Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen
Allt om Android Tester * Nyheter * Guider * Tips Läs mer
5

Test: Huawei Mate 9 Pro

Prestandamobil i lyxklassen

Huawei fortsätter att spotta ur sig vassa mobiler. Mate 9 Pro är deras dyraste och bästa modell hittills. Men är den värd sitt pris?

När vi testade Huawei P9 i våras, fick den höga betyg. P9 var (är) en snabb och välbyggd mobil med en grym kamera. Till ett som vanligt lite lägre pris än många konkurrenter. Nya Huawei Mate 9 Pro skippar prisargumentet helt. Det är en svindyr lyxmobil som kostar 8000 kronor. Minst lika mycket som någon Samsung, HTC eller Apple.

Jämför priser på Huawei Mate 9 Pro här.

Mindre och skarpare

För de 8000 kronorna får vi såklart mycket. Men låt oss dröja vid utsidan ett tag. Skärmen är en 5,5 tummare vilket gör Mate 9 Pro till mer av en ”stor men vanlig mobil” än en phablet, vilket annars varit Mate-seriens roll i produktfamiljen. Bildpanelen är amoled med QHD-upplösning. Tidigare har Huawei nöjt sig med full hd men den här gången ska det alltså vara extra allt. Skärmen ser jättebra ut, med djup svärta och kulörta färger.

huawei mate 9 pro gold front

Huawei Mate 9 Pro kör Android 7

Utsidan på mobilen är slimmad och påminner mycket om Samsung Galaxy S7, med en lätt kurvad glasfront och en baksida i blanklackad metall. Det sista är tråkigt eftersom det gör mobilen onödigt hal. Den lite kurvade fronten ger däremot ”vassa” kanter vilket gör att mobilen ligger bra i handen.

Annons

Fingeravtrycksläsaren är flyttad från baksidan till framsidan vilket är tråkigt. Det gör Mate 9 Pro mindre ergonomisk att använda, än till exempel Huawei P9.

Även på insidan är det nyheter, främst i form av Android 7 och ett uppdaterat Emui-gränssnitt. Emui har alltid varit ganska omfattande men är nu lite mer avskalat. Till exempel går det att få fram Androids klassiska ”app-låda” igen.

Dubbla kameror bak – nu ännu bättre

Från och med P9 började Huawei med dubbla bakåtriktade kameror, något som sedan letade sig in även i Honor 8. Självklart finns de även här, med en färgsensor och en för svartvitt. Poängen är att ge ett större ljusinsläpp och skarpare, mindre brusiga bilder.

Kameran fungerar riktigt bra och är faktiskt bättre än den, redan imponerande, i Huawei P9. Framförallt finns här optisk bildstabilisering och möjlighet att filma i 4k. Upplösningen är också höjd till 20 megapixel.

Bilderna blir skarpa och vältecknade, med trovärdiga färger och lågt brus så länge det inte är alltför dunkelt ute. En mobilkamera har alltid brister jämfört med en ”riktig” kamera. Men Huawei Mate 9 Pro är så bra som det kan bli just nu.

huawei mate 9 pro grey back

Fler smartphone-tester
Huawei P9
Huawei Honor 8
Samsung Galaxy S7 / S7 Edge
Sony Xperia XZ

Snabb och långlivad

Under skalet sitter Huaweis nya Kirin 960-processor. Det är en av de snabbaste som finns just nu, och vi lyckas inte få den att hicka vad vi än gör. Tunga spel och massor av öppna appar – mobilen är rapp oavsett hur vi belastar den.

Batteritiden är också imponerande. Huawei har klämt in ett riktigt fläskigt 4000 milliampere-timmars batteri, med snabbladdning. Det senare gör det möjligt att ladda upp för en hel dag på bara en kvart-tjugo minuter.

Huawei Mate 9 Pro är en ruskigt kraftfull mobil. Den har prestanda i världsklass, skarp skärm, två grymma kameror och batteritid som få eller ingen kan slå. På så vis är den en av de bästa mobiler som finns just nu.

Men den kostar också mycket. Så det gäller att kunderna tycker att Huawei är tillräckligt kreddigt som märke för att väljas framför Samsung eller någon annan konkurrent.

>>> Köp Huawei Mate 9 Pro hos NetOnNet.

huawei mate 9 pro black

Våra senaste jämförande tester
Bäst i test: Brusreducerande hörlurar
Bäst i test: Bluetooth-högtalare
Bäst i test: 5 tv-apparater med 4k
Bäst i test: In-ear-hörlurar
Bäst i test: Träningsarmband

Nyckelfakta
 • Skärm: 5,5”, 1400 x 2560 px
 • Processor: Hisilicon Kirin 960 (8-core)
 • Kamera: 20 Megapixel
 • OS: Android 7
 • Lagring: 64/128 GB
 • Mått: 152 x 75 x 8 mm
 • Vikt: 169 g
Dagens bästa priser på Pricerunner
 • Inget för dig? Du hittar många fler produkter hos PriceRunner

Test: Huawei Mate 9 Pro

Huawei fortsätter att spotta ur sig vassa mobiler. Mate 9 Pro är deras dyraste och bästa modell hittills. Men är den värd sitt pris?


5
Vi diggar
 • Maxad prestanda
 • Välbyggd
 • Stor och bra skärm
 • Två grymma kameror bak
 • Utmärkt batteritid
 • Dubbla simkort-platser
 • 128 GB lagring
Vi dissar
 • Placeringen av fingeravtrycksläsaren
 • Blanklackad metall gör den hal
 • Dyr
Visa kommentarer / Kommentera nu
Test: Huawei Mate 9 Pro - Prestandamobil i lyxklassen
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17