Livet blir roligare när du leker mer – det är LG:s motto när de lanserar den omtalade LG G5. Mobilen har visserligen en del roliga egenskaper själv, men det är tillbehören, “vännerna” som LG kallar dem, som står för lekfullheten.
LG G5 har många “vänner”
I G5-familjen är det tänkt att ingå en hel hop tillbehör som LG kallar “vänner”, däribland ett kameragrepp, en 3d-kamera, ett par 3d-glasögon, ett headset, en hörlursförstärkare och en märklig, rullande robot-boll.

Läs er om tillbehören här (sponsrad text).
På MWC i Barcelona och Dustin Expo har vi klämt och känt på nästan alla men när vi nu får ett “skarpt” exemplar av mobilen, är det bara kameragreppet som följer med. De andra är inte färdiga än. Det gör att lite av helhetskänslan som LG vill skapa går förlorad, i alla fall just nu.
Från plast till läder till metall
Ända sedan G2 har LG använt sig av den så kallade rear key-designen, med ström- och volymknappar baktill. Med G5 har man delvis frångått den, och satt volymen på vänster sida istället. Strömknappen är kvar baktill och fungerar nu också som fingeravtrycksläsare. En halvdan sådan för övrigt: vi får ofta göra om fingerläsningen två-tre gånger.
LG har länge fått kritik för att göra “plastiga” mobiler och därför är G5 gjord i metall. Med andra ord blir det inga fler läderbaksidor som i LG G4. En nackdel med helgjutna metallmobiler är att de inte kan öppnas för att byta batteri men det har LG löst med en ny design som bygger på att undre stycket (där laddkontakten sitter) med ett enkelt handgrepp kan tas loss.
Det är också här i botten som kameragreppet och hörlursförstärkaren fästs. Det är en finurlig lösning som fungerar riktigt bra men en nackdel är att det inte går att ansluta en “vän” utan att mobilen stängs av.
Hög prestanda men vekt batteri
På insidan av LG G5 är det en blandning av gammalt och nytt. Processorn är uppgraderad till en Qualcomm ur den högst presterande serien, till skillnad från G4 som hade en lite sämre variant. Skärmen är 0,2 tum mindre än ifjol, men ljusstarkare.
Alla dessa uppgraderingar i prestanda frestar såklart på batteriet. Som tur är, är det utbytbart för vi blir aningen besvikna på batteritiden. I ett test med videouppspelning får vi ut cirka fem timmar vilket är minst en timme sämre än konkurrenten Huawei P9. Det är inte katastrofalt dåligt, absolut inte. Men det är inte jättebra heller.
På bildfronten dubbelt upp
Kameran i LG G5 är densamma som i G4. Den vanliga kameran vill säga, för LG G5 har faktiskt två bakåtriktade kameror. Det är inte fråga om någon 3d-lösning som i gamla (och hatade) Optimus 3d, ej heller någon Realsense-historia. De dubbla kamerorna är istället ett sätt att ge fler fotomöjligheter utan att behöva ett klumpigt, utfällbart zoomobjektiv.
Ena kameran är alltså samma 13-megapixlare som i LG G4, den andra en 8-megapixlare med extrem vidvinkel för de vida bilderna. Vi säger extrem för när vi fotar blir bildkanterna märkbart förvrängda à la fisheye. Det är lite synd men samtidigt kanske inget som gör så mycket för normalanvändaren. Många tycker nog tvärtom att skateboardvideoaktiga bilder är snyggt.
De flesta dyrare mobiler har såklart redan panorama-funktion inbyggda i kamera-appen. Men den kräver att du roterar kameran och tar flera bilder på raken, vilket inte alltid funkar så bra. LG G5 fixar de bilderna med ett klick.

Kameran: en favorit i repris
Bildkvalitet är viktigt för många användare och få egenskaper hos nya mobiler är så omtalade som kamera och bild. Därför är det lite förvånande att LG, med stenhård konkurrens från Apple, Samsung, Sony och de andra, väljer att ha samma kamera som ifjol, om än kompletterad med en till.
Men visst, LG G4 hade en av 2015 års bästa mobilkameror och även i G5 presterar den väldigt bra. I ett jämförande test med Huawei P9 blir det i princip oavgjort. P9 har lite högre kontrast och mer stuns i vissa bilder, medan G5 har mer korrekt färgåtergivning överlag.
Prestandan i mörka miljöer är god men inte lika god som Samsung Galaxy S7, som är den bästa vi provat i det avseendet. Ibland överarbetar också mjukvaran med brusreducering och skärpa, vilket påverkar detaljåtergivningen negativt.
Du som köper en LG G5 lär inte bli besviken på bildkvaliteten. Men du bör gilla tanken på två brännvidder, annars finns det mobiler som är något snäpp bättre. Eller lika bra men något billigare.
Vännen sviker
Med så många tillbehör är tanken med LG G5 att den ska bli bättre med tiden. Eller åtminstone få fler funktioner. Vi har som sagt bara hunnit testa kameragreppet, som inte imponerade särskilt mycket. Det har en gnutta extra batteri i sig, men knappar och scrollhjul är plastiga och ger inget bra intryck. Greppet lär “bundlas” med mobilen (läs: ingå i priset) och det är nog bäst.
Vad gäller de kommande tillbehören ser vi särskilt fram emot vr-kameran och det LG kallar “hifi dac” som verkar vara en hörlursförstärkare med högpresterande d/a-omvandlare, byggd av Bang & Olufsen.
Prismässigt ligger LG lite under konkurrenter som Samsung, men inte mycket. Att ett kameragrepp hänger med på köpet känns inte som tungan på vågen men G5 är en rolig mobil som är lätt att tycka om. Förhoppningsvis släpps fler ”vänner” så fort som möjligt, och gör den ännu roligare.

Läs även
Test: Samsung Galaxy S7/S7 Edge
Test: Huawei P9
Test: Huawei Nexus 6p
Test: Sony Xperia Z5 Premium
Test: Sony Xperia Z5 Compact
Test: Iphone 6s