Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen
3

Test: Huawei Watch GT

Snabb men begränsad smartklocka

Snabb, snygg och prisvärd, men också en låst smartklocka med svagt intresse för omvärlden.

Watch GT är Huaweis senaste flaggskepp i segmentet smartklockor. För första gången har Huawei övergett Android Wear för sitt egna operativsystem, LiteOS. Klockan har ett tydligt hälso- och träningsfokus med imponerande batteritid, snabb och precis gps samt pulsmätning på handleden.

Stilren och välsittande

Huawei Watch GT är utan tvekan en av de mest välsittande och sköna klockorna jag har testat. Urtavlan är slimmad och silikonarmbandet stramar inte åt kring handleden. Skärmen är en historia för sig, en AMOLED-skärm som gnistrar med vackra färger och ett skarpa texter. Skärmen är tryckkänslig och du använder den för att bläddra i menyerna. Även när svetten rinner svarar den bra.

På klockan finns två knappar på höger sida om urtavlan som du bland annat använder för att snabbt komma till menyn eller starta en aktivitet. Det kan tyckas sparsmakat med de tolv urtavlor som klockan kommer med, men samtliga versioner fyller ett tydligt syfte beroende på vilka parametrar som du tycker är mest intressanta att få på startskärmen.

>>> Köp Huawei Watch GT på NetOnNet.

Annons

Ett fast utbud av appar

Valmöjligheterna i klockan är sparsmakade. I menyn hittar du applikationer för träning, puls, aktivitetsmätning, sömn, barometer, kompass, väder, meddelanden, stoppklocka, timer, alarm, ficklampa och “Hitta min telefon”. Det är vad klockan har att erbjuda och möjligheten att ladda ner fler appar finns inte. Det finns heller inget lagringsminne att prata om för nya appar i framtiden. Det betyder också att det inte går att lagra musik på Watch GT, en funktion som börjar bli standard i smartklockor idag.

Godkända träningsfunktioner

Jag gillar däremot att Huawei går sin egen väg, att skala bort istället för att försöka erbjuda allt. De fokuserar helt på att erbjuda en enkel smartklocka med bra hälso- och träningsfunktioner.

Du kommer snabbt igång med din träning och gps-signalen hittas snabbt i och med att den har stöd från tre satellitsystem. Du kan välja mellan totalt 11 olika aktiviteter, med fokus på löpning, cykling och simning. Klockan är vattentät ner till 50 meter, så den passar utmärkt som träningspartner i bassängen.

Du skräddarsyr vilka värden du vill se när du tränar genom ett tryck på skärmen efter att du har startat en aktivitet. Att du är låst till att enbart kunna konfigurera värden som medeltempo, puls eller distans medan aktiviteten är igång är ett märkligt val som frustrerar. Att Watch GT inte heller har möjligheten att synka aktiviteterna i efterhand till applikationer som Strava eller Runkeeper är obegripligt. Statistiken stannar helt enkelt i Huawei Health, appen som du använder för att ytterligare grotta ner dig i dina träningsprestationer.

Nybörjarens portabla träningscoach

Health-appen är inte bara till för att synka över dina hälso- och träningsvärden, utan Huawei utlovar dig även träningsinsikter och förslag på framtida pass. Allt eftersom du tränar och klockan lär känna dig bättre får du förslag på pass att synka över till klockan. Tyvärr består dessa mestadels av intervaller för nybörjare samt flera enkla distanspass på 40-50 minuter där du ska befinna dig i en och samma pulszon. För mig som gillar att träna lite hårdare finns egentligen bara en intervall av intresse, med tuffare pulszonsträning. Är du däremot i början av din löparkarriär kan klockan ge dig bra inspiration och kunskaper för ta dig framåt i träningen.

>>> Köp Huawei Watch GT på NetOnNet.

Svårslagen batteritid

Jag misstänker att en av anledningarna till att Huawei tog klivet bort från Android Wear var att få till en bättre batteritid, något de verkligen lyckats med. En runda på 10 kilometer tog bara några procent av batteriet. Jag som tränar upp till två timmar per dag kunde använda klockan i över en vecka utan att ladda, och då dessutom med kontinuerlig pulsmätning på dygnet runt.

Huawei Watch GT är skön att bära, erbjuder pålitlig aktivitetsregistrering och har ett attraktivt pris. Tyvärr känns den begränsad när det kommer till applikationer, synkning till tredjepartsappar och en coachingfunktion som främst riktar sig till nybörjaren.

Om du klarar dej med stabil träningsregistrering och en snygg och välsittande klocka, så är Huawei Watch GT ett bra val för pengarna. Är du däremot ute efter större valfrihet och fler funktioner – inte minst musikstreaming – så finns det bättre alternativ.

Våra senaste jämförande tester
Bäst i test: True Wireless-hörlurar
Bäst i Test: Trådlösa sporthörlurar
Bäst i test: 4 lcd-modeller under 15 000
Bäst i test: Sportklockor
Bäst i test: Mobiler i premiumklassen 2017
Bäst i test: Gaming-tangentbord
Bäst i test: 3 nya spelmöss
Bäst i test: Bluetooth-högtalare
Bäst i test: In-ear-hörlurar
Bäst i test: Träningsarmband

Nyckelfakta
 • Skärm: 1,39", 454x454 px, 46,5 x 46,5 mm
 • Aktivitetsmätningar: Steg, aktiva minuter, sömn, sträcka, höjdmeter, hastighet, puls och förbrukade kalorier
 • GPS: Gps, Glonass, Galileo
 • Vattentät: Ja (50 m)
 • Batteritid: Max 14 dagar; gps-läge: 22 h

Test: Huawei Watch GT

Snabb, snygg och prisvärd, men också en låst smartklocka med svagt intresse för omvärlden.


3
Vi diggar
 • Hög byggkvalitet och skön att bära
 • Enkelt och snyggt gränssnitt
 • Inbyggd pulsmätare och gps
Vi dissar
 • Inga nedladdningsbara appar
 • Ingen synkning till Strava eller Runkeeper
 • Begränsad coachingfunktion
Visa kommentarer / Kommentera nu
Test: Huawei Watch GT - Snabb men begränsad smartklocka
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17