I en tid när vi kan ta hur många bilder som helst med våra mobiler kan det vara svårt att förstå att det fanns en tid när man faktiskt var tvungen att välja sina motiv. Som en reaktion på det digitala överflödet har det på senare tid dykt upp flera så kallade direktbildskameror på marknaden. Alltså, kameror som ger dig en fysisk bild direkt i handen när du trycker på avtryckaren.
Jämför priser på Fujifilm Instax Mini 90 Neo Classic här.

Bilder i visitkortsformat
Fujifilm Instax Mini 90 Neo Classic ser verkligen retro ut, men vid närmare undersökning så är den lite plastig. Annars har den allt man kan förvänta sig av en kamera i form en sökare, gänga för montering på stativ, ett batteri, ett objektiv och en blixt. Filmen kommer i kassetter med tio bilder i varje som sätts in bakom en lucka tillsammans med batteriet. Just Instax Mini 90 Neo Classic använder sig av bilder i visitkortsformat och för ett paket får du betala över hundralappen.
Fujifilm Instax Mini 90 Neo Classic har många inställningar
När man betalar mer än tio kronor per bild vill man helst inte ta några dåliga bilder, så det är med stor försiktighet som vi knäpper vår första bild. Lyckligtvis blir den väldigt snygg. Den är aningen suddig och ojämn i färgerna som ett läckert Instagramfilter – men väldigt snygg. Nästa bild blir också snygg, och likaså bilden efter den. En månad och fyrtio bilder senare kan vi konstatera att de flesta har blivit snygga, och att de största snedstegen har skett när vi har lekt med dubbelexponeringen eller gjort felaktiga inställningar. Är de tekniskt fulländade? Nej, knappast. Är de snygga, stämningsfulla och coola? Ja, tveklöst!
För att vara en enkel direktfilmskamera finns det nämligen en hel del inställningar. Det finns till exempel ett barnläge för snabba bilder, ett festläge som ljusar upp bakgrunden, ett makroläge, ett läge med lång exponeringstid, ett landskapsläge och ett läge för dubbelexponering. Det går också att ställa in ljuset, ta foton med självutlösare och fota med eller utan blixt.

Porträttbilder blir bäst
När vi bläddrar igenom våra testbilder kan vi konstatera att närbilder och porträttbilder blir bäst, att det är svårt att urskilja vem som är vem på gruppbilder och att den inte är särskilt bra på att ta bilder i motljus. Det ska också sägas att kamerans största nackdel – det vill säga det höga priset per bild – också är en fördel eftersom vi har tvingats välja motiv med omsorg och lägga lite kärlek i vårt fotograferande.