Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen
4

Test: Huawei Mate 10 Pro

Mycket mobil i snyggt paket

Huawei har gjort en av årets bästa mobiler. Den är inte billig och den är inte perfekt, men det Mate 10 Pro gör, gör den otroligt bra.

Huawei har på bara några år gått från att vara ett budgetbetonat märke till att göra renodlade premiummobiler. Också, kanske vi ska säga, för de har ju fortfarande lite mer prisvärda modeller. Inte minst i form av systermärket Honor.

Just Honor är en bra utgångspunkt, för nya Huawei Mate 10 Pro har ett glastäckt chassi med rundade kanter som påminner mycket om just Honor 8 och Honor 9. Det är en tunn, läcker mobil med skyhög kvalitetskänsla i både skal och knappar. En trevlig detalj är att fingeravtrycksläsaren är placerad på baksidan, där den sitter som en smäck.

>>> Köp Huawei Mate 10 Pro på NetOnNet
Jämför priser på Huawei Mate 10 Pro här (Prisjakt).

Mindre än du kan tro

Mate-serien har alltid varit stora mobiler och “tian” är det också. Dock har skärmkanterna bantats och bildförhållandet i panelen ändrats, från 16:9 till 18:9. Det gör att vi får en mobil som är nästan exakt lika stor som fjolårets Mate 9 Pro, men med större skärmyta på 6 tum. Mate 10 Pro är ingen kompakt mobil, absolut inte. Men den ger inte samma “det här är löjligt”-känsla som phabletmobiler brukade göra.

Annons

Skärmen i sig är en motsvarande full hd-upplöst amoled med stöd för den vanligast förekommande hdr-standarden. Det är ett omständligt sätt att säga att den är väldigt bra, med godkänd ljusstyrka och bra färgåtergivning.

I jämförelse med Iphone 8 Plus har Mate 10 Pro ett kompaktare format samtidigt som skärmen är en halv tum större.

Våra senaste jämförande tester
Bäst i test: 4 lcd-modeller under 15 000
Bäst i test: Sportklockor
Bäst i test: Mobiler i premiumklassen 2017

RIP hörlursuttaget

Pratar vi ändå bild kan vi lika gärna gå in på ljud, och här har det skett förändringar. Huawei har dumpat hörlursuttaget på 3,5 mm, till förmån för usb-ljud. Det innebär att du måste ha ett par usb-hörlurar (ett par enklare, vita ingår) alternativt använda en adapter för att koppla in andra.

Det finns de som gillar det, men vi gör det inte. Frånvaron av hörlursuttag stör mer än att ha ett uttag man eventuellt inte använder. Att köra adapter för ett par vanliga hörlurar känns väldigt Apple, på ett negativt vis.

Ett sätt att förebygga problemet med laddning och musiklyssning samtidigt, hade varit att bygga mobilen så att trådlös laddning kunnat inkluderas. Men det finns tyvärr inte. Däremot är batteriet i sig väldigt kraftfullt, med 4000 milliampere-timmars kapacitet. Det ger rejält med kraft även för en sextums-skärm.

Läs även våra tester av Huawei P10 och Huawei Honor 9.

Dubbla, skarpa kameror

På kamerafronten är det, som vanligt numera, dubbelt upp. Huawei kör vidare med sin uppsättning med en färgsensor och en svartvit, för att ge mer ljusinsläpp och möjligheten att ta “äkta” svartvita bilder. Det senare funkar väldigt bra när ljuset är sämre, och färgerna av naturliga skäl ofta blir urblekta.

Kameran är riktigt bra och i klass med de allra bästa just nu, med bra skärpa nästan oavsett ljusförhållande. Appen är fortsatt bra också, med de flesta saker på rätt ställe, utom hdr-inställningen som gärna får finnas som “auto” också, tycker vi.

Smartare processor

Prestandan i övrigt är såklart hög, med Huaweis eget Kirin-chipset som inte har några som helst problem med varken avancerad multitasking eller spel. Numera har det också en “artificiell intelligens” som ska göra mobilen snabbare på lång sikt, efter ett halvår eller år av användning.

Huaweis Mate-serie har alltid varit bra mobiler, med hög byggkvalitet. Mate 10 Pro är inget undantag, med skyhögt kvalitetsintryck, en riktig turboprocessor och ruskigt bra kamera. Det där med usb-ljud kunde vi varit utan men i övrigt är det inte mycket att klaga på här. En dyr men också väldigt bra mobil.

>>> Köp Huawei Mate 10 Pro på NetOnNet

Våra senaste jämförande tester
Bäst i test: 4 lcd-modeller under 15 000
Bäst i test: Sportklockor
Bäst i test: Mobiler i premiumklassen 2017
Bäst i test: Gaming-tangentbord
Bäst i test: 3 nya spelmöss
Bäst i test: Bluetooth-högtalare
Bäst i test: 5 tv-apparater med 4k
Bäst i test: In-ear-hörlurar
Bäst i test: Träningsarmband

Nyckelfakta
 • Skärm: 6”, 1080 x 2160 px
 • Processor: Hisilicon Kirin 970, 8-core
 • Kamera: 12 MP färg och 20 MP monokrom
 • Operativsystem: Android 8
 • Lagring: 128 GB
 • Mått: 154 x 75 x 8 mm
 • Vikt: 178 g

Test: Huawei Mate 10 Pro

Huawei har gjort en av årets bästa mobiler. Den är inte billig och den är inte perfekt, men det Mate 10 Pro gör, gör den otroligt bra.


4
Vi diggar
 • Fantastisk kamera
 • Snygg design med tunna skärmkanter
 • Bra batteriprestanda
 • Hög prestanda
Vi dissar
 • Inget hörlursuttag
 • Ingen trådlös laddning
Visa kommentarer / Kommentera nu
Test: Huawei Mate 10 Pro - Mycket mobil i snyggt paket
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17