Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen
5

Test: HTC Vive

Virtual reality på riktigt

HTC Vive är den första vr-utrustningen i sitt slag för konsumentmarknaden. Den levererar en fantastisk upplevelse som tar spelandet till helt nya nivåer. Men smakar det så kostar det och frågan är hur många som kommer ha råd med den här magiska spelupplevelsen.

Det är svårt att sätta ord på upplevelsen av äkta virtual reality som man får med HTC Vive. Känslan av att på riktigt gå runt i en annan värld, titta bakom lådor och runt hörn. Plocka upp och kasta saker, skjuta pilar och flytta på papper och skelettdelar. Den måste upplevas. På redaktionen har vi de senaste veckorna försvarat slott, flugit runt på plattformar och samlat skrot, byggt hus och odlat i Minecraft, löst pussel i Portal 2 och skjutit på andra spelare i världens första riktiga vr-onlineskjutare.

Gå runt i rummet

Glöm allt du trodde dig veta om hur det är att spela i vr. Du har säkert tittat på 360-gradersfilmer eller spelat vr-spel på din mobiltelefon. Du kanske till och med har haft chansen att prova konkurrenten Oculus Rift. Även om andra lösningar håller väldigt hög standard så ger de inte samma sorts upplevelse som HTC Vive. Den största skillnaden är att du kan gå omkring i rummet och att du har två handkontroller för att interagera med saker i vr-världen. Två basstationer spårar exakt var i rummet du och kontrollerna befinner er. Resultatet blir en vr-upplevelse så verklig att du snart glömmer den verkliga världen utanför.

htc-vive-controllers

Smarta lösningar mot åksjukan

När HTC Vive först släpptes försökte utvecklarna porta sina vanliga spel till vr-världen rakt av. Genom att trycka på den ena kontrollen sprang man framåt och med den andra sköt man. Det här skapade direkt åksjuka hos majoriteten av spelarna och man funderade på om vr hade någon framtid. Nu har spelutvecklarna lärt sig hantera mediet och löst det genom att spelaren istället teleporterar sig framåt på banorna. De som verkligen förstått, som till exempel utvecklarna av Hover Junkers, har löst det genom att man står på plattformar som flyger omkring. Hjärnan luras att tro att man står stabilt, men det händer ändå att man vinglar till när balansen försöker kompensera en hastig inbromsning.

Annons

Läs även: 13 tunga spelsläpp hösten 2016

Svettigt och dyrt

Det finns inte mycket negativt att säga om HTC Vive. Men en sak är att det efter en stunds spelande blir ganska svettigt längs headsetkanten, och då är det risk att headsetet kanar neråt så att bilden blir suddig. Den andra nackdelen är att vr-utrustningen och en tillräckligt kraftfull dator blir en ganska dyr investering för en gamer.

Om du har pengar att investera i HTC Vive så är det bara att gratulera. Du har en fullständigt magisk spelvinter att se fram emot. För många av oss andra kan det vara lite dyrt. Men när priserna sjunker lär försäljningen ta fart, och då har vi chansen att se vr-utrustning både på topplistorna och som årets julklapp.

htc-vive-back

Jämför priser på HTC Vive här (Prisjakt).

Våra senaste jämförande tester
Bäst i test: Mobiler i premiumklassen 2017
Bäst i test: Gaming-tangentbord
Bäst i test: Brusreducerande hörlurar
Bäst i test: Bluetooth-högtalare
Bäst i test: 5 tv-apparater med 4k
Bäst i test: In-ear-hörlurar
Bäst i test: Träningsarmband

Test: HTC Vive

HTC Vive är den första vr-utrustningen i sitt slag för konsumentmarknaden. Den levererar en fantastisk upplevelse som tar spelandet till helt nya nivåer. Men smakar det så kostar det och frågan är hur många som kommer ha råd med den här magiska spelupplevelsen.


5
Vi diggar
  • Äkta vr är magiskt!
  • Bildkvaliteten
  • Handkontrollerna
  • Många bra spel under utveckling
Vi dissar
  • Priset
  • Prestandakraven
  • Svettigt efter mycket spelande
  • Få bra spel för tillfället
Visa kommentarer / Kommentera nu
Test: HTC Vive - Virtual reality på riktigt
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17