Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen
5

Test: Huawei P20 Pro

Mästare på mörkerfoto

Huaweis nya toppmodell imponerar med marknadens bästa kamera och ett väldigt långlivat batteri.

Huawei har genomgående imponerat på oss de senaste åren. Deras flaggskepp har varit välbyggda, snygga och haft riktigt imponerande kameror. När P20 Pro nu är här, är ribban satt ytterligare ett snäpp högre.

Tappa den inte

Huawei P20 Pro är en väldigt modern mobil i sin design. Det innebär att den är läckert rundad och har avfasningar och urfräsningar lite här och där för att ge en välarbetad och lyxig känsla. Den har också en baksida i glas.

Nackdelen med glas är att det är ömtåligt och dessutom ganska halt. Det blir ett problem när mobilen dessutom kostar en hel del. Var försiktig med andra ord, och sätt på det medföljande skalet, som tyvärr förtar lite av lyxkänslan.

Stor och fin skärm

Huawei P20 Pro är en stor mobil. Skärmen är på modiga 6,1 tum men kanterna är föredömligt tunna. En snygg detalj är att skärmen omsluter högtalaren på framsidan. Det är egentligen en separat liten skärmdel som Huawei kallar Notch, som kan visa notifieringar. Det är ganska smidigt men går att stänga av.

Annons

Skärmen i P20 Pro är en amoled som är väldigt färgstark och mustig, med mycket hög skärpa och detaljnivå. Självklart kan man önska högre upplösning eftersom somliga konkurrenter har det, men vinsterna med det skulle vara få. Och priset skulle vara försämrad batteritid.

Vart tog hörlurarna vägen?

En detalj som kommer att irritera somliga är att Huawei har skippat hörlursuttaget. Det har vi sett även på de nya Iphone-modellerna och vissa Sony-modeller. Inget unikt således, men likafullt en rätt dum idé och inget som kunderna egentligen efterfrågar.

En adapter för usb-c till 3,5 millimeter medföljer, och mobilen stödjer de flesta förbättrade trådlösa format som apt-x och ldac. Men varför en “legacy”-standard som 3,5 millimeter verkar vara på uttåg är fortfarande svårt att begripa.

Extrem prestanda och lång batteritid

P20 Pro har Huaweis egenutvecklade Kirin 970-processor vilket gör den oerhört snabb. Det är knappast relevant att diskutera exakt hur snabb mobilen är utan vi nöjer oss med att konstatera att det inte finns något du kan hitta på med en mobil som en P20 Pro inte klarar av. Vad som är mer intressant är hur snabb mobilen är om ett år och hur batteriet står sig.

Det förstnämnda är svårt att svara på, men batteritiden är utmärkt. Vi klarar oss lätt två dagar med lättare användning, eller en hel dag med riktigt hård användning. Väldigt bra för en prestandamobil med stor skärm.

>>> Köp Huawei P20 Pro på NetOnNet

Tre kameror på baksidan!

En av de saker Huawei satsat mest på de senaste åren är kamerorna. Den här gången är det ett par nyheter att notera. Dels är sensorn betydligt större än en normal mobilkamera, dels har vi tre linser på baksidan istället för två.

En kamerasensor fotar i färg, men nu med 40 megapixlars upplösning. Det är något vi inte sett sedan Nokia Lumia 1020 och det hade varit larvigt om inte sensorn också varit större. Den högre upplösningen gör nu att mobilen kan jobba med brusreducering och annat, där mer information är bättre.

Den andra kameran fotar i svartvitt, i 20 megapixlar. Den används även när du fotar i färg, men då som insamlare av extra ljus och information. Allt för att maximera bildkvaliteten.

Så vad hände med den tredje linsen på baksidan? Jo, den finns för att ge möjlighet till tre gångers optisk zoom, med en teknik inte olik den som till exempel LG jobbat med.

Huawei P20 Pro imponerar i mörker

Syftet med denna avancerade kamerauppsättning är, såklart, att ta bättre bilder. Inte på dagtid i första hand, då kan alla mobiler ta bra bilder – utan på kvällstid. Och just i svaga ljusförhållanden imponerar P20 Pro med ovanligt välexponerade och skarpa bilder där andra mobiler skulle gå bet. Ett särskilt nattläge med lång slutartid understöds av artificiell intelligens, vilket hjälper oss få bukt med handskakningar vilket annars gör bilderna oskarpa.

På kvällen eller i ett dåligt upplyst rum finns det knappast någon mobil på marknaden som kan matcha Huawei P20 Pro just nu. I vanligt dagsljus ser det också väldigt bra ut, men där är det som sagt många mobiler som presterar bra. Därmed inte sagt att en P20 Pro ersätter din systemkamera. Blåser vi upp bilderna på en större högupplöst skärm ser det inte sällan lite artificiellt ut. Men de flesta kommer å andra sidan att dela mobilbilderna primärt på just mobilen.

Vinner på kamera och batteri

Huawei P20 Pro är en mycket välgjord och högpresterande mobil. Den saknar hörlursuttag men det gör å andra sidan också flera konkurrenter. Jämfört med Samsung, Sony med flera är Huawei klart bäst på kamerasidan, särskilt kvällstid. Batteritiden är också ruskigt bra. Prioriterar du någon av de egenskaperna bör P20 Pro därför vara högt upp på önskelistan.

>>> Köp Huawei P20 Pro på NetOnNet

Våra senaste jämförande tester
Bäst i Test: Trådlösa sporthörlurar
Bäst i test: 4 lcd-modeller under 15 000
Bäst i test: Sportklockor
Bäst i test: Mobiler i premiumklassen 2017
Bäst i test: Gaming-tangentbord
Bäst i test: 3 nya spelmöss
Bäst i test: Bluetooth-högtalare
Bäst i test: In-ear-hörlurar
Bäst i test: Träningsarmband

Nyckelfakta
 • Skärm: 6,1”, 1080 x 2240 px
 • Processor: Hisilicon Kirin 970
 • Kamera: 40/20/8 Megapixel
 • OS: Android 8.1
 • Lagring: 128 GB
 • Mått: 155 x 74 x 8 mm
 • Vikt: 174 g

Test: Huawei P20 Pro

Huaweis nya toppmodell imponerar med marknadens bästa kamera och ett väldigt långlivat batteri.


5
Vi diggar
 • Bästa kameramobilen just nu
 • Grymt batteri
 • Vattentät
 • Dubbla simkort-platser
Vi dissar
 • Glasdesign gör den känslig
 • Inget hörlursuttag
 • Ingen trådlös laddning
Visa kommentarer / Kommentera nu
Test: Huawei P20 Pro - Mästare på mörkerfoto
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17