricerunner
  • Inget för dig? Du hittar många fler produkter hos PriceRunner

Test: Logitech C922 Pro Stream

I dessa uppkopplade tider är det allt fler som väljer att dela sitt tv- och datorspelande med resten av världen. Webbkameran Logitech C922 Pro vill gärna bli streamarens förstaval och den har alla förutsättningar för att lyckas.


4
Vi diggar
  • Bra bild
  • Bra ljud
  • Medföljande stativ
Vi dissar
  • Bångstyrig bakgrundsersättning
Visa kommentarer / Kommentera nu
Test: Logitech C922 Pro Stream - Trollar bort bakgrunden utan greenscreen
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17