Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen
4

Test: Garmin Fenix 5

Kraftfull och snygg multisportklocka

Garmin Fenix 5 är klockan för multisportare som diggar mängder med statistik och snygg design. Men räkna inte med några revolutionerande funktioner.

Vi har testat den något mer plånboksvänliga versionen av Fenix 5 utan safirglas, men den verkar tål tuffa tag ändå. Under testperioden åkte den med på två hinderbanelopp och klarade sig fint utan en enda repa.

Gummi och stål

Sportklockan levereras med ett enkelt svart gummiband. Du kan välja att köpa till fler band i olika färger om du känner att den helsvarta designen är lite tråkig. Det uppgraderade snabbfästet gör att du byter band blixtsnabbt. Urtavlan består av en bastant stålkonstruktion som andas gedigen kvalitet. Garmin Fenix 5 är helt enkelt en väldigt snygg sportklocka som även passar bra att bära till vardags.

Jämför priser på Garmin Fenix 5 här (Prisjakt).

Funktioner till max

Bland funktionerna hittar vi gps-mottagning, kompass, beräknat VO2-max, beräknad prestation på olika distanser, pulsmätning på handleden, navigeringsfunktion, mätning av simning i öppet vatten och fallhöjd vid utförsåkning.

Annons

Den blixtsnabba gps-mottagningen och kompassen håller hög prestanda när det gäller att följa en planerad rutt. Pulsmätningen på handleden tillhör definitivt toppskiktet och är oftast precis, till och med i jämförelse med ett pulsband över bröstet. Men ibland svajar det till, och då oftast i början av passen. Det händer att pulsmätningen skenar iväg under lugna distanspass och visar en alltför låg puls under intensiva intervallpass.

Den inbyggda prestationsberäkningen utifrån tidigare genomförda pass är tyvärr inte att lita på. Min beräknade tid på halvmarathon skiljer sig 10 minuter från verkligheten. Var klockan tar dessa siffror ifrån är en gåta.

Batteritiden är utan konkurrens marknadens bästa med sina 24 timmar. För ultralöpare och alla de som inte vill sätta klockan på laddning varje kväll är Fenix 5 således ett utmärkt val.

Till hela jämförande testet av sportklockor. 

Menynavigering som levererar med tiden

Det är fortfarande lika fantastiskt att kunna skräddarsy sina menyer och vyer för att skapa den ultimata träningskompisen. Det är också lättare än någonsin att registrera sina löprundor på Garmin Connect, och appen har förbättrats rejält. Dessutom skjuter Fenix 5 snabbt ut träningspassen till Runkeeper, Strava och andra träningsplattformar.

Menynavigeringen kan upplevas något rörig till en början och knappsatserna utför inte alltid det man förväntar sig. Men, träning ger färdighet och med tiden känns menyerna logiska och lättmanövrerade.

Garmin Fenix 5 erbjuder skräddarsydd träning, alla funktioner du kan önska och marknadens bästa batteritid. Och så har den en snygg design – en sällsynt egenskap i kategorin sportklockor.

Våra senaste jämförande tester
Bäst i test: Mobiler i premiumklassen 2017
Bäst i test: Gaming-tangentbord
Bäst i test: Brusreducerande hörlurar
Bäst i test: Bluetooth-högtalare
Bäst i test: 5 tv-apparater med 4k
Bäst i test: In-ear-hörlurar
Bäst i test: Träningsarmband

Nyckelfakta
  • Batteritid: GPS upp till 24 timmar
  • Vattentät: Ner till 100 meter
  • Displaystorlek: 47 x 47 mm
  • Aktivitetsmätningar: Steg, aktiva minuter, sträcka, hastighet, puls och förbrukade kalorier.

Test: Garmin Fenix 5

Garmin Fenix 5 är klockan för multisportare som diggar mängder med statistik och snygg design. Men räkna inte med några revolutionerande funktioner.


4
Vi diggar
  • 24 timmars batteritid
  • Stilmedveten design
  • Mängder av funktioner
Vi dissar
  • Opålitlig pulsmätning på handleden
  • Beräknad prestation stämmer inte
Visa kommentarer / Kommentera nu
Test: Garmin Fenix 5 - Kraftfull och snygg multisportklocka
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17